Zonguldak Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden gönderilen iletide Sanayi ve teknoloji Zonguldak  İl Müdürü Ayben Özkan “Asansörlü binada oturanlar dikkat” başlıklı açıklamasında yönetmeliğin yürürlüğe girdiğine vurgu yaptı.  
Asansörlerin işletme ve bakım yönetmeliğinin 6 Nisan 2019 tarih ve 30737 sayılı resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ve yöneticilik yönetmelik kapsamında asansörlü monte eden yetkili servis ve bina yöneticilerin sorumlularını yenilendiğine dikkat çeken Ayben Özkan şu bilgiyi verdi: 
Yöneticilik işletme yönetmelik insanların insan ve yüklerin veya sadece yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlerin insan can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımını sağlamak ve çevreyi korumak üzere tescili işletmesi bakımı Garanti veya satış noktası hizmetler ile hizmet denetimi ve mevcut asansörlerin iyileştirilmesi ile ilgili uygulanması gereken kuralları belirliyor. Yönetmeliğinin 3. Maddesinin onikinci fıkrası olan yetkili servis kendisi tarafından asansöre verilen bakım onarım ve servis hizmeti ile ilgili olarak mesleki hata ve veya ihmaller ve ihmaller nedeniyle bina sorumlusunun ve diğer üçüncü şahıslar tarafından ileri sürülecek zarar ve ziyan taleplerini karşılamak üzere en az 500 bin TL tutarında mesleki sorumluluk sigortasında yatırdılar.

YEŞİL ETİKET YOKSA TESCİL EDİLMEYECEK 


Yönetmeliğe göre tescil aşamasında önce asansör yaptırıcı tarafından asansör periyodik kontrol yönetmeliği ne göre İlk periyodik kontrol yaptırılmayan ve yeşil renkli bilgi etiket etiketi iliştirilmiş asansör ilgili idare tarafından tahsil edilmeyecek asansörlerin bakım için asansörün kimlik numarası ve açık adresini etkilendiği sözleşme imzalanacak. Asansörün bakımcısı yağlama ve temizlemeyi kontrolleri kurutma çalışmalarını ayarlama işlemlerini kullanma ve veya yıpranmaya bağlı olarak meydana gelebilen ev ilişen bileşen onarımına veya değişimini kapsıyor. 

KAZA SORUMLULUĞU FİRMAYA AİT 


Bakım esnasında bakım ve onarım işlerinden kaynaklı nedenlerle gerek teknik bakım ve onarım personellerinin gerekse bakımla ilgili ilgisi bulunmayan kişi kişilerin yaralanmasına veya ölümüne neden olabilecek ihmalleri dahil sorumluluk bina sorumlusunun bakım sözleşmesi imzaladı. Asansör monte eden veya ona yetkili servisleri ait olacak. 

KIRMIZI ETİKETLİ ASANSÖR HİZMET VERMEYECEK 


Periyodik kontrol neticesinde güvensiz olarak tanımlanan ve kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen asansöre kusurlu hafif kusurlu veya kusursuz hale getirilinceye kadar bakım hizmeti sunulmayacak güvensiz olma durumundan kusurlu duruma geçen ve periyodik kontrol tarihi başlangıç kabul edilerek 120 gün içerisinde hafif kusurlu ve kusursuz hale getirmeyen asansöre de söz konusu sürenin sona ereceği zaman irtibata ria itibarıyla bakım hizmeti sunulması yasaklandı. Asansör monte eden veya onun en etkili servisi bu süreler zarfında bina sorumlusunda aylık bakım ücreti talep etmeyecek. 

YETKİLİ SERVİS DIŞINDA MÜDAHALE YASAK 


Bina sorumlusu tarafından bakım sözleşmesi yapan yapılan asansörü monte eden ve onu yetkili servis dışında 3. Kişilere asansöre müdahale etmeyecek 

MONTAJ YAPAN 3 YIL PARÇA TEMİN ETMEKLE YÜKÜMLÜ 


Asansör monte eden kişi ya da kurum yasaya arz ettiği her tip ve özellikle asansörler için yedek aksam ve parçayı yönetmeliğe göre en az 3 yıl süreyle temin etmekle yükümlü olacak. 

GARANTİ SÜRESİ 3 YIL 


Asansör monte eden tarafından piyasaya arz edilen her asansör piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla en az üç yıl süre ile garanti altına alınacak. Garanti süresince değiştirilen parçalar da 2 yıl süre ile garanti altına bulunacak garanti süresi halinde tamir süresi 15 gün aksatmayacak. 

BİNA YÖNETİCİLERİNİN SORUMLULUKLARI 


Asansörlü binada yönetici olan kişiler asansörün bakımını yaptırmak ve bakım ücreti ödemekle yükümlü hale getirildi yönetmelikte binalarda engellilerin kullanabileceği asansörün sürekli hafif aktif halde tutulması zorunluluğu da yer aldı. Yönetici asansörlü sorun tespit ettiğinde asansörün kullanılmasının engelleyecek ve güvenlik tedbirine almakla yükümlü olacak.

HİZMET DENETİMİ 


Asansörü monte eden taraf tarafından Garanti ile ilgili şartların ve satış sonrası hizmetlerini sağlanıp sağlanmadığı bu yönetmelik ile belirlenmiş olan ekipleri uygun bakım onarım ve servis hizmetini asansör monte eden veya onun yetkili servis ince bursluluk sunulmadığını dair hizmet denetimi bakanlık tarafından yapılacak bina sorumlusunun ve yönetmelikte belirtilen yükümlülüklerin yerine getirip getirmediğine ilişkin denetim bakanlık tarafından yapılacak 

İDARİ PARA CEZASI GELİYOR 


Bu yönetmeliğe aykırı hareket eden asansörü monte eden veya onun yetkili servisine bina sorumlusunun veya kat maliklerine ve asansör yaptır acısına 1705 sayılı kanunun 6. Maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanır ancak. 
Bina sorumlusunun veya kat maliklerine geçici 1. Madde belirtilen tescil işlemini yaptırmadın dan dolayı bir cümle ifade edilen idari para cezası uygulanması yönetmeliğe aykırı hareket eden asansörü monte eden yetkili servis bina sorumlusu veya kat malikleri 1705 sayılı kanunun 6. Maddesinde öngörülen beş yüz Türk lirasından 20 bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilecek bu yönetme neye göre garanti belgesi düzenlenmesi ve veya 7. Maddenin 1. Fıkrasında belirtilen tescil belgesi alınması şartını sağlamayan asansör monte eden 4703 sayılı kanunun 2. Maddesinin 1. Fıkrasında beden bendine öngörülen idari para cezası uygulanır 
Bu yönetmeliğe göre satış sonrası hizmetlere ilişkin şartları sağlamayan asansörü monte eden veya onun yetkili servisine 1705 sayılı kanunun 6. Maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanır idari para cezası ceza kararının ilgiliye tebliğinden itibaren bir ay içerisinde ödenir.”