Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, kuruluşunun 90'ıncı yılını kutlama programı ve vergi ödül töreni düzenledi. Dün Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AKP Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen ve Fazlı Erdoğan, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, ZKÜ Rektörü Bektaş Açıkgöz, Baro Başkanı Kerem Ertem, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, AKP İl Başkanı Hamdi Uçar, CHP İl Başkanı Osman Yayla, AKP Merkez İlçe Başkanı Aytekin Celal Kazancı, Zonguldak Defterdarı Ali Öztürk, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, daire müdürleri, il ve ilçeler TSO başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, iş adamları ve mükellefler katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Salih Demir, "Vergilerini düzenli olarak ödeyerek ekonomiye katkıda bulunan üyelerimize manevi değeri çok büyük plaket töreni düzenlemek istedik" diyerek şöyle konuştu:
"Yüksek oranda vergi verenler için bir plaket töreni düzenledik ve 90'ncı yılımızda iki töreni birden yapmak istedik. Hem arkadaşlarımıza, hem üyelerimizle maddi değeri çok yüksek olmasa bile manevi değeri çok yüksek olan bir plaket verelim istedik. Bizi yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum."
Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref de, "Tüm vergi ödeyen mükellefleri kutluyorum. Bu vergiler, özellikle ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Zonguldak'a geldiğimiz zaman, biz Zonguldak olarak kamu kuruluşu ağırlıklı, sonra özel sektöre dönmüş bir yeriz. Zonguldak vergi tahsilatında kurumların ön plana çıkması gerekiyor. Her şey sadece Gayri Safi Milli Hasıla olmamalı. Devletin vergi toplayabilmesi bizi ilgilendiriyor. Verginin toplanamaması belediyeleri bile etkiliyor. Verginin ödenmesi için Zonguldak'ın gayret göstereceğine inanıyorum" dedi.
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ise, "Bu denli önemli bir ödül töreninde bulunmaktan dolayı mutluyum. Ancak bugün (dün) Zonguldak'ta havaalanı açıldı ve bu açılışa davet edilmediğimiz için üzgünüm. Ayrıca ilimizde sel felaketi oldu. Bakalım yakınlarına çeşitli krediler veren hükümet, selden zarar gören esnaflara nasıl bir kredi verecek? Tüm girişimlerimize rağmen programı öğrenemedik. Ödül alacak mükellefleri de kutluyorum. Devlet, vatandaşından aldığı parayı kredi olarak değil, hizmet olarak geri vermeli. Biz bunu bekliyoruz" şeklinde konuştu.
AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan da yaptığı konuşmada, "Allah yerin altına kömürü koymuş, üstüne ormanı. Gerek iktidar, gerek muhalefetiyle Zonguldak herkesin. Gerek demir, gerek madene yeteri kadar destek olunmadığını biliyoruz. Vergi kutsaldır. Vergi veren dostlarımızı tebrik ediyorum" dedi.
AKP Milletvekili Polat Türkmen ise, "Vergi kutsaldır. Veren el, alan elden üstündür. Biz de esnaflıktan geldik. Önemli olan alt yapıyı yaptığımız sürece üstesinden gelemeyeceğimiz şey yoktur. Türkiye sanayileşmeye başlamıştır, yola girmiştir. Bu topyekün milletin meselesidir" dedi.
Zonguldak Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre ise, "İş adamlarına destek vermek ve katkı sağlamak devletimizin asli görevidir. Özel sektör kalkınma çabalarımızın öncüsü olmuştur" dedi.
Son olarak konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, "Zonguldak müthiş bir coğrafyaya sahip. Altına eşdeğer kömür ve Ereğli Demir ve Çelik fabrikasına sahip… Türkiye'yi gezerseniz, böyle topraklarda yaşadığınıza dua edersiniz. Tüm dünyayı ve ülkeyi etkisi altına alan ekonomik krizden Zonguldak'ın çok etkilenmediğini görüyoruz. Bunu istatistikler gösteriyor" dedi.

