İl temsilcisi Bora Baykan, yaptığı açıklamada, mobbingin, iş hayatında çalışanların karşılaştığı baskı ve psikolojik taciz olaylarını kapsadığını söyledi.

 

İNSANLIK SUÇUDUR

İnsanlık suçu olan mobbingin yasalarda da suç olarak tanımlandığını belirten Baykan konuya ilişkin yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: Mobbing kavram olarak işyerinde uygulanan psikolojik şiddet,  bezdirme, baskı olarak tanımlanabilir. Dünyada ve de ülkemizde özel sektör ve kamu ayrımı gözetmeksizin yapılmakta ise de esasen kar amacı gütmeyen kuruluşlarda daha da yaygındır. Gücü elinde bulunduran kişinin ya da grubun, diğerlerine uzun süreli ve sistematik olarak psikolojik baskı uygulaması ve yıldırmaya çalışmasıdır.

 

“ZORBACA DAVRANIŞLAR”

Mobbing kişiyi iş yaşamından dışlamak amacıyla kasıtlı olarak yapılan zorbaca davranışlardır. Mobbing uygulayan zorbaların ortak özelliklerine bakıldığında daha çok kontrolü elinde bulundurmak isteyen,  korkak ve nevrotik, hile yapmaktan çekinmeyen, narsist kişilik yapısına sahip olduğu görülebilmektedir. Mobbinge uğrayan kurbanın önce mesleki yeterliliği eleştiri altında olur eğer yaptığı işe güvenilmiyorsa kişinin kendisine de güvenilmezmiş gibi bir algı oluşturularak kişilik haklarına saldırı başlar. Yaptığı her iş sürekli eleştiri altındadır.

 

“KİŞİ BASKI ALTINDA TUTULUR”

Kişi sürekli baskı altında tutulur. Her durumda hatalı olan kurbanmış gibi gösterilir. Kurban itibarını ve de öz güvenini kaybedene ve de teslim olana kadar bu baskı ve maniplasyonlar sürdürülür. Bu süre içerisinde kurban yaşadığı yoğun strese bağlı olarak sağlık açısından da son derece olumsuz sorunlar yaşabilir. Zorbaların amaçlarından biri de kurbanın işyerini değiştirmesini veya işi bırakmasını kendi isteği gibi göstermektir.

 

“HERKESİN İŞİNE GELİR”

Eğer zorbalar bunu başaramaz iseler kurbanı organizasyonda daha üst düzey amirlere şikayet ederek hakkında asılsız tutanaklar tutarak kurbanı zorla çalışma ortamından uzaklaştırmak isterler bu yaşananlar süresince her düzey amir ve yetkililerde kurbana ve yaşadıklarına karşı kör ve sağır olur sonuçta bir kişiyi suçlayıp işi idare etmek herkesin işine gelir. Mobbing her ne kadar bir kişiye de yapılsa sonuçları toplumsaldır.

 

“MAĞDURLARIN YANINDAYIZ”

Kısacası mobbing bir insanlık suçudur ve yasalarda da suç olarak tanımlanmıştır. Mobbingle Mücadele Derneği Zonguldak Temsilciliği olarak; Bireye saygı, eşitlik, tarafsızlık, adalet ilkeleri çerçevesinde kamu oyunda bu konunun bilinirliğini arttırmak ve farkındalık oluşturmak için faaliyetlerde bulunacağımızı ve mobbing mağdurlarının her türlü hak arayışlarında yanlarında olduğumuzu kamu oyunun bilmesini istiyoruz”

İl Temsilciliğine Bora Baykan (İş ve Meslek Danışmanı), Yardımcılığına Hatice Baykan (Aile Hekimi), Behçet Hasan Aliefendioğlu (Avukat), Mustafa Mazı (İş ve Meslek Danışmanı) atandı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)