Kongreye katılan AKP Milletvekili Fazlı Erdoğan, krizin Ereğli'de teğet geçmediğini delip geçtiğini belirtti. Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Ereğli'ye gelişinde Erdemir'deki ücret indirimini "iyi şey yapmışsınız" diye değerlendirdiğini, ancak başka yere gidince (Tekel işçilerini kast ederek) farklı konuştuğuna da dikkat çekti.

Kdz. Ereğli'nin 21 Şubat 2010 tarihindeki en önemli gündemini; yaklaşık 1900 üyesi bulunan ve 2000'li yıllarda yöneticileri tutuklanıp adeta iflas bayrağı çekmiş, yeni yönetim ile de bu batak durumdan çıkıp, üyelerinin ödenmemiş kredilerini de ödeyen bir kurum olan Kdz. Ereğli Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet ve Kredi Kooperatifinin mali kongresi oluşturuyordu.
Seçimsiz kongreye yine de katılımın yoğun olması dikkatlerden kaçmazken, kongreye yönetmek üzere divan başkanlığına Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Atilla Aygün getirildi.

BİZ DE ESNAF AÇILIMI İSTİYORUZ
Kongrenin açış konuşmasını yapan Kdz. Ereğli Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet ve Kredi Kooperatif Başkanı Mehmet Azman, kredi faizlerinin yüzde 59'lardan yüzde 6.5'lara kadar inmesinin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirirken, "Kooperatiflerimiz esnafın sigortasıdır. Biz olmasak tefeciye veya başka yere gidecektir. Tabi ki sıkıntılar var. Büyük marketler mahalle aralarına kadar girdi. Biz de kendimize çeki düzen vermeliyiz. Gerek sağlık konusunda, kıyafet ve müşteriye davranış konusunda dikkat etmeliyiz. Alışverişlerimizi de yerel marketlere kaydırmalıyız" dedi.
Azman konuşmasında "sicil affı" üzerinde çok durdu. Halk Bankası'nda böyle bir durum yaşandığında çözdüklerini ancak diğer bankaların ise bu konuda direndiğini belirten Mehmet Azman "Devlet açılım diyor ve açılım yapıyor ama biz de açılım istiyorum. Kara liste istemiyoruz. Sicil affı beyaz sayfadır. Artık beyaz sayfa istiyoruz" sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Kongre gündeminin tüm maddeleri oy birliği ile geçerken, yönetim ve denetim kurullarının çalışma raporlarıyla ilgili de kimse söz almadı.

EREĞLİ-DÜZCE  YOLU BU YIL BİTİYOR
Gündem maddeleri görüşürken salona giren AKP Milletvekili Fazlı Erdoğan da yapılan hizmetlerle ilgili kısa kısa bilgiler verdi. Erdoğan, Çatalağzı'ndaki termik santral yapımının 2.5 milyar dolarlık bir yatırım olduğunu ve 1100 kişi çalıştığını belirterek başladığı konuşmasında : "Ereğli-Düzce duble yolu 102 milyon TL'ye mal olacak ve 2010 yılında bitirilecek. Ereğli-Devrek arasındaki 41 km yol da Nisan ayında ihale edilip 2010 yılında bitirilecek. Ereğli'de spor salonu da bu yıl bitirilecek. 128 yıllık belediyenin bulunduğu Ereğli'de ilk kez spor salonu yapılıyor. Öğretmen evini yüzde elli elli ihale ettik ve 1 Milyon TL'de para alacağız. Soğanlı da 15 dönüm arsa bulduk oraya fen lisesi yapacağız. Hacı İbrahim İzmirlioğlu bi lisenin yapılması için 700 bin TL verdi" diyerek konuştu.

ALLAH DÜŞÜRMESİN
Milletvekili Erdoğan kendisi de ticaret yapan biri olarak krizden etkilendiğini dile getirirken "Ereğli krizden büyük oranda etkilendi. Kriz Ereğli'yi teğet geçmedi, deldi geçti. Hatta merkezden deldi geçti. Allah kimseyi düşürmesin. Diz üstü düşersen kalkabilirsin, ama yüzüstü düşersen kalkmak çok zor. Ben de saat farkıyla ödemesi yapılan bir ticaretimde Merkez  Bankası'nın kara listesini girdim, tam üç ay uğraştım çıkabilmek için" dedi.

CHP'ye TAŞ
Ülke gündemindeki Tekel işçilerinin konusuna değinmeden Erdemir çalışanlarının maaş indirimi konusunu imalı bir biçimde konuşan Fazlı Erdoğan "CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Ereğli'ye gelişinde Erdemir'deki ücret indirimini "iyi şey yapmışsınız" diye değerlendirdi. Ancak başka yere gidince (Tekel işçilerini kast ederek) farklı konuşuyor" diyerek bir çelişkiye dikkat çekti.

HASTANE OSMANTEPE'ye
Beş yıldan bu yana hastane konusunun tartışıldığını ve en son olarak Osmantepe'de karar kılındığını, bakanlığın yol konusunda yüzde 8 eğimi kabul edebileceğini, ancak belediyenin projesinde bu oranın yüzde 14 olduğunu söyleyen Erdoğan "Belediye başkanı ve İmar Müdürü Mustafa Kılıç'a teşekkür ediyorum. Yeni proje yapıyorlar. Bu proje üç ay içinde meclisten geçtiğinde biz bu temeli atar ve bitiririz. Ama bu süre kesinlikle geçmemeli" diyerek konuşmasını tamamladı.