Ceza ödemek koruyucu hekim bulundurmaktan çok daha ucuz olunca…

Koruyucu hekimin bulunmadığı TTK müesseselerinde açılan ihalelere "bu fiyata doktor mu çalışır" gerekçesi ile katılan olmuyor.

4857 Sayılı İş Kanunu'na göre, enaz elli işçi çalıştıran işverenlerin işyerinde koruyucu hekim bulundurması zorunluluğu çerçevesinde "koruyucu hekim" almak isteyen Türkiye Taşkömürleri Kurumu'nun (TTK) açtığı ihalelere katılan olmuyor.
Katılmama gerekçesi olarak koruyucu hekimlik sorumluluğu üstlenecek doktorların TTK'nın teklif ettiği ücreti piyasa koşullarının çok altında gerekçesiyle beğenmemeleri nedeniyle TTK bu konuda sürekli ceza ödemek zorunda kalıyor. TTK'nın bu konuda hiçbir müessesesinde koruyucu hekimin olmaması, kurumu da zarara uğratıyor. Hekimin bulunmaması, hem işyerinde olası kazalarda acil müdahaleler konusunda eksiklik yaratıyor, hem de hastane merkezine uzak işletmelerde hastaneye giden bir işçinin sağlık hizmeti almak için geçen süresinin iş kaybına neden olduğu öne sürülüyor.
Bu konuda bir çok yönden şika-yetlerin arttığı bir süreçte, kuruyucu hekimlik için açılan ihalelerde mev-zuat gereği ücretlerin düşük olmasından dolayı hekim bulunmaması mevzuata takılıyor. Hekim bulunduramayan kamu kuruluşları, bunun karşılığında ceza ödemeye devam ederken, kangren olmuş bu sorun ile ilgili konuşanlar da "bunun adı ihmaldir" vurgusunda bulunuyorlar.
22 Mayıs 2003 tarihinde yasallaşan 4857 Sayılı kanunun koruyucu hekimlikle ilgili maddeleri şöyle:
İş sağlığı ve güvenliği kurulu
MADDE 80. - Bu Kanuna göre sanayiden sayılan, devamlı olarak en az elli  işçi çalıştıran ve altı aydan fazla sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde her işveren bir iş sağlığı ve güvenliği kurulu kurmakla yükümlüdür.
İşverenler iş sağlığı ve güvenliği kurullarınca iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun olarak verilen kararları uygulamakla yükümlüdürler.
İş sağlığı ve güvenliği kurullarının oluşumu, çalışma yöntemleri, ödev, yetki ve yükümlülükleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikte gösterilir.
İşyeri hekimleri
MADDE 81. - Devamlı olarak en az elli işçi çalıştıran işverenler, Sosyal Sigortalar Kurumunca sağlanan tedavi hizmetleri dışında kalan, işçilerin sağlık durumunun ve alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin sağlanması, ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık hizmetlerini yürütmek üzere işyerindeki işçi sayısına ve işin tehlike derecesine göre bir veya daha fazla işyeri hekimi çalıştırmak ve bir işyeri sağlık birimi oluşturmakla yükümlüdür.
İşyeri hekimlerinin nitelikleri, sayısı, işe alınmaları, görev, yetki ve sorumlulukları, eğitimleri, çalışma şartları, görevlerini nasıl yürütecekleri ile işyeri sağlık birimleri, Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipleri Birliğinin görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir yönetmelikte düzenlenir.
MADDE 82. - Bu Kanuna göre sanayiden sayılan, devamlı olarak en az elli işçi çalıştıran ve altı aydan fazla sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde işverenler, işyerinin iş güvenliği önlemlerinin sağlanması, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi için alınacak önlemlerin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi hizmetlerini yürütmek üzere işyerindeki işçi sayısına, işyerinin niteliğine ve tehlikelilik derecesine göre bir veya daha fazla mühendis veya teknik elemanı görevlendirmekle yükümlüdürler.
İş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanların nitelikleri, sayısı, görev, yetki ve sorumlulukları, eğitimleri, çalışma şartları, görevlerini nasıl yürütecekleri, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir.