Milletvekili Köktürk, madencilerin yaşam riski dahil çok riskli görev yapmakta olduklarını belirterek, işin zorluğunun göze alınarak madencilikte emeklilik yaşının 50 olmasını istedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifinde, madencilerin ağrı çalışma koşullarına dikkat çekerek, emeklilik yaşının 50 olmasını istedi.

Köktürk, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması  istemiyle ilgili olarak sunduğu kanun teklifinin gerekçesini şöyle dile getirdi:

Madencilik sektörü, en zor ve riskli sektörlerin başında gelmektedir. Özellikle yeraltında çalışanlar çok ağır koşullarda, yaşam riski dâhil pek çok risk altında görev yapmakta, taşkömürü madenciliğinde sıkça görüldüğü gibi akciğer hastalıkları v.s. gibi pek çok meslek hastalığına maruz kalmaktadırlar.

Yaptıkları işin gereği olarak, çalışma koşulları nedeniyle çok genç yaşlarda sağlık sorunları yaşamakta, buna bağlı olarak fizik güçleri olumsuz etkilenmekte ve yaşam kaliteleri düşmektedir.

Yine, son yıllarda görüldüğü gibi madenciler emekliliğe hak kazanmadan iş kazalarında grizularda çok genç yaşlarda yaşamlarını yitirmektedir.

Gerek meslek hastalıkları, gerekse iş kazaları yaralanma ve ölümleri konusunda yapılan bilimsel çalışmalar sorunun ciddiyetini açıkça ortaya koymaktadır.

Halen yeraltında çalışanlara emeklilik yaş haddi 55 olarak uygulanmakta ancak bu yaş;  yapılan işin zorluğu ile işçinin sağlığında, fiziki gücünde, bedeninde ve yaşam kalitesinde yarattığı tahribat değerlendirildiğinde yetersiz kalmaktadır. Yeraltında çalışanlar için 50 yaş, yaş haddi olarak daha uygun olacaktır.  

Ayrıca, hesaplanan fiilî hizmet süresi zammı, 40. Maddede yer alan tablonun (13) ve (14) numaralı sırasında yer alan sigortalılar için sekiz, diğer sigortalılar için beş yılı geçmemek üzere uzun vadeli sigorta kolları uygulamasında prim ödeme gün sayısına eklenmekte, bu sürelerin üç yılı geçmemek üzere yarısı emeklilik yaş hadlerinden indirilmektedir. Tablonun (10) numaralı sırasında yer alan Yer altı işlerindeki sigortalılar için bu fıkradaki süre sınırı uygulanmamaktadır. Ancak, yer altı işlerinde süre sınırının uygulanmaması da yeterli değildir. Ayrıca, yeraltı işleri için fiili hizmet süresinin tamamının yaş haddinden indirilmesi, işin niteliğine ve zorluğuna daha uygun düşmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Yeraltında çalışan işçilerin emeklilik yaş haddi, yapılan işin zorluğu göz önüne alınarak 50 olması sağlanmıştır.

MADDE 2- Yeraltı işleri için fiili hizmet süresinin yarısının değil tamamının yaş haddinden indirilmesi sağlanmıştır.  

MADDE 3-Yürürlük maddesidir.

MADDE 4-Yürütme maddesidir.

 

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 28 inci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan 55 ibaresi 50  olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2- 5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin üçüncü fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

Ayrıca, yeraltı işleri için fiili hizmet süresinin tamamı yaş haddinden indirilir.

MADDE3- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür