Dernek Başkanı Çetinkaya: "Osmanlı çileği yok olma trendini bitirdi, durağanlık dönemini geçtik, üretim seviyesinin yükselme aşamasına geldik. Geçen sene ortaya koyduğumuz rekolte miktarını bu yıl yükselmekte olduğunu görüyoruz."

Fide azlığı ve yetiştirilmesindeki zorluk nedeniyle ilçede 3 köyde 10-11 yetiştirici tarafından üretilen ve "pembe elmas" olarak tabir edilen Osmanlı çileği, ilk ürünlerini vermeye başladı.  Mayıs ayının ikinci haftalarından itibaren sabahın erken saatlerinde büyük özenle toplanan Osmanlı çileği, kozmetikten gıdaya kadar pek çok sektörden talep görüyor.

KİLOSU 35-40 LİRA

Yöredeki kestane toprağında yerli kara çilekle etkileşime girerek özgün çeşit olarak ünlenen Osmanlı çileği, tadı ve aromasıyla öne çıkıyor.  Kilogramı 35-40 liradan satışa sunulan çileğe yurt içi ve yurt dışından yoğun talep geliyor.

YURT DIŞI VE İÇİNDEN TALEP VAR

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya, AA muhabirine, Osmanlı çileğine yurt içi ve yurt dışından gelen tonlarca talebi karşılayamamanın üzüntüsünü yıllardır yaşadıklarını ancak son dönemde üretimin artırılması noktasında yapılan çalışmaların başarılı geçerek üretim kapasitesinin yükseltildiğini kaydetti.

YOK OLMA TRENDİ BİTTİ

Osmanlı çileğini ülke ekonomisine yeniden kazandırabilmek için harekete geçtiklerini belirten Çetinkaya, "Osmanlı çileği bu bölge için çok önemli bir değer. Bu değeri yıllardır hak ettiği yerin üzerine taşımak için gayret sarf ediyoruz. Osmanlı çileği yok olma trendini bitirdi, durağanlık dönemini geçtik, üretim seviyesinin yükselme aşamasına geldik. Geçen sene ortaya koyduğumuz rekolte miktarını bu yıl yükselmekte olduğunu görüyoruz." dedi.

HEM EKONOMİYE HEM İSTİHDAMA

Çetinkaya, ilçenin her karış toprağında Osmanlı çileğinin üretebileceğini bu yönde de vatandaşların duyarlılığını beklediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Bakıldığında yaşamda yoktan yeni değerler yaratılmaya çalışılıyor. Bizler elimizde mevcut olan böyle kıymetli bir değeri hak ettiği noktaya taşımakta geç kaldık. Bu değer hem istihdama hem de ekonomiye ciddi katkı sağlayacaktır. Bölge halkının aceleci olmasını istiyoruz. Ne kadar hızlı bir yayım gösterirsek ekonomiye de istihdama da yararı olacaktır. Kıymetli bir değer olduğu için yurt içi ve dışından tonlarca Osmanlı çileği talep ediyor. Talebe üretim olmayınca biz de olumlu yanıt veremiyoruz. Sonuçta da bu da ekonominin kaybetmesine neden oluyor."

YENİ 10 DÖNÜMLÜK ALAN

Fide üretimine yönelik çalışmaların devam ettiğini bu doğrultuda farklı metotlar denenerek fide üretim kapasitesini arttırdıklarına değinen Çetinkaya, "Değişik yöntemlerde fide üretiyoruz yine talep eden üreticilerimize bunları da sağlıyoruz. Fide üretimi olmasaydı bu rekolte artışı da olmayacaktı. Kurum ve kuruluşlarımız var, sağ olsunlar duyarlılık gösteriyorlar. Yeni bir proje alanı oluşturmanın çalışması içerisindeyiz. Mevut üretim alanımız 5,5 dönümdü şimdi yeni bir alan 10 dönümlük alan bulduk. Orayı da üretim alanına dönüştürmeye çalışıyoruz." dedi.

ÜRÜN PAZARA İNMEDEN SATILIYOR

İlçedeki kurum ve kuruluşların desteğiyle Kocaali Mahallesi'nde kurulan Osmanlı Çileği Fide Üretim Merkezi'nin yakınındaki 1,5 dönümlük arazide üretilen ve ilk ürünlerini veren çileğin pazara inmeden alıcısına ulaşmaya başladığını aktaran Çetinkaya, "Osmanlı çileğinin pazarlanması konusunda bugüne kadar bir sorun yaşamadık. Mevcut üretilen Osmanlı çileği satılmış durumda. Böyle onlarca tarlamız, dönüm alanlarımız olsa yine bu doğrudan müşterisine satılabilecek. Bu yıl ilçemizde 1,5 tona yakındı bu yıl iklim şartlarına dalgalı olmasına rağmen 500 kilo daha artarak yükselme trendini sürdürmektedir" diye konuştu.

SOSYAL ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ

Çetinkaya, her yıl çilek üreticileri arasında gerçekleştirilen, "En güzel Osmanlı Çileği, "Osmanlı Çilekli Pasta" ve "Osmanlı Çileği Üreticileri Bilgi Yarışması" etkinliklerinin bu yıl koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle gerçekleştirilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Ereğli Kaymakamlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Erdemir ve Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneğinin ortaklaşa gerçekleştirdiği proje kapsamında, Kocaali Mahallesi'nde kurulan Osmanlı Çileği Fide Üretim Merkezi, fidelerin herhangi bir zarar görmemesi için kameralarla takip ediliyor.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)