Ereğli-Zonguldak karayolu Bayat mevkisinde kestane, kayın, kiraz, ıhlamur, fıstık çamından oluşan 5 türden bin fidan toprakla buluştu.

Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 21 Mart Dünya Ormancılar Günü etkinlikleri çerçevesinde Ereğli-Zonguldak karayolu Bayat mevkisinde bin fidanı toprak ile buluşturdu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Ereğli Orman İşletme Müdürü İsmail Poyraz, dünyada her yıl ülkenin orman alanı kadar ormanlık alan çoğunluğu insan kaynaklı tahribatlar sonucu yok olduğunu söyledi.

Karalardaki en büyük karbon yutağı konumundaki ormanların önlenemeyen tahribatın başta iklim değişikliği ve kuraklık olmak üzere çeşitli çevresel bozulmalara da sebebiyet verdiğini hatırlatan Poyraz konuşmasında şunları söyledi:

Dünyanın en önemli kendi kendini yenileyen doğal kaynaklarından biri olan ormanlara gerekli önemin verilmediğini gören Avrupa tarım Federasyonu, 21 Mart gününü Kuzey yarım küresinde ilkbaharın, güney yarım küresinde de sonbaharın başlangıç günü olarak kabul etmiş ve Gıda Tarım Organizasyonu kanalı ile bunun bütün dünya ülkelerine tavsiye edilmesini sağlamıştır. Aynı zamanda 2013 yılından itibaren 21 Mart Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından uluslar arası orman günü olarak kabul edilmiştir. Birçok ülkede kutlanmakta olan dünya ormancılık gününün başlıca amacı ormanların korunması, geliştirilmesi ve iyi bir şekilde işletilmesinin önemi ile çok yönlü faydaların çeşitli yayın organları aracılığı ile halka duyurulması ve bu yöndeki ilgisinin arttırılması şeklinde özetlenebilir. Ülkemiz 1975 yılından itibaren 21 Martı dünya ormancılık günü, 21 Mart'ın içinde olduğu haftayı da orman haftası olarak çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır. Ormanlarımız 1973 yılından günümüze kadar 1.4 milyon hektarlık bir artış sağlanmıştır. Ormanlık alanlarını arttıran ülkelerin başında gelmekteyiz. Ormanlar kendi kendini yenileyen bir doğal kaynak olduğundan 1973 yılından günümüze kadar 464 milyon m3 servet artışı meydana gelmiştir. Zonguldak'ta ise bakıldığında yüzde 49'u ormanlık alandan oluşmuştur. Hafta nedeniyle Bayat mevkisinde 40 dönümlük alana kestane, kayın, kiraz, ıhlamur ve fıstık çamı olmak üzere 5 türde bin adet fidan dikimi gerçekleştirilecektir

Hafta nedeniyle ilçe genelinde okullar arası düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim kategorisinde dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verilmesinin ardından protokol ve öğrenciler tarafından bin adet fidan toprak ile buluşturuldu.

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER

Dereceye giren öğrenciler şiir kategorisinde ilkokulda Ümmügülsüm Duman (Kepez İlkokulu), Bünyamin Ürkmez (M.Akip Ersoy İlkokulu), Sude Çelebi (Cumhuriyet İlköğretim Okulu), ortaokulda Sılanur Tanık (Gülüç Vesile Dikmen), Melike Acar (Gülüç Vesile Dikmen), Rumeysa Ataman (Kepez ilkokulu), lisede Gizemnur Pehlivanoğlu (İMKB Atatürk Anadolu Lisesi), kompozisyon kategorisinde ortaokul Rumeysa Ataman (Kepez İlkokulu), Şengül Kurt (M.Akif Ersoy), Barış Göktekin (M.Akip Ersoy), Resim kategoriisnde ilkokul Hamza Toptan (Cumhuriyet), Sıla Uzun (Orhan Oğuz), Tuğçe Uysal (M.Akif Ersoy), ortaokul Furkan Sevimli (M.Akif Ersoy), Zinnet Duygu Sarı (M.Akip Ersoy), İrem Atalay (Orhan Oğuz)

KATILIM YÜKSEKTİ

Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ali Azar, Orman İşletme Müdürü İsmail Poyraz, CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, MHP Ereğli İlçe Başkanı Talat Şeker, Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cevdet Civelek, Ereğli Kızılay Derneği Başkanı Yusuf Oktay, Ereğli Liman Müdürü Ahmet Turgay Okur, Ereğli Daire Müdürleri, TEMA Ereğli İlçe Temsilcisi Nilgün Durak, öğrenciler, öğretmenler ve davetliler katıldı.