Türkiye Kamu-Sen İl Başkanı, Türk Büro-Sen Şube Başkan Kadir Bacıoğlu,  Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezinin yapmış olduğu 2017 Ağustos ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarını açıkladı. 

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TUİK)  alınan Ağustos 2017 fiyatlarına göre çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.587,59 TL olarak hesaplandığına dikkat çeken Bacıoğlu,  “Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 5.334,15 Lira olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %0,21 oranında arttığını gösterdi.

Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre %0,52 oranında yükseldi ve 1.997,46 Lira olarak hesaplandı. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2017 yılı Ağustos ayında 2.005,43 Lira olarak tahmin edildi.”  Dedi.

 

Bacıoğlu açıklamasına şöyle devam etti:

 

“MAAŞIN YÜZDE 67,34’Ü GIDA VE BARINMA HARCAMALARINA”

 

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Ağustos 2017 verilerine göre günlük 40,63 TL olduğu belirlenirken, Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.218,93 TL oldu.

Ağustos 2017 itibarı ile ortalama 2.977,68 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %40,93 ünü oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 786,50 TL olarak belirlenen kira gideri ise Ağustos 2017 ortalama maaşının %26,41 ine denk geldi.

Buna göre bir memur, ortalama maaşının %67,34 ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalırken, diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %32,66’sı kaldı.

 



“KALEMİ  VERDİNİZ AMA MÜREKKEBİ DOLDURMADINIZ”

 

 1 Ağustosta başlayan ve 22 Ağustos tarihinde yetkili konfederasyonun imzası neticesinde hezimetle sonuçlanan Toplu sözleşme masası, geride bırakılan yıllarda olduğu gibi yine memur ve emeklilerimizin pazarlandığı bir masa olarak tarih sayfalarındaki yerini almıştır.

Yüzde 3,5 e hayır deyip, yüzde 4 e imza atan, bunu da Tüm Türkiye kazandı diyerek reklam etmeye çalışan yetkili konfederasyonun yöneticileri milletin aklıyla alay etmektedir.

Oturdukları masanın ağırlığını bilmeyen, 20 milyon insanın sorumluluğunu taşıyamayanlar, Kalemi elimize verdiniz ama mürekkebi doldurmadınız, müzakereye yakın imzaya uzağız, zammı enflasyon değil masa versin gibi süslü cümlelerle milleti oyalamaya çalışmış sonunda ise mürekkep parasını dahi karşılamayan buçuk zammına imza koymuşlardır.

Neticede açıklanan aylık zorunlu harcama tutarlarına bakıldığında ve ekonomik gelişmeler değerlendirildiğinde, bu toplu sözleşme ile değil geçmiş yılların kayıplarının karşılanması ve insanca yaşayabileceği bir gelire kavuşturulması, memur ve emeklilerimizin sahip olduklarını da kaybedecekleri ve reel anlamda geri gidecekleri açıktır.

Rakamlar her geçen gün sahip olduklarımızı da yitirdiğimizi ortaya koymaktadır. Bu gerçeği bilen sözde yetkili sendikaların çıkıp attıkları imzayı savunacak durumları dahi yoktur. Bir yerlerden aldıkları imzala emrini gözü kapalı yerine getirenler, aslında bu imzanın memur ve emeklinin ekonomik idam fermanı olduğunu da gayet iyi bilmektedirler.   

 

Yıllardır masada yüz üstü bırakılan kamu çalışanları artık tam anlamıyla kâbus yaşamaktadır. Bu kâbustan uyanmanın tek yolu ise işi ehline vermek ve masada kendileri için mücadele edecek olan Türkiye Kamu-Sen in yanında yer almaktır.