Ak Parti Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan, yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi verdi, gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

Tersanelerin son durumundan eğitim vadisine, gençlik merkezinden karayolu çalışmalarına kadar pek çok konuda detaylı açıklamalarda bulunan Prof.Dr.Candan, "Bu kent hepimizin. İyi olursa hepimiz iyi olur, gergin olursa hepimiz gergin oluruz. Benim mal varlığım 2011'de ne ise gene aynıdır. Biz gecemizi gündüzümüzü bölgemiz için harcıyoruz bu konuda da ciddi eleştiriler alıyoruz. Eleştiri almamızın sebebi tüm Zonguldak'a aynı ayrıcalığı göstermiyorsunuz eleştirisi ama ben bu bölgenin insanıyım. Yanlış yaptıklarım olabilir mi tabi ki olabilir, ben de insanım. Biz bu kente hizmet etmek için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

 

 

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Prof.Dr.Ercan Candan, Polisevinde ilçede görev yapan yerel ve yaygın basın temsilcileri ile sabah kahvaltısında bir araya geldi. İlçede yapılan ve yapılması planlanan çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Prof.Dr.Candan, gazetecilerin de sorularını yanıtladı. Çok sayıda gazetecinin katıldığı basın toplantısında Prof.Dr.Candan, bölge için ellerinden gelen çabayı ortaya koymaya çalıştıklarını vurguladı.

 

GÖLET PROJELERİ

"Alaplı'da Gümeli gölet yaptıracaktık, bu gölet Alaplı'nın 70 yıllık su ihtiyacını karşılayacak. Göletin ihalesi yapıldı, şirkete yer teslim edildi, 2017 yılında inşallah gölet bitmiş olacak, aslında adı gölet ama fiili olarak bir baraj. Dere ıslahı da vardı bu bölgede, problemdi ciddi anlamda, bu da düzene girecek. Alaplı-Mollabey'e kadar olan yolun daha düz olmasını sağlayacağız. Alaplı çayının yeniden ıslah edeceğiz, oralara güzel bir görüntü vermek istiyoruz. Nehire baktığında aslında size ilham verecek bir proje hazırlamak istiyoruz. Minik şelalecikler planlanıyor.

 

"TOP BENDEN ÇIKMIŞTIR"

Bildiğiniz üzere tersanelerin orada bir liman açmak konusu var. Onlar ile ilgili buraya Denizcilikten Sorumlu müsteşar yardımcısı, 2 tane de Genel Müdür buraya getirdik. Buraya bakıldı, marina konusunda mutabık kaldık. Hiç bir sıkıntımız yok, liman konusunda mutabık kaldık, sıkıntımız yok. Yalnız liman zaten fiili olarak hazır. Alt yapısı var üst yapı olarak bir konsorsiyum düşünülüyor. Erdemir'in çok büyük gemileri geliyor  onlarda haklılar devasa gemilerin açıkta beklemesi 1-2 gün ciddi sıkıntıdır. Belki başka bir yere yanaşacak yer vardır ama bir alternatif olsun istiyoruz. Erdemir denilince biraz büyük şirket, hareket etmekte sıkıntı çekiliyor küçük firmalar. İnşallah tersanelere bölgesinde de bir liman girişiminde bulunduk. Top benden çıkmıştır, liman ile ilgili. Gerekli olan fiili anlaşma yapılmıştır. Bundan sonra yapılacak resmi işlemlerin devamıdır. Bu resmi işlemlerin de kurulacak olan konsorsiyumun Ankara'ya göndermesi gerekiyor, biz de onu bekliyoruz. 

 

"2016'DAN ÖNCE HAREKET BEKLEMİYORUZ"

Finlandiya'ya yapılan Ustaoğlu'nda yapılan gemi var. Son ince işleri yapılıyor. Bu geminin şöyle bir avantajı var, 1 tane yapıldıktan sonra bir kaç tane daha sipariş anlaşması üzerinde duruluyor. Bu gemi için alınan kredi karşılığında daha fazla kredi opsiyonu açıldı. Daha önce de söylemiştim mecliste de konuşmuştum basın toplantısında da anlatmıştım biz 2015-2016'dan önce bir gelişme beklemiyoruz. Uluslararası tersaneler yoğunluğu açısından. Bunun nedenlerini de anlatmıştım. Gemi özellikle tersanelerin yoğunluğu şuanda daha çok Çin, Kore, Filipinler'de. Onların kendilerine göre işçilikleri, enerjilikleri bir çok avantajları var. O avantajları iyi kullanıyorlar. 2016 Yılı gibi tekrar dünya ekonomisinin düzelmeye başlayacağını umut ediyoruz. Bu düzelme başladıktan sonra oraların iş potansiyeli oldukça yüksek. Bu iş potansiyelini bu tarafa kaydırmak istiyoruz. tersaneler konusu hepimizin konusu sadece Ercan Candan'ın değil, Ereğli'nin, Türkiye'nin konusudur.

