Hükümetin, toplu görüşmelerin yarın yapılacak 5. turuna memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zam teklifiyle gelmesi bekleniyor.
Kamu
İşveren
Kurulu ile memur sendikaları arasında yürütülen görüşmelerde, mali ve sosyal haklara ilişkin müzakerelere başlanacak.
Önceden belirlenen gündem gereği toplu görüşmelerin yarınki toplantısında, memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zam konusu ele alınacak.
Ayrıca sendikaların daha önce gündeme getirdikleri tekliflerden bazıları, mali konuları ilgilendirdiği için bu kapsamda değerlendirilecek. Hükümetin, görüşmede, memur maaşlarına yapılacak zam konusundaki teklifini sendikalara sunması bekleniyor.
MEMUR-SEN, YÜZDE 11 ZAM İSTİYOR
Memur-Sen, gelecek yıl kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 11 zam yapılmasını talep ediyor. Memur-Sen İl Temsilcisi Kamuran Aşkar, “Memurlara en az 80 lira ek ödeme yapılmasını, sendika üyesi kamu görevlilerine verilen 10 liranın 28 liraya çıkarılmasını, kamu çalışanlarının dahil olduğu gelir vergisi oranlarının 5 puan indirilmesini, eğer vergi indirimi yapılmazsa kamu çalışanlarına 6 ayda bir 600 lira kriz çeki verilmesini, eşi çalışmayan kamu çalışanlarına verilen 83 liralık aile yardımının 131 liraya çekilmesini istiyoruz. Ayrıca, en düşük memur maaşının bin 360 TL’ye yükseltilmesini hedefledikliyoruz” dedi.
KAMU-SEN, 200 TL SEYYANEN ZAM DA ISRARCI
Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Salih Alemdar, ek ödeme oranlarına 21 puan eklenmek suretiyle eski adı denge tazminatı olan ek ödemelerin 110 TL artırılmasını istediklerini ifade ederek, “Tüm kamu görevlilerinin maaşlarına 200 TL net seyyanen zam yapılmasını ve sendika üyesi kamu görevlilerine ödenen 10 TL toplu görüşme priminin 50 TL’ye çıkarılmasını talep ediyoruz. Konfederasyonumuz zam talebiyle halen en düşük bin 19 TL olan kamu çalışanı maaşının, bin 219 TL’ye çekilmesi amaçlanıyor” diye konuştu.
KESK, İŞSİZLERE “YURTTAŞLIK PAYI” İSTİYOR
KESK Dönem Sözcüsü İsmail Yıldız, kamu çalışanlarına, aynı zamanda emekliler ve asgari ücretliler için de esas olmak üzere en az bin 500 lira “temel ücret” ödenmesini talep ettiklerini belirterek, “İşsizlere açlık sınırında ‘yurttaşlık payı’ ödenmesi, gelir vergisi oranlarının yüzde 10 azaltılması gibi mali taleplerimiz de yer alıyor” dedi.