Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Koronavirüsün üzerinden tam 1 yıl geçti, şimdiye kadar bu virüs 192 ülkede 2 milyon 700 bin insanın hayatına mal oldu. 2 bin 900'e yakın vatandaşımızdan 29 bin 500'ü maalesef hastalığa yenik düştü. Devletimizin tüm imkanlarını seferber ettik.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA TEŞEKKÜR

Koronavirüs salgınında vefat eden kardeşlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Sağlık çalışanlarına bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. İnsanların hastane kapılarından çevrildiği, doktorların hasta seçmek zorunda kaldığı vahim sahnelerin hiçbiri hamd olsun hiçbiri ülkemizde yaşanmadı.

YURTLARDA 122 BİN İNSANA HİZMET VERİLDİ

Bu süreçte kovid 19 teşhisi yapabilen labarotuvarlarımız sayı itibariyle 73'den 461'e yükseldi. HES uygulamasını hayata geçirdik. Yüksek öğrenim yurtlarının bir kısmını karantina merkezlerine dönüştürdük. Bu çerçevede yurtlarımızda 122 bin insanımıza hizmet verdik. Gelişmiş ülkeler henüz maske sıkıntısını bile aşamamışken biz rekor sürede yerli solunum cihazını üreterek kendi ihtiyaçlarımızı karşılamanın yanında 20 ülkeye bu cihazları ihraç ettik.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

3,7 milyon çalışana 30 milyar lirayı bulan tutarda kısa çalışma ödeneği yaptık. Salgının seyrine göre peyder pey uzattığımız bu uygulamayı Mart sonunda bitiriyoruz. Şartları kısa çalışma şartları almaya yetmeyen ücretsiz izne çıkarılan 2,5 milyon çalışana 10 milyar liraya yakın nakdi ücret desteği ödedik. İşsizlik ödeneği kapsamında 1 milyon kişiye 5,5 milyar lira ödeme gerçekleştirdik. İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkardık. Salgının başından itibaren verdiğimiz teşvik ve desteklerin tutarı 80 milyarı buldu. 1,3 milyon iş yerinin toplam 40 milyar prim borcunu 6 ay süreyle erteledik. Salgın sosyal destek programımızla 6,5 milyar haneye 6,5 milyar lira nakdi yardım ulaştırdık. Biz bize yeteriz Türkiyem, milli dayanışma kampanyamızla 2 milyar lirayı aşkın yardım topladık ve bu yardımları ihtiyaç sahibi hanelere takdim ettik.

ŞEHİRLERİ SINIFLANDIRDIK

Şehirlerimizi sınıflandırmıştık. her sınıfta hangi normalleşme adımların atılacağını şeffaf bir şekilde açıklamıştık. Yeni normalleşme tedbirlerini paylaşırken şehirlerin tedbirlere uyma derecelerine göre gelecekte hangi sınıfta yer alacağına kendilerinin karar vereceğini söylemiştik.  Bugünkü kabine toplantımızda son 2 haftadaki gelişmelerin üzerinde etraflıca durduk.

MEVCUT UYGULAMA DEVAM EDİYOR

Tedbirlere özellikle uyulması ile ilgili denetimleri daha sıkı şekilde yürüterek süreci yakından takip edeceğiz. Tüm bu verileri göz önüne alarak şehirlerimizdeki mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme ve gelişmeleri yakın takip etme kararı aldık. Milletimizin yeni normalleşmenin ilk heyecanı ile kurallara riayeti konusunda yeterli dikkati gösteremediğini düşünüyorum. İnşallah bundan sonra çok daha bilinçli ve dikkatli davranarak bu meselenin üstesinden hep birlikte geleceğiz."