Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası’nın 10. Olağan Genel Kurul sürecindeki şube genel kurulları, MTA-İş Şubesi Genel Kurulu ile tamamlandı. GMİS Genel Merkez Yönetim Kurulu’nun önümüzdeki günlerde toplanarak Genel Merkez 10. Olağan Genel Kurulu’nun tarihini belirlemesi bekleniyor.

Ankara’da Belediye-İş Sendikası Toplantı Salonu’nda düzenlenen MTA-İŞ Şubesi 10. Olağan Genel Kurulu’na GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, GMİS eski Genel Sekreterlerinden Taci Alkaya, GMİS eski Eğitim Sekreterlerinden Sabri Cebecik, GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri, eski sendikacılar, MTA Bölge Temsilcileri ile delegeler katıldı.

Genel Kurul açılışında 1990-1991 Grevi ile Büyük Ankara Yürüyüşü’nü konu alan Demokrasi Arayışı isimli kısa belgesel film gösterimi yapıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Genel Kurulda Divan Başkanlığına GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Yardımcılıklarına İsa Mutlu ve Adnan Tıska, Üyeliklerine ise Hüseyin Kolçak  ile Ergin Cin seçildi.

Divan Başkanlığına da seçilen GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, genel kurulda bir konuşma yaptı.

Alabaş, “MTA Şubemizin 10. Olağan Genel Kurulu’nun başta MTA Şubemize, Sendikamıza, Türk-İş’e, Türkiye işçi sınıfına hayırlar getirmesini diliyorum.

Bildiğiniz gibi GMİS’in Genel Kurul süreci 10 Aralık 2014 tarihinde seçim kurulunun oluşturulmasıyla başladı. Ocak ayı içinde şube delege seçimlerini yaptık. 22 Şubat tarihi itibariyle de yani bugün yaptığımız MTA Şubemizin genel kurulu ile şubelerimizin genel kurullarını da tamamlamış olacağız. Mart ayı sonu veya Nisan ayının ilk haftasında Genel Merkez 10. Olağan Genel Kurulu’nu da yaparak bu süreci tamamlamış olacağız.

Başta delege seçimleri olmak üzere, şube genel kurullarımızı yüksek katılımla ve büyük bir demokratik olgunluk içinde gerçekleştiren TTK, MTA, HEMA, Denfa’da çalışan tüm arkadaşlarımıza  bir kez daha teşekkür ediyorum.

2014 yılına örgütlenme hedefiyle başlamıştık. Ancak maalesef 2014 yılı madencilik sektörünün büyük acılar yaşadığı bir yıl oldu.

Başta Soma ve Ermenek’te olmak üzere iş cinayetlerinde, iş kazalarında hayatlarını kaybeden tüm emekçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Allah bir daha böyle kazaları yaşatmasın.

MTA çalışanlarının sıkıntılarını-sorunlarını biliyoruz. Geçtiğimiz toplu iş sözleşmesi döneminde de sizlerle bir toplantıda bir araya gelmiş, bu sorun ve sıkıntıları dinlemiştik. Düşük ve farklı ücretlerin yanı sıra unvan sorunları olan arkadaşlarımız var. Bu sorunları toplu iş sözleşmesi döneminde birlikte mücadeleyle çözmek için elimizden geleni yapacağız.

MTA, bizim Türkiye’ye açılan kapımız, Türkiye’ye açılan penceremiz. Genel Maden İşçileri Sendikası’nın Zonguldak Bölgesi dışındaki tek şubesi. MTA bölgelerinde örgütlenme için bu yapıyı kullanmaya çalıştık. 2014 yılında İzmir’de MTA Bölge Temsilcisi arkadaşımız ve MTA Şube yönetiminin büyük gayretleriyle örgütlenme çalışması yaptık. Büyük deneyimlerimiz oldu. Önümüzdeki süreçte bu deneyimleri de kullanarak MTA’nın bölge temsilcilerimizle birlikte bölgelerindeki örgütsüz işyerlerini GMİS çatısı altında örgütlemeyi hedefliyoruz” dedi.

Genel Kurul’da GMİS eski Eğitim Sekreterlerinden Sabri Cebecik, MTA bölge temsilcileri ile delegeler de konuşma yaptı.

 

32 yıldır MTA-İŞ Şube Yönetim Kurullarında görev yapan, 10. Olağan Genel Kurul’da Şube Başkanlığı’na yeniden aday olmayan Sadi Deynez ise Bölge Temsilcilerinin plaketi ve Şube Başkanlığına seçilen Durmuş Kılıç’ın taktim ettiği çiçekle uğurlandı.

Konuşmaların ardından seçimlere geçildi.

MTA-İş Şube Genel Kurulu’nda Şube Başkanlığı’na tek adayla gidildi. Şube Başkanlığı’na Durmuş Kılıç, Şube Sekreterliği’ne Mehmet Deveci, Şube Mali Sekreterliği’ne Kamil Gökçeoğlu, Teşkilat Sekreterliği’ne Yiğit Soylu seçildiler.