Saniye Erdoğan Ana okulu’nda okul öncesi eğitimi alan 75 öğrencinin, Eko-Okullar Programı kapsamında organik gübre üretim tesisi olan KCSOL Solucan Gübresi ve Organik Tarım Tesisini ziyaret ettiği bildirildi.

Eko-Okullar Programı kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere ait uygulamalarda, T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da başlattığı “Sıfır Atık” projesiyle de gündemde olan, atık ürünlerden kompost üretimi çalışmalarına da yer vermeye başladığına dikkat çekilen açıklama şöyle:



Okul bünyesindeki bu proje kapsamında, gerek eğitimciler, gerekse öğrenciler ekolojik –okuryazarlık, permakültür, kompost konularında teorik, uygulamalı eğitimler alıyorlar. Çocuklar okulda tek bir etkinlikle sınırlandırmayıp, bu çalışmaları yaşam biçimi haline getiriyorlar. Geçtiğimiz hafta içerisinde; Türkçe-Dil etkinliğinde okudukları “Soso’nun Kompost Kitabı”ndan yola çıkarak, Fen-Matematik etkinliğinde ise ilçemizde bulunan KCSOL Solucan Gübresi ve Organik Tarım Tesisi’ni ziyaret ettiler. Okul öncesi öğretmenler ve 5-6 yaş arası çocukların yer aldığı grup, KCSOL Solucan Gübresi Üretim tesisini ziyaret ederek, organik gübre üretimi, kompost üretimi ve Kırmızı Kaliforniya Solucanın beslenmesi hakkında bilgiler edindiler.



Minik öğrencilere 4 farklı istasyonda bilgiler paylaşılırken, öğrenciler organik gübre üretimini sağlayan solucanlar tanışma ve besleme gibi farklı deneyimler yaşadılar. Havuzlardaki solucanları büyük bir merakla izleyen öğrenciler, daha sonra beslemek için küçük kaplarda sunulan solucanları yanlarında götürdüler.

Tesis sahibi Burhan Ateş; öğrencilerin gerçekleştirdiği ziyaretten ve ilgilerinden mutlu olduğunu dile getirirken, okullarda verilen bu tür eğitimlerin gelecek nesillerin doğaya karşı tutumunu pozitif yönde etkileyeceğini ifade etti. Çocukların dokunarak, koklayarak ve birçok duyu organını kullanmanın yanında, olaylar hakkında neden-sonuç ilişkisi, analiz-sentez becerilerinin geliştiğini söyledi. Ziyarete gelen öğrencilerin meyve-sebze artıklarını solucanlara vererek bu deneyimi yerinde yaşadıklarını dile getirdi.



Eko-Okul Kurum Koordinatör Öğretmeni Filiz Deniz;
Yaşadığımız çevrenin sürdürülebilir  olması ve gelecek nesillere yaşanabilir bir miras olarak bırakabilmek için, bunun  ekopedogojik yaklaşım temeline dayalı bir çevre eğitimi ile mümkün  olacağını belirtti. Okul bahçesinde çocuklarla beraber yapacakları kompost çalışması için bu gezinin önemini  vurguladı.

“Sabah kahvaltıda yedikleri yumurta kabuklarını tesis sahibine,solucanları beslemeleri için vermeleri, okulda geri dönüşüm hikayesinin başladığını” belirtti. Çocuklar açısından geziyi  değerlendirdiğinde; çocukların burada en çok solucanları eline alıp, incelemeleri, gözlemlemeleri, yaşayarak deneyimlemeleri gezinin en beğenilen bölümü olduğunu ifade etti.

Eko-Okul Kurum Koordinatör Öğretmeni Filiz Deniz hediyeler ve gösterdikleri ilgi alakadan dolayı  KCSOL tesis sahibi Burhan Ateş ve ekibine ayrıca teşekkür etti.