 

EĞİTİM VADİSİ PROJESİ

Bir Eğitim Vadisi projemiz var. Önce Eğitim Vadisi projesini şimdi hastanenin yapılan üst tarafında 108 dönümlük bir arazi bulunmuştu , ormanın arazisi olduğu tespit edildi.  Orman yeri özele verilemiyor. Eğitim kampüsünü şimdiki Kemer tarafına doğru olan bölgeyi komple eğitim vadisi bölgesi yapalım istiyoruz. Orada 11 dönümlük askeriyenin bir yeri vardı, Fen Lisesi'nin yanı, askeriyeden orayı aldık, onlara da teşekkür ediyoruz. Orayı bir lise gibi spor lisesi gibi birşey yapmayı arzu ediyoruz. Eski hastanenin girişi tarafında Çavdarlının bulunduğu alanları liseler kampüsü yapmak istiyoruz. Gençlik merkezini de o tarafa yapmak istiyoruz. Köylerimizin su problemi had safhada özellikle de yazın. 2 Gölet, hem Ormanlı hem Çaylıoğlu'na gölet yaptıracağız. Projeleri bitti, yerleri tespit edildi, jeolojik çalışmaları da tamamlandı, önümüzdeki yıl bunu programa aldırmak istiyoruz. Zaten bu göletler olsaydı Çaylıoğlu'ndaki hasar biraz daha az olurdu. Ardından sel önleme göletleri yapmak istiyoruz. Derelerin uçlarının olduğu alanlara küçük küçük göletçikler yapmak istiyoruz. Selin önüne geçmek için bir tür önlem alınmış olacak. Çaylıoğlu'nda büyük bir afet yaşadık, burada can kaybının olmaması bizim için büyük bir ne derseniz deyin, Allah korumuş. Sel baskınlarından bir tanesini biliyorsunuz DSİ Bölge Müdürünü tanıdık, Kastamonu'dan atladılar geldiler, Alaplı ve Ereğli bölgelerinde incelemelerde bulunduk. Çaylıoğlu'ndaki köprü çok eski bir köprü, sağlam bir köprü ama ayaklarının arası çok yakın. 3-4 Ayak var, yukarıdan gelen çalı çırpı kütük ayakları tıkıyor, taşkınlık bundan kaynaklanıyor. Büyük bir ihtimal ile o köprü yıkılacak tamamen oraya yenisi ve ayaksız bir köprü yapılacak. Yine bir köprü var Armutlucuma'da o köprünün yapılması programa alındı. Özel İdare talimatlarını verdi, köylerin yolları da açıldı, geçişler verildi, ulaşımda bir aksaklıklar yok. Köprü çalışmasının da kısa sürede başlamasını hedefliyoruz.

 

14 YENİ OKULA RAĞMEN GERİDEYİZ

Ereğli'ye 14 tane okul yapılacak. Bir çoğunun temelinin üzerine çıkılmış durumda bir çoğunun çatısı yapılıyor, inşallah önümüzdeki döneme yarısını bitirmiş olmak istiyoruz. Okullaşma oranı yeterli mi hayır, hala Zonguldak'ın gerisindeyiz ama biz var gücümüzle yeni okullar yapmak istiyoruz. İmam Hatip Lisemiz bizim şuanda kaynağı hazır, O bölgeye de bir İmam Hatip kampüsü olsun istiyoruz, faydalı olacağına inanıyoruz, aykırı düşünceler de olabilir. Aykırı düşünceler mantıklı ise dikkate alınabilir.

