Tarımsal işletmelerde (hane halkı) 2013 yılında mevsimlik tarım işçilerinin günlük ücretlerinin bir önceki yıla göre %10,9 artarak 42 TL, sürekli tarım işçilerinin ise aylık ücretlerinin %13 artarak 1 232 TL olduğu bildirildi.

 

Kısa adı TUİK olan Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı araştırma şöyle açıklandı.

 

Mevsimlik kadın işçilerin günlük ücretleri %9 artış göstererek 36 TL olurken, erkek işçi ücretleri %11,3 artış göstererek 48 TL oldu.

Sürekli tarım işçilerine ödenen aylık ücret ise, kadın işçiler için %20,3 oranında artarak 1 032 TL ve erkek işçiler için ise %11,9 artarak 1 262 TL olarak gerçekleşti.

 

Seçilmiş faaliyet türlerine göre mevsimlik işçilere ödenen günlük ücretlere bakıldığında, en fazla mevsimlik işçi çalıştırılan faaliyetlerden, çapalama için kadın işçilere 34 TL, erkek işçilere 35 TL, hasat için kadın işçilere 36 TL ve erkek işçilere ise 41 TL olarak gerçekleştiği görüldü.

Mevsimlik kadın işçilerde en yüksek günlük ücret Ordu’da gerçekleşti

 

Tarımsal işletmelerde (hane halkı) mevsimlik tarım işçilerine yapılan en yüksek günlük ücret ödemesi kadın işçiler için 45 TL ile Ordu, erkek işçiler için ise 62 TL ile Ardahan ilinde gerçekleşti. En düşük ücret ise, kadın işçiler için 26 TL, erkek işçiler için 34 TL ile Hatay ilinde oldu.

Sürekli erkek işçilerde en düşük aylık ücret Edirne’de gerçekleşti

 

Tarımsal işletmelerde (hane halkı) sürekli tarım işçilerine ödenen aylık ücretlere bakıldığında, kadın işçilere 1 200 TL ile Ankara’nın ve erkek işçilere 1 655 TL ile Konya’nın en yüksek ödemenin yapıldığı iller olduğu görüldü. En düşük ücretler ise, kadın işçiler için 750 TL ile Mersin, erkek işçiler için ise 918 TL ile Edirne ilinde gerçekleşti.

 

AÇIKLAMALAR
Tarımsal işletmelerde ücret yapısı istatistiklerinin derlendiği veri kaynağı

Tarımsal işletmelerde (hane halkı) ücret yapısı istatistikleri, verinin ait olduğu üretim yılında ve tarım işlerinin en yoğun olduğu dönemde, tarımsal amaçlı en az beş mevsimlik işçi ya da en az bir sürekli işçi çalıştıran tarımsal işletmelerden (hane halkı) derlenmektedir. 2013 Tarımsal İşletmeler (Hane halkı) Ücret Yapısı Araştırması, kapsam ölçütlerini sağlayan 28 ilde 3 781 tarımsal işletmede yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak uygulanmıştır.