Modüler eğitime geçmiş veya mesleki eğitimde sistemli bir yapılandırma için olan Avrupa Birliği ülkelerinde mesleki eğitim veren kurumlar arasındaki paralelliği araştırma projesi ile Türkiye genelinde yapılan 2 bin 550 başvuru arasından kabul edilen 268 proje arasına girmeyi başardı.

 

PROJE ORTAKLARIMIZ VAR

Kdz.Ereğli Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Bekir Yiğit konuya ilişkin yaptığı açıklamasında şu bilgileri verdi: Kdz. Ereğli Mesleki Eğitim Merkezi olarak 2011 Teklif Çağrısı Döneminde Leonardo da Vinci - Avrupa Birliği Mesleki Eğitim Programı Hareketlilik (Mobility) projeleri çerçevesinde Örgün Mesleki Eğitimde Kullanılan Modüllerin Yaygın Eğitime Uyumu projemiz Türkiye genelinde yapılan 2550 proje içerisinden kabul edilen 268 proje içerisine girmeyi başarmıştır. Projemize ilimizden Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ereğli Madeni İşler ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı, Alaplı Mesleki Eğitim Merkezi, Zonguldak Merkez Mesleki Eğitim Merkezi, Alaplı İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Ereğli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi proje ortağı olarak katılmaktadırlar.

 

MODÜL VE KURS PLANLARI

Projede amacımız, modüler eğitime geçmiş veya mesleki eğitimde sistemli bir yapılandırma içinde olan AB ülkelerinde mesleki eğitim veren kurumlar arasında ki parelelliği araştırmak. Mesleki eğitim deki birlikteliğin nasıl sağlandığı konusunda izlenimler edinmek, Aksaklıkların nasıl giderildiklerini araştırmak. Bu araştırmalar neticesinde bölgemizdeki yaygın eğitim kurumlarında mevcut olan aksaklıkların giderilmesi hususunda çözüm yolları üretmektir. Ayrıca AB ülkelerinde Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumlarında modüler eğitim sistemlerinin nasıl uygulandığını, kurum farklılıklarında denkliklerin ve belgelendirmelerin nasıl olduğunu inceleme ve gözlemleme yapmaktır. Bu bağlamda AB ülkelerinde modül ve kurs planlarının yazımı, örgün ve yaygın eğitim programlarının yapılışı ve uygulanışının izlenerek artı ve eksi yönlerinin tespit edilmesine çalışılacaktır.

 

İSVEÇ VE ALMANYA ZİYARETLERİ

Projemiz AB ulusal ajans ile 22 Aralık 2012 tarihinde imzalanarak başlamış bulunmaktadır. Faaliyetler kapsamında 16 Mart 2012 tarihinde kurumumuzda projemizin tanıtım toplantısı yapılacaktır. Proje katılımcıları çeşitli eğitimlerden geçirilerek, 01-07 Nisan 2012 tarihinde 7 katılımcı İsveç'te bulunan Stockholm Studieförbundet Vuxenskolan okuluna, 22-28 Nisan 2012 tarihinde de 7 kişilik ekip Almanya'da bulunan Mannheim Justus Von Liebig Schule okuluna hareketlilik gerçekleştirecektir. Katılımcılar hareketlilik boyunca proje amaçları doğrultusunda inceleme ve araştırma yapacaklardır. Kdz. Ereğli Mesleki Eğitim Merkezi olarak Projemizde yıllardır yaygınlaştırılmaya çalışılan mesleki eğitim siteminin gelişmiş ve gelişmekte olan AB Ülkelerinde başlangıç, gelişme ve şu an bulunduğu durumu yerinde inceleme fırsatı bulacağız. İncelemelerimiz neticesinde örgün ve yaygın eğitim kurumları olarak AB ülkelerindeki mesleki eğitim anlayışını ülkemizdeki mesleki eğitim ile kıyaslama fırsatı yakalayacağız. Neticede artı ve eksi yönlerimizi görerek, daha iyi olabilmesi için neler yapılabileceğini rapor ederek ilimizde mesleki eğitimin gelişmesi yönünde olumlu adımlar atacağımıza inanmaktayız.