 

KIŞLA-KEPEZ YOLU

Kışla-Kepez arasındaki yolumuz yapılıyor şuanda. Bu daha önce de yapılabilirdi ama bir türlü yolun alt tarafındaki kanalizasyonun ve su giderlerinin deprese edilememesi nedeniyle başımıza dert oldu. Geçmiş geçmiştir artık önümüze bakıyoruz. Biran evvel bitirmek istiyoruz. Ereğli'nin girişi bile değişti aslında.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART

Ereğli'ye dışarıdan bakarsanız aslında kentimiz çok eski bir kent görünümünde. Yeni kentlerin hepsine girdiğinizde yeni siteler, daha modern binalar, daha genç, daha düzenli görünürken şehir biz hem kentimizi Avrupa kenti olarak avuttuk ama yeni bir kent yeni bir oluşuma giremedik. Sahilden yukarıya baktığınızda eski binaların arasına 3-4 bina çıkıyor. Biz kentsel dönüşüm diye bir kanun çıkarttık, bu kentsel dönüşümü çok iyi kullanabiliriz, devletin ciddi imkanlarını kullanabiliriz. Bazı yerleri yıkarak kentsel dönüşümün başlangıcı yapabilirmiyiz arzusundayız. Belediye Başkanımız ile de aynı görüşteyiz. Belki Kandilli lojmanlarının olduğu bölgeden başlayabilir miyiz? Neden oradan başlarız eğer kendileri mutabık kalırlarsa orası büyük bir ada, tek başına, onun için belki oradan başlamak daha mantıklı, kolaydır belki de zor olacak, oradaki insanlar mutabık kalmayacak. Kdz.Ereğli'de kentsel dönüşümü başlatmak istiyoruz, hakikaten cazibeli olsun istiyoruz.

 

MARİNA KONUSU

Marina konusunda mutabık kaldık, daha çok mutabık kaldığımız konu eğer tersaneler bölgesinde limanı başarabilirsek ki yasa olarak şuanda bir sıkıntı çıkmayacak gibi görünüyor girişimcileri kendi konsorsiyumları anlaşmasına bağlı. Bunu yaparsak şimdiki belediye limanı var, belediye limanını da marina yapalı, buraya da yakışır. Gelen marina sahipleri direk Çınaraltı'na inmiş olur, Ereğli onları büyük çınar ağaçları altında fikir verebilir. Marina çok büyük bir gelir mi getirecek, hayır. Bizim marina sahipleri zengin insanlardır, yüzde 1'i yatırım yapsa bile büyük bir başarıdır, bu bile bizim için avantajdır"

 

"KRİZİ ERCAN CANDAN ÇIKARTMADI^"

Tersaneler ile ilgili çalışma yapılmadı deniliyorsa kişilerin olaylara nereden baktığı önemli. Bu krizi ben yapmadım, dünyadaki ilk tersane krizini Ercan Candan çıkartmadı. Kriz ekonomik durumdan kaynaklandı. Biz elimizden geldiğince projeler üretmeye çalışıyoruz. Balıkçı tekneleri projemiz vardı, Gambiya devlet başkanı geldi, gündem maddelerinden bir tanesi Başbakan ile görüşülen, Batı Afrika'da balıkçılığın geliştirilmesidir. Ben projemi ortaya atarım proje kabul görür, büyüklerimiz bu konuyu gündeme alırlar. Bu benim artık gündemimden çıkmıştır. Tırnak içinde söylüyorum yarın manşet atarak tersaneler konusu Ercan Candan'ın gündeminden çıkmıştır diye görürsek şaşırmayız. Bu devlet projesidir artık. Bir milletvekilinin projesi değil tamamen devletin müsteşarlık, Bakanlık seviyesinde yaptığı bir projedir. Büyük bir proje halinde çalışılıyor.  Tersane konusunda krizi ben çıkartmadım, ben çıkıp gemi konusunda olmayan gemiyi olmayan yere yapacak halimiz yok. Muhtemel projeler üretmek zorundayız. Biz projemizi üretmişiz, Başbakanımız bunu makul bir proje görmüştür.

 

EREĞLİ-DEVREK YOLU

Ereğli-Devrek yolu var. Subaşı-Çaylıoğlu arasındaki yol güzergahını yapacağız demiştik inşallah bu yaz bunun stabilizesini bitirmek için var gücümüzle çalışacağız. Şöyle bir sıkıntı var bu Ulaştırma Bakanlığı'nın öncelikli aldığı yerler var onları öncelikli bitirmek istiyor nereyi alırsa alsın ben bilmem verdiğimizi bir söz var. Çaylıoğlu'na kadar olan yolu stabilize bile olsa bitirip ulaşıma açmak istiyoruz.

