Ahmet ÖZTÜRK

1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü Zonguldak’ta coşku ile kutlandı. Geçen yıla oranla katılımın daha fazla olduğu gözlenirken mitinge yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

Sabahın erken saatlerden itibaren TTK maden işçileri Fener Caddesi ve Üzülmez Caddesi üzerinden miting alanına çeşitli sloganlar atarak yürüdüler.

 

*- Toplanma alanı olan İstasyon Caddesi tam bir bayram yerine döndü. Genel Maden İşçileri Sendika’nın destek verdiği mitingde ilginç görüntüler ortaya çıktı.

 

*-  17 Mayıs 2010 tarihinde TTK Karadon’ta meydana gelen ölümlü iş kazasından sonra Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in o tarihte  “İşçiler güzel öldü“ şeklindeki sözlerine göndermede bulunmak üzere GMİS Armutçuk Şubesinin hazırladığı “Madenci güzel öldü“ yazılı tabut sık sık durdurularak, gıyabi cenaze namazı kılındı. Ve “ Biz hakkımızı istiyoruz, gemileri yaktık, geri dönüş yok diyoruz. Hakkınızı helal ediyor musunuz” sözleriyle helallik aldılar.

 

*- CHP Zonguldak milletvekili Ali İhsan Köktürk, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, GMİS Genel Merkez yöneticileri ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinin yer aldığı kortej yürüyüşü İstasyon caddesinde başlayıp Madenci anıtına kadar devam etti.

 

*- CHP,  İşçi Partisi’ ve DSP’den mitinge katılımın yüksek olması dikkatleri üzerine topladı.

 

*-  ÇATES’ de çalışan işçilerin açtığı “ Biz sendika istiyoruz” şeklinde pankart büyük alkış topladı.

 

*- Miting’de göze batan pankartlardan bazıları ise “ Taşeron Bataklığını Kurutacağız;  Taşeron demek ölüm demek; Kıdem tazminatımıza dokundurtmayız, 5 Bin işçi alındı l1 bin madenci emekli oldu,  Her yer taksim Her yer direniş, Güzel ölmek istemiyoruz” şeklindeydi.