Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde başvuruda da bulunan CHP’li Demirtaş’a, İhracat Genel Müdürlüğü’nden de benzer bir cevap geldi.

Konuyla ilgili olarak CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş şu açıklamayı yaptı:


MİLLİ ÜRÜN BİLGİSİ GİZLİ OLUR MU?

Fındık, 3 milyar 500 milyon dolarlık döviz getirisi olan stratejik milli ürünümüzdür. Türkiye, dünyadaki fındık üretiminde dünyanın en büyük ülkesidir. Ülkemizin, fındık üretimindeki dünyadaki bu lider konumuna rağmen, yaklaşık 400 bin fındık üreticisinin yaşadığı mağduriyetin, 20 lira olması gereken fındık fiyatının 7-8 liraya düşmesinin sebebinin ortaya çıkması gerekmektedir. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde ve soru önergemizde yönelttiğimiz sorular; kanunların ticari sır olarak nitelendirdiği bilgilerden değildir. Fındık ihracat rakamları, ihracatı yapan şirketler, ihracat yapılan ülkeler gibi verilerin istenmesi, bir şirkete ait bilgileri öğrenmek amacı ile değil Türkiye’nin fındık ihracatında tekelleşmenin önlenmesine yöneliktir.


HİÇBİR ŞEY KAMUOYUNUN BİLGİLENME HAKKININ ÖNÜNDE DEĞİLDİR!

Şayet, fındık ihracatına dair bilgiler, tek bir şirkete ait bilgiler ise bu durum, milletin temsilcisi olan milletvekilinin ve kamuoyunun bilgilenme hakkının önünde değildir. Türkiye’nin dünya üretimindeki yeri ve ihracat rakamları değerlendirildiğinde fındık ile ilgili ihracat verilerinin kamuoyu ile paylaşılmaması kabul edilemez. Zira fındık ihracatına ilişkin veriler geçmişte açıklanmıştır. Bu durumda, kamuoyunun menfaat ve bilgilenme hakkı, bir şirketin menfaatlerinin önünde tutulmuş olmaktadır.


TÜRKİYE’NİN İHRACAT REKORTMENİ BİR İTALYAN ŞİRKET!

Fındık piyasasındaki tekelleşme ile ilgili olarak pek çok başvurumuz oldu. Ordu’dan Giresun’a “Fındık İçin Adalet” yürüyüşünü gerçekleştirdik. Fındıktaki tekelleşme ile ilgili olarak suç duyurusunda bulunduk. TBMM’ye fındık üreticilerinin sorunlarının çözümlerinin araştırılması için bir meclis araştırma önergesi verdik. Rekabet Kurumuna da fındık fiyatlarındaki manipülasyon, fındık alım piyasasındaki tekelleşme ve fındık üreticilerinin uğradığı zarar ile ilgili olarak başvuruda bulunduk. Yani CHP olarak fındık üreticilerinin yaşadığı sorunların çözümü için verdiğimiz mücadeleyi sürdürmek konusunda kararlıyız. Bu süreçte, fındık ihracat rakamları ile ilgili verdiğimiz önergenin Gümrük ve Ticaret bakanı Bülent Tüfenkci tarafından "gizli ve sır” olduğu gerekçesi ile yanıtlanmamasını anlayabilmiş değilim. Çünkü Haziran 2017’de, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İhracat Şampiyonları ödül töreninde, Fındık ve Mamulleri Sektöründe 2016 yılının ihracat rekortmeni olarak İtalyan Şirketi Ferroya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci tarafından ödül verildi.


BAKANLIK FERRERO’YU MU KORUYOR?

Dünyadaki en büyük fındık alıcısı olan Ferrero, Ak Parti hükümetinin yanlış politikaları sonucu Türkiye’nin en büyük ihracatçısı konumuna gelmiştir. Türkiye’deki fındık fiyatlarını bu tekelci yapı belirlediği için fındık fiyatları düşmektedir. Fındık üreticisi Karadeniz köylüsü, Ak Parti tarafından sahipsiz bırakılmıştır. Fındık piyasasındaki bu tekelci yapı Türkiye’deki fındık üreticisini zarara uğratmakta, binlerce üreticinin kaderi Ferrero’nun insafına terkedilmektedir. Böyle bir ortamda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın fındık ihracat rakamlarını “gizli ve sır” olduğu gerekçesi ile açıklamaması, “Bakanlık Ferrero’yu koruyor mu?” sorusunu akla getirmektedir. Bizim burada öğrenmeye çalıştığımız bir şirketin ticari sırlarını öğrenmek değil, ülkemizin yerli ve milli ürünü olan fındığın ve fındıkçıların hak ettiği değeri bulmasını sağlamaktır.Fındık ihracat rakamlarının açıklanması " sır" değildir. Bu nedenle Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'ye fındık ihracatına yönelik sorularımızı bir kez daha tekrarlamakta yarar görüyorum.

1)2011 yılından cevap verildiği tarihe kadar, yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere, Türkiye’de fındık ihracatı yapan ilk 15 şirket hangileridir?

2)2011 yılından, cevap verildiği tarihe kadar, yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere, Türkiye’de fındık ihracatı yapan ilk 15 firma, şirketler bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere, kaç ton fındık ihracatı yapmıştır?

3)2011 yılından, cevap verildiği tarihe kadar, yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere, Türkiye’de fındık ihracatı yapan ilk 15 firma, şirketler bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere, döviz bazında ne kadarlık ihracat yapmıştır?

4)2011 yılından, cevap verildiği tarihe kadar, yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere, Türkiye’de fındık ihracatı yapan ilk 15 firma, şirketler bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere, hangi ülkelere, ne kadarlık ihracat yapmıştır?

5)2011 yılından, cevap verildiği tarihe kadar, yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere Türkiye’de fındık ihracatı yapan ilk 15 firma, hangi yabancı şirketlere ihracat yapmıştır?”