Sağlık-Sen Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Ali Kabaş, “Ebeler ve Hemşireler haftası” nedeniyle yaptığı açıