TTK Genel Müdürü Burhan İnan, projenin Zonguldak’ta hayata geçirilmesini şu sözlerle değerlendirdi: Kömür madenciliğinde dünyanın en ağır işlerinden birisi. Ağır ve tehlikeli iş kollarının başında yeraltı kömür madenciliği yer alıyor. Ayrıca Zonguldak’ta madencilik, emek yoğunluğunda yapıldığı için diğer yeraltı işletmelerine kıyasla zorluklar ihtiva ediyor”

 

İş Sağlığı ve İş Güvenliği protokolü Zonguldak’ta imzalandı. Zonguldak Valiliği’nin öncülüğünde maden kenti olan Zonguldak’ta İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda protokol imzalandı. Zonguldak Valiliği Toplantı Salonunda yapılan törende konuşan Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, “Madenin fotoğrafının çekilmesi, haritasının çizilmesi, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği alanında yapılabilecekleri tespit ve yapmak amacıyla bir proje başlatılmıştır” dedi.

 

“PROTOKOLE BAĞLI YÜRÜTÜLECEK”
Protokole Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, Bülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ) Rektör Vekili Dr. Haluk Güven, İşçi Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Renda Okay, Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Sekreteri Renda Okay, Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Fatih Akça, Çalışma ve İş Kur İl Müdürü Gönül Demirsu katıldı. Vali Yardımcısı Mailoğlu “Zonguldak’ın maden kenti olması nedeniyle özellikle meslek hastalıkları açısından fotoğrafının çekilmesi, haritasının çizilmesi, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği alanında yapılabilecekleri tespit ve yapmak amacıyla Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığımız öncülüğünde bir proje başlatılmıştır. Bu proje bir protokole bağlı olarak yürütülecektir. 

 

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İşçi Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, bu projeyi uzun süredir yapmayı düşündüklerini ifade ederek şöyle konuştu; “Yeraltı kömür işletmelerimizin özellikle çalışanlarımızın sağlık problemlerini ortaya koymak için uzun zamandan beri düşündüğümüz ancak bu noktada fitili ateşleyen Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Fatih Akça’nın gayretleriyle işi projeye çevirdik. Bu projeyi iki birimin yürütmesine gönlümüz razı olmadı. Bütün birimlerimizi dahil etmek istedik. İstatistiklere baktığımızda 500 tane dosyası kapatılmış, maaş bağlanmış. Burada bir çalışma yaparak Türkiye genelinde meslek hastalıkları haritasını, tedbirlerini, önleme yollarını buradan formilize edebiliriz dedik. İşyerlerinde iş güvenliği de önemlidir. Önleyici tedbirlerin de neler olduğunu tespit etmek amacıyla uzman arkadaşlarımız bu projede yer alacaklar. İşyerlerimizi iş sağlığı ve güvenliği açısından iyileştireceğiz.”

 

“HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ”
TTK Genel Müdürü İnan, İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği protokolünün imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Kömür madenciliğinde dünyanın en ağır işlerinden birisi. Ağır ve tehlikeli iş kollarının başında yeraltı kömür madenciliği yer alıyor. Ayrıca Zonguldak’ta madencilik, emek yoğunluğunda yapıldığı için diğer yeraltı işletmelerine kıyasla zorluklar ihtiva ediyor. Dolayısıyla böyle bir projenin geniş bir katılımla Zonguldak’ta uygulanacak olması memnuniyet vericidir. Bu projeye elimizden gelen her türlü desteği vereceğimizi ifade ettik” dedi.

 

MESLEK HASTALIKLARI ÇALIŞMASI
BEÜ Rektör Vekili Dr. Güven ise üniversite olarak gereken desteği vereceklerini belirterek “Bu projede yer almaktan çok mutluyuz. Valiliğimizin koordinatörlüğünde çok iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Örnek olacak bir proje diye düşünüyorum” dedi. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Korkut Eren “Bizim asıl faaliyet alanlarımızdan biri; hasta bakımı ve tedavi etmenin dışında meslek hastalıkları konusunda da çalışmalarımız var. Son bir senedir faaliyetlerimizin bu şekilde şekillendirmekle ilgili çalışmalarımız vardı. Bu protokolün sonuçlarıyla itibariyle getirilerinin çok olacağına inanıyorum” diye konuştu. TSO Sekreteri Okay ise projede elinden gelen çalışmaları yapacaklarını ifade ederek Zonguldak’a hayırlı olmasını diledi.

 

İMZALAR ATILDI
Protokol, konuşmaların ardından Türkiye Taşkömürleri Kurumu(TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, Bülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ) Rektör Vekili Dr. Haluk Güven, İşçi Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Renda Okay, Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Başkan Vekili Necmi Abay arasında imzalandı.(Haber Merkezi)