“31 Aralık 2016’ya kadar çok tehlikeli işlerde çalışanların alması gereken mesleki yeterlilik belgeleri için üyelerimiz Odamıza müracaat edebilir?” maddesini hatırlatan Çaycuma TSO Başkanı Rifat Sarsık, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

 

Bilindiği gibi İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaştı. Kanun 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yaptı. Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri şüphesiz çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olmuştur. Kanuna göre;  “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.”


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile 48 meslek dalında, mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar çalışamayacaktır. Uygulama 31.12. 2016’da yürürlüğe girecektir ve “Tehlikeli işler”de işveren ve çalışanlara herhangi bir maddi yük getirmeyecek olup sınav ücretlerinin tamamı devlet tarafından karşılanacaktır. Sistemde esas olan Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılmamasıdır ve çalıştırılması halinde hem işyeri için hem de çalışan için idari para cezaları söz konusudur.

 

Konuyla ilgili üyelerimize gerekli duyurular yapılmıştır. Amacımız ilgili Odamız üyelerinin tamamının 5544 sayılı kanun gereği zorunlu hale gelmiş olan Mesleki Yeterlilik Belgelerini edinmesidir.  Bu konuda TOBB bünyesinde kurulmuş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş MEYBEM A.Ş. başta olmak üzere başvurular alınarak belgelendirmelerin gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.