CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türk Metal Sendikası ile Erdemir arasında devam eden ve sendikanın grev kararı alacağını duyurduğu toplu sözleşme sürecine ilişkin açıklamada bulundu, işveren tarafından önerilen 68 kuruşun sadaka gibi bir teklif olduğunu vurguladı.

Demirtaş konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

 

“UYUŞMAZLIK ZAPTI TUTULDU”

Kdz. Ereğli ilçemizde kurulu Erdemir A.Ş.’yi temsilen Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Erdemir de çalışan 4 bin 700 işçimizi temsilen Türk Metal Sendikası arasında bir süredir devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri maalesef uyuşmazlıkla sonuçlanmış ve uyuşmazlık zaptı tutulmuştur. MESS’in ücret artışlarında ilk 6 ay için saatlik ücretlerde 68 kuruşluk artış teklifi, Türk Metal Sendikası tarafından kabul edilmemiş ve görüşmeler tıkanmıştır. Türk Metal Sendikası ise saatlik ücrete 3 lira yani aylık 900 TL artış talep etmiştir.                  

 

ERDEMİR, İŞÇİNİN ALINTERİYLE BÜYÜMÜŞTÜR

Erdemir, Türkiye’nin gözbebeği bir kuruluştur. Geçen yıl dünyadaki saç piyasasındaki olumsuzluklardan etkilenmediği gibi, üretimini yüzde 7, satışını yüzde 15 arttırmış ve milyonlarca dolar kar elde etmiştir. Bu büyüme ve kar sayesinde yurtdışında da yatırım yapmayı planlamaktadır. Erdemir’in bu büyümesindeki ve karındaki en önemli etken, Erdemir işçisinin, çalışanlarının alınteridir. Yani Erdemir, çalışanlarının ve işçilerinin bilgisiyle, becerisiyle,  alınteriyle bu başarıyı yakalamıştır.

 

MAKUL TEKLİFE KAŞI…

Bu güne kadar üyeleri için mücadele eden, onların haklarını koruyan Türk Metal Sendikası’nın, saatlik ücrete 3 lira aylık olarak da 900 lira zam teklifi, son derece makul bir tekliftir. Doların son dört ayda  %15 artması ile iğneden ipliğe her şeye zam gelen bir dönemde yani çalışanların ücretlerinin %15 eridiği bir dönemde, bu teklifin işveren tarafından kabul edilmemesi son derece yanlıştır. Hele hele bu makul teklife karşı, işverenin sadaka gibi 68 kuruş teklif etmesi ise son derece yanlıştır. Kabul edilemez.

 

CHP, ERDEMİR İŞÇİSİNİN YANINDA

Türkiye Cumhuriyeti’nin zor günlerden geçtiği bu günlerde MESS, sorumlu davranarak Türk Metal Sendikasının çalışanlarının alınterinin karşılığı olan saatlik ücrete 3 liralık zam teklifini ve diğer tekliflerini kabul etmelidir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, dün olduğu gibi bu gün de Erdemir işçisinin, Erdemir çalışanlarının yanındayız. Erdemir işçisine, alınterinin karşılığını alıncaya kadar her türlü desteği CHP olarak vereceğimizi tüm Zonguldak ve Türkiye  kamuoyuna saygı ile duyururum”