"MEVDUAT ÇOK,
YATIRIM KREDİSİNE DÖNÜŞMÜYOR"
Hisarcıklıoğlu, Zonguldak ekonomisiyle ilgili şu bilgileri verdi;
"Yeni açılan şirket sayısı 2008 yılında Türkiye genelinde yüzde 8 gerilerken, Zonguldak'ta bu rakam yüzde 20. 2009 yılında ise ülke genelinde yüzde 20 gerilerken, Zonguldak ise yüzde 8 arttı. İhracat 2009'un ilk 5 ayında ülke genelinde yüzde 31 azalırken, Zonguldak'ta ise yüzde 30 arttı. Zonguldak'ta yatırım teşvik belgesi alanlar 2008'in ilk 5 ayında 13 adetle 820 milyon TL, 2008'in ilk 5 ayında 19 adetle 318 milyon TL, 2009'un ilk 5 ayında ise 8 adetle 212 milyon TL oldu. İşte buraya dikkat... Çünkü tehlike sinyali veriyor. Protesto edilen senetler Türkiye genelinde yüzde 28 artarken, bu oran Zonguldak'ta yüzde 12 oldu. Türkiye genelinde protesto edilen senetler 2008'in ilk 5 ayında 2.5 milyar TL, Zonguldak'ta 19 milyon TL. 2009 yılının ilk 5 ayında protesto edilen senet miktarı ülke genelinde 3.2 milyar TL, Zonguldak'ta ise 22 milyon TL. Zonguldak mevduat zengini bir il. Merkez Bankası verilerine göre, 2009 Mart ayında Zonguldak'ta 2.8 milyar TL bankalarda mevduat var. Bu mevduat kredi olarak Zonguldak'ta yüzde 65'i kullanırken, ülke genelinde bu rakam yüzde 82'dir."

HİSARCIKLIOĞLU, ZENGİN
OLMANIN YOLLARINI DA ANLATTI!
Hisarcıklıoğlu, Kayserililerin para kazanmanın yollarını parasız anlatmayacağını, ama kendisinin görevi gereği bunları anlatmak zorunda olduğunu söylemesi, salonda gülüşmelere neden oldu. Hisarcıklıoğlu, kişilerin değil, sistemin değişmesi gerektiğini belirterek, "Küçük olsun, benim olsun mantığı artık çağ dışı kaldı. Para kazanmak istiyorsak artık işlerimizi büyütmek zorundayız. Çin'i kınıyoruz. Ama 2 bin yıldır o bölgenin hakimi. Bizler ise 16 imparatorluk yıkmışız. Birlikte bereket ve rahmet, ayrılıkta azap var. 30 sene önce 3 milyar dolar ihracatımız vardı. Bugün ise 130 milyar dolar ihracat yapıyoruz. 200'den fazla ülkeye mal gönderiyoruz. 30 sene önce 35'inci ekonomiydik, şimdi ise 17'nci sıradayız. Bizler neden ilk 10 girmeyelim, ilk sıralara yerleşmeyelim? Bunun için ayağımızdaki prangaların çözülmesi gerekiyor" dedi.
Hisarcıklıoğlu, para kazanmanın yollarını ise şöyle sıraladı;
"Kredi kullanın. Kurumsallaşın. Ne iş yaparsanız yapın, marka olun. İnovasyon, yani yenilikçilik yapın, öncülük edin. Finansal krize uzun vadede çözüm ise 'çifte çapa' dediğimiz; güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasi ile olur."
Daha sonra, 2007-2008 yıllarında yüksek oranda gelir ve kurumlar vergisi ödeyenler ile en kıdemli TSO üyelerine plaket verildi.
2007 Yılı Gelir Vergisi'nde Plaket Alan Firmalar: Güneş Kollektif Şirketi İsmail Aydoğan-İbrahim Aydoğan-İrfan Aydoğan, Arif Demirel, Güner Kollektif Şirketi/Şaban Aydemir ve İzzet Dursun, Adnan Demir, Hayati Mehmetalioğlu, Halit Abalı, Hüseyin Demirci, İzzet Dursun, Hacı Mustafa Demirel, Vedat Sayın, Saniye Hürriyet Öztürk, Yüksel Alışır, Emine İncekara, Mustafa Kutayer, Recep Ketenci. 
2007 Yılı Kurumlar Vergisi'nde Plaket Alan Firmalar: Demir Madencilik Petrol Ürünleri İnşaat Liman Gemi-Yat Yapım Turizm Nakliyat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, EMKO Fenni Malzeme Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Özkeskin Gıda Tarım Ürünleri Gübre Hayvancılık Tıbbi Malzeme Temizlik Maddeleri Temizlik İşleri Hizmet Taahhüt Ticaret Limited Şirketi, Taht İnşaat Medikal Demir-Çelik Mobilya Elektrikli Ev Aletleri San. ve Tic.Ltd.Şti., İS-RA Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Pazarlama Sanayi ve Tic.Ltd.Şti., BİSPA Gıda Turizm İnşaat Sanayi ve Tic.Ltd.Şti., Kiltur İnşaat Nakliyat Mak.Tic.San.A.Ş., Ay Ekmek Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Özdemirler İç ve Dış Ticaret Ltd.Şti., Arslanlar Maden ve Nakl.Tic. ve San.Ltd.Şti., Papila Maden Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, İlkbahar Turizm Ticaret San.A.Ş., Papila Petrol Gaz Tic. ve San.A.Ş., Erbay İletişim İnş.Turz.Teks.Otom.San. ve Tic.Ltd.Şti., Alpak Pastacılık Ve Tatlıcılık San. ve Tic.A.Ş. 
2008 Yılı Gelir Vergisi'nde Plaket Alan Firmalar: Güneş Kollektif Şirketi/İsmail Aydoğan-İbrahim Aydoğan-İrfan Aydoğan, Güner Kollektif Şirketi/Şaban Aydemir ve İzzet Dursun, İsfendiyar Acar, Arif Demirel, Mustafa Recep Kethüda, Adnan Demir, İzzet Dursun, Halit Abalı, Fahri Yılmaz, Sedat Demir, Lütfi Çoban, Mustafa Köktürk, Fatma Güleşen, Hüseyin Demirci, Saniye Hürriyet Öztürk. 
2008 Yılı Kurumlar Vergisi'nde Plaket Alan Firmalar: Demir Madencilik Petrol Ürünleri İnşaat Liman Gemi-Yat Yapım Turizm Nakliyat Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi, Emko Fenni Malzeme Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi, Çelik İnşaat ve Taahhüt Ticaret Limited Şirketi, Zirve Madencilik İnşaat Malzemeleri Orman Ürünleri Turizm Gıda Maddeleri Oto Emlak Alım Satımı İnşaat Nakliyat Taahhüt Pazarlama Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi, Özkeskin Gıda Tarım Ürünleri Gübre Hayvancılık Tıbbi Malzeme Temizlik Maddeleri Temizlik İşleri Hizmet Taahhüt Ticaret Limited Şirketi, Özel Alternatif Tıp Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Papila Maden Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, A.Y.Y.Nakliye Organizatörlüğü Madencilik Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Ay Ekmek Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, ZONTAŞ Zonguldak Taşkömürü Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, DEKA Madencilik Turizm Otomotiv İnşaat Taahhüt Nakliyat Gıda Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi, Mustafa Yılmaz Kömür Yıkama ve Zenginleştirme Tesisleri Orman Ürünleri Madencilik Petrol Ürünleri Gıda Tekel Ürünleri Nakliye Taahhüt Pazarlama Ticaret Limited Şirketi, Karbomet Maden İnşaat Turizm Taşımacılık Liman Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, İlkbahar Turizm Ticaret San. A.Ş., Emek İnşaat Ve Ticaret Ltd.Şti. 
Plaket Alan En Eski Üyeler: Güner Kollektif Şirketi (79 Yıl), H.Ziyaettin Küçüköz (57), Rıfat Çevikel (55), Yılmaz Aytan (56), Mahir Yenici (53), Ali Şeker Ve Oğulları (52). Plaket Alan En Eski Meclis Üyesi: Fevzi Furtun (30 Yıl) Zonguldak TSO Başkanı Mehmet Salih Demir de, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na madenci, kömür vagonu ve madenci fenerinden oluşan bir kabartma tablo verdi.