ÖZEV ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen “Özel Eğitim ve Özel Gereksinimli Bireye Sahip Ailelerin Kaygı Durumları' konulu panelin konuğu Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf’tı.

 

 

Erdemir Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen “Özel Eğitim ve Özel Gereksinimli Bireye Sahip Ailelerin Kaygı Durumları' panele  Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, ÖZEV Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan, AKP Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, Zonguldak Valisi Erdal Ata, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, ZKÜ Eski Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, ilçe kaymakamları, protokol ve aileleri katıldı.

ZKÜ Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Hazar kısa bir açış konuşması yaptı. ÖZEV Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan ZKÜ'ye özel eğitim bölümünün açılmasından dolayı kutladıklarını belirtti. Toptan,  Bu toplantıda, diğer ailelerin de sesi olarak katılan ailelerimizin temsilcileri duygularını paylaşacaklar. Belki yüreklerinden geçen duygularını anlatacaklar. Ama burada onlar konuşacaklar. Yetkililer dinleyecek. Cevapları alarak evlerine döneceklerdir. Böyle bir ortam var, yöneticiler daha hızlı hareket etme yeteneğine sahip artık. Bu toplantı üniversitemize böyle bir bölüm açılmışken daha değerlidir. Üniversiteye özel eğitim bölümün açılmış olmasını, bu gün görkemli bir toplantı ile kutluyoruz" dedi.

 

ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer üniversitede engellilerle ilgili çalışmalar yaptıklarını anlattırkın şöyle dedi:

"Bu gün toplumumuz için çok önemli olan bir konuda, bilim insanların, ailelerin ve yöneticilerin kaygılarını ve eleştirilerini dinleyeceğiz. Gelişmiş ülkelerde nüfusun yüzde 10'u gelişmekte olanların yüzde 12'si özel eğitim gerektiren bireylerden oluşmaktadır. 2007 yılı verilerine
göre ülkemizde 0-19 yaş arasındaki 27 milyon 479 bin 570 bireyin, 1 milyon 600 bin özel gereksinimli çocuklardan oluşturmaktadır. 6 milyonu aşkın görme engelli, 14 bini aşkın fiziksel engelli, 17 bini aşkın spastik engelli ve 21 bine yakın zihinsel engelli var. Engellilerimizin sadece 70 veya 80 bininin okur yazar ya da eğitim alabildiği tespit edilmiştir."


Vali Erdal Ata da, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada 500 milyon engelli bulunduğunu belirterek şunları söyledi:  

"Engellilik sadece onlar ve ailelerin değil toplumu oluşturan tüm kesimi yakından ilgilendiren ve bir çok yönüyle ele alınması gereken bir konudur. Devletimiz kurulduğu günden bu güne kadar sosyal devlet anlayışı ile hareket ederek engelli vatandaşlara çağdaş bir yaşam sunmayı amaç edinmiştir. Evde bakım yardımlarının çalışması başarı ile sürmektedir. Sağlık Bakanlığı 2010 da başlattığı yeni uygulama ile ilgili evde bakım hizmeti gerektiren bütün vatandaşlara evde sağlık hizmeti sunulmaktadır. Sakat vatandaşlarımıza da maaş bağlanmaktadır. İlimizde yaptığımız bütün hizmet ve programlarda engelli vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerinden tamamen kullanılabilmesi için gerekli tüm gayretleri göstermekteyiz."


ÇOCUK RUHEN SAĞLIKLI OLMALI

Bakan Aliye Kavaf  bakmakla yükümlü oldukları 40 bine yakın çocuğun olduğunu belirtti ve "Bize kayıtlı 65 bin çocuğumuz var. 25 bini gündüzlü destek hizmeti veriyoruz. Türkiye genelinde gençlik merkezlerimiz var. Çocukları sokakta vakit geçirmek yerine okullarının olmadığı zamanlarda burada misafir ediyoruz. Yeteneklerini ortaya çıkarabilecekleri, üretken olduğu güzel şeyleri onlara kazandırmaya yönelik çalışma yapıyoruz. Bakmakla yükümlü olduğumuz 40 bin çocuğumuz var. 7 binini ailelerin yanındadır. Her ne kadar 5 yıldızlı bakım hizmeti versek bile ailelerinin yanında yaşaması kadar yeterli olmuyor. Sadece yoksulluk nedeniyle aile bize çocuğunu bırakmak istiyorsa çocuğun bakımını karşılıyoruz. Bu şekilde de aileyi destekliyoruz. Bu şekilde 30 bin çocuğu da ailesinin yanındayken destekliyoruz. Sevgi ve çocuk evleri modelimizi yaygınlaştırıyoruz. Dört yıl içerisinde bütün çocuklarımıza ev ortamını sağlayacağız. Kadın konuk evlerimiz var. Huzurevlerimiz var. Şiddete uğrayan kadınlarımız Türkiye'nin her yerinden Alo 183 hattıyla bize ulaşabilir. Yaşanması çok zor bir durumdur engelli olmak. En ağır sosyal problemlerden biri olduğuna inanıyoruz. Bu problemler devletin öncelikli sorunlarıdır. Sosyal devletin olma gereği nedeniyle devlet bu insanlara sahip çıkmak durumundadır. Devletin sahip çıkmasının yanı sıra kendi ayakları üzerinde durabilmesi için toplumun bütün kesimlerinin her bir ferdinin desteğine ihtiyacı var."


Bakan Kavaf, devlet olarak özürlü vatandaşlar için yaptıkları ve yapmayı planladıkları yatırımları her zaman ekonomik kaygıların üzerinde tuttuklarını ve bütçesi küçülmeyen ve artan tek bakanlık olduklarını tekrarlayıp "Bu gün itibariyle bütçemiz 3 milyar 274 milyon TL. Bunun içerisinde sadece 84 milyonu yatırım bütçemizdir. Yani bakmakla yükümlü olduğumuz insanlara her zaman en iyi şekilde fiziki ve diğer konularda bakmaktır. Özürlülük hakikaten ağır bir durumdur. Aileye fert başına düşen gelir bir asgari ücret kadar olsa bile bu yardımı alabilmesini sağlayan düzenleme getiriyoruz" sözleriyle konuşmasını bitirdi.