 

SAC TÜCCARI-ERDEMİR ARASINDAKİ SON GELİŞMELER

Ben taraflar arasına girmem. Bize düşen ilçenin Alaplı'nın ve Zonguldak'ın menfaatidir. Burada sac tüccarları bir eyleme bir harekete girmişler ise bunlar bundan sorumludur, biz değiliz. Aynı durumda Erdemir'in burada birşeyi varsa onlar kendi aralarındaki durumu çözmek zorundalar ama bunu defalarca söylüyorum, Erdemir yüzünü Ereğli'ye dönmek zorundadır. Bakınız İç Alımlar diye bir kurum vardı her ne kadar iç alımlar 'efendim biz Kdz.Ereğli'den mal alıyoruz', 'Ereğli'de birşeyler yapıyoruz' denilse de Karabük'ün Ereğli'ye yaptığından çok daha azını yapıldığını biliyorum. Kardemir, Ereğli'den daha fazla mal alıyor, daha fazla çalışıyor. Olay sac tüccarlarına geldiğinde sac tüccarları ile Erdemir konusuna geldiğinde benim pek fazla araya girmem doğru değil. İmalatçı ile satıcı arasındaki bir durumdur. Sac tüccarları birşeyler yaptılarsa ki yaptılar basından öğreniyoruz onlar kendi arasındaki durum bizim için önemli olan Kdz.Ereğli'nin menfaatidir.

 

MADENCİLİKTE TAŞERONLAŞMA

Buna bir yol bulmak zorundayız. Bunun adını taşeron koymamak lazım. Bu tamamen devlet olduğunda da gördük bu zamana kadar. Olaya siyasi mi bakıyoruz, realist açından mı bakıyoruz. Taşeronlaşmanın sonucunu Soma'da gördük. Para kazanma hırsının nerelere kadar gidebildiğini gördük. Yalnız karşımızda heryıl 600 milyon trilyon zarar bekliyoruz Zonguldak'ta, bunu da yaşıyoruz. Bir orta yolun bulunma zorunluluğu ortada. Taşeronlaşmaya karşı mısınız, Soma'dakine evet ama devletleşsin mi tamamen devletin mi olsun o zaman biz Soma'da da 650 milyon TL'lik oraya zarar yapalım, bunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

 

TTK'NIN REHABİLİTE EDİLMESİ

Seçim süresinde de söyledim Türkiye Taşkömürleri Kurumu'nun (TTK) yeniden rehabilite edilmesi gerekir. Zonguldak sürekli geri kalındı gibi. Zonguldak sürekli şu gazetelere de yansıyor verdiği verginin ancak yarısını alabiliyor deniliyor doğru mu doğru. Bir şeyi görmüyoruz hiç o tarafa bakmıyoruz peki burada verilen 650 milyon TL'lik zarara bakılmıyor.

 

BAŞBAKANDAN RANDEVU İSTEDİK

Mevcut hastanenin üniversiteye tahsisi ile ilgili Başbakanımız ile görüşme talep ettik. Gündemi oldukça yoğun, ayak üstü söylenecek bir durum değil. Ayak üstü olsa yine söylerim ama bu ciddi bir konu. Buranın TOKİ'ye tahsisi söz konusu. Randevu talep ettik bekliyoruz. Biz Türkiye'nin en güzel kampüsü yapma arzusu ve hayalini kuruyoruz.

 

SAHİLDEKİ LUNAPARK

Lunapark konusunda başkanımız ile görüştük. Başkanımız bize haklı olarak şunu söyledi lunapark işi daha önce akşamdan sabaha olmuyor zaten. Herhangi bir şeyin kurulması çok önceden başlıyor. Bu tam belediye başkanlığı seçimleri döneminde yapılmış bir anlaşma. Sayın Belediye Başkanımızı da rahatsız etmiş o da mutsuz. Anlaşmalar yapılmış nereden de çıktıysa bu anlaşma. Ufak tefek eğlence yerleri olmalı mı tek tük evet olmalı. Akşamları insanlar iftardan sonra inecekler, gezecekler. Göz zevkini bozan tamamen insanları sıkıştıracak biçimdeki duruma ben de şiddetle karşıyım.

 

MAL VARLIĞIM AYNI

Bu kent hepimizin. İyi olursa hepimiz iyi olur, gergin olursa hepimiz gergin oluruz. Benim mal varlığım 2011'de ne ise gene aynıdır. Biz gecemizi gündüzümüzü bölgemiz için harcıyoruz bu konuda da ciddi eleştiriler alıyoruz. Eleştiri almamızın sebebi tüm Zonguldak'a aynı ayrıcalığı göstermiyorsunuz eleştirisi ama ben bu bölgenin insanıyım. Yanlış yaptıklarım olabilir mi tabi ki olabilir, ben de insanım. Biz bu kente hizmet etmek için elimizden geleni yapıyoruz.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)