AKP Zonguldak Milletvekili Prof.Dr. Ercan Candan, sektörel teşvik, ambalaj sektörü, tersaneler, ahşap yat ve Alaplı Limanı konusunda değerlendirmelerde bulundu.

 

TERSANELERE MÜJDE: Tersanelerin kurtuluş reçetesi olacak bir proje üzerinde çalışıyorum. Bu projeyi partimizin Kızılcahamam toplantısında anlattım,  bakanlarımızla görüştüm ve projeye sıcak baktılar. Devlet işlerinde denizi geçip küçücük çukurda boğulabiliyorsunuz. O yüzden yasal işlemler bittikten sonra projenin ismini açıklayacağım.

 

 

Sektörel teşvik kapsamında iş adamları ve sanayicilerin hedef belirlemeleri gerektiğini belirten AKP Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan, Herkes bir şey istiyor, ama kimin ne istediği belli değil dedi.

 

KARARI VERMELİLER

Zonguldak bölgesinde iş yapan sanayici ve iş adamlarının hangi iş kolunda sektörsel teşvik istediklerinin kararını vermek zorunda olduklarını belirten Candan şöyle konuştu: Sektörsel teşvik kapsamında ne istediğinizi açıkça belirlemelisiniz. Hangi sektörde bizden yardım istediğinizi belirlemeniz gerekmektedir. Buna göre, yassı mamule dayalı ürünler mi yapacağız?, Orman ürünlerine dayalı mı bir iş yapacağız?, Uluslararası nakliyat ve lojistik işimi yapacağız? bu gibi konularda net olarak karar vermek gerekmektedir.

 

NET BİR HEDEF YOK

Şu ana kadar bizlere ulaşmış net bir hedef yok.  Bizler kendi isteklerimize göre karar veremeyiz. Yatırımcılarımızın birçoğu geçmişte ilk yapacakları iş olarak saç tüccarlığı işini seçtiler. Sac ticareti işinde de birçok yatırımcımız iflas ettiler, battılar.  Ayrıca yassı malul üzerine işlenecek iş yeri açmak yerine kesme, dilme gibi kolay iş kollarını tercih eden yatırımcılarımız var. Bize Sizin oralarda bir sürü fabrikaya benzeyen yerler var, gelip geçerken görüyoruz diyorlar. Gidin görün, kapılardan içeriye girdiğinizde rulolardan başka bir şey yok. Çalışan üç ya da beş kişi. Bu fabrika görünümündeki yerler birer depo olmuş. 

 

GÖRÜNTÜ KANDIRIYOR

Bizim yatırımcılarımızın bunun haricinde bildiği bir mantık yok ve bu göreceli olarak dışarıdan gelen genel müdürleri, müsteşarları ve bakanları da bu gibi görüntüler maalesef kandırıyor.  Bu görüntüler bana göre reklama dayalı görüntüler. İşin aslında bir şey yok. Onun için bizlerin bir an evvel sektörsel bazda neye karar vereceksek vermemiz gerekmektedir.  Bütün işadamları ve yatırımcılar Ereğli olarak bir araya gelecek ve ' Bizler şu konuda iyi olmak istiyoruz' diyecekler

 

AMBALAJ SEKTÖRÜNE DİKKAT

Ambalaj sektörünün dikkat edilmesi gereken sektörlerin başında geldiğini belirten Candan, Bana sorarsanız Türkiye'de açık sektörlerin başında ambalaj sektörü gelmektedir. Ciddi şekilde dikkat edilmesi gelen sektörlerin başında yer alıyor. Çünkü sac ayağının dibinde olduğundan, 'teneke kutu, hediyelik kutular, yağ kutuları' gibi aklınıza ne geliyorsa saçla ilgili ambalaj sektörü dikkat çekebilecek alanlardan biri. Bu çok ciddi düşünülebilir dedi.

 

NASIL KALKINDIRIRIZ?

Yatırımcılar için gece gündüz kafa yorduğunu kaydeden Candan, Tüm bunları bir araya topladığımızda, yatırımcıların ve işadamların bizlere çok net teklifleri ve istekleri olması gerekmektedir.   Bölgemizi nasıl kalkındırırız, işadamlarımızın ve yatırımcılarımızın önünü nasıl açarız, nerden bir çıkış yolu bulabiliriz diyerek gece gündüz kafa yoruyorum diye konuştu.   

 

TERSANELERİN DURUMU

Tersanelerin kurtuluşu için bir proje hazırladığını ifade eden Candan, Kafamı yorduğum bir diğer sektör Ereğli Tersaneleridir. Ben ne söz verdiysem arkasındayım.  Tersanelerin kurtuluş reçetesi olacak bir proje üzerinde çalışıyorum.  Bu projeyi partimizin Kızılcahamam toplantısında anlattım,  bakanlarımızla görüştüm ve projeye sıcak baktılar. Ben tersanelerimiz için iş bulmaya çalışıyorum. Özellikle bu projeyi Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan ile görüştüm. Oda benim projeme sıcak baktı, kafasına yattı. 'Bu projenin yasal dayanaklarına bakalım' dedi.  Bu projeyi onaylattırabilirsek tersaneler için çıkış yolu olacaktır. Belki yedi bin kişi çalışmaz ama en azından dört bin kişiye tekrar iş imkânı sağlamış oluruz. Dediğim gibi devlet işlerinde denizi geçip küçücük çukurda boğulabiliyorsunuz. O yüzden yasal işlemler bittikten sonra projenin ismini açıklayacağım

 

ALAPLI'DA DURUM

AYTEK yat tersanesi ve liman yatırımcılarını takip ettiğini belirten Candan, Alaplı Ahşap yat ve tekne tersanesi ile ilgi çalışmaların bir an önce başlaması için muhatap birimlerle temaslarımız devam ediyor. Denizcilik Müsteşarlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bölgemize yatırım başlaması için temaslara devem ediyorum.  Ayrıca OSB'ye yatırım yapmak için gelenlerin ilk sorduğu limanınız varmı sorusu oluyor.  Bölgemizin muhakkak bir limana ihtiyacı vardır. Buraya bir liman yapmak zorundayız.  Bunu biliyorum. Bununla ilgili DLH ile görüşmelerim oldu.  Biraz zamana ihtiyacımız vardır. Sonra bu liman sorununu da çözeceğimize inancım tamdır. Bölgemizin kalkınması ve yükselen yıldızı olması için elimizden gelen ne varsa usanmadan yılmadan çalışmalara devam edeceğiz dedi.

Alaplı deresinin cazibe merkezi haline geleceğini ve bu yönde örnek bir proje hazırlığı içinde olduklarını dile getiren Candan, Alaplı'daki deresi için de bir proje çalışması yapıyorum. Bunu Avrupa Birliği hibe projesi kapsamına sokarak Alaplı'nın özellikle sosyal donatılar eksikliğini giderek amacıyla hazırlanan proje ile dere ve çevresi gerçekten cazibe merkezi olacak bir görüntüye kavuşacaktır. Örnek bir proje olacağını düşünüyorum. Bu proje ile birlikte şu andaki çirkin görüntüden kurtulmuş olacağız.  Şimdiki görüntüleri gördüğümde benimde içim sızlıyor. Ama yakın zamanda bu çirkin görüntülerden kurtularak vatandaşlarımıza yaşanabilir bir çevre ve Alaplı deresi hazırlayacağımızı düşünüyorum dedi

 

ENDİŞE ETMESİNLER

Seçimlerdeki verdiği sözlerin arkasında olduğunu yineleyen Candan, Son olarak seçimlerde verdiğimiz tüm sözlerimin arkasındayım.  Vatandaşlarımız endişe etmesinler. Ne söz verdiysek tek tek yerine getireceğiz. Bunun için gece gündüz önce proje üreteceğiz, sonrada hayata geçireceğiz. Bu vesile ile tüm vatandaşlarımın Cumhuriyet ve Mübarek Kurban Bayramlarını kutluyor, tebrik ediyorum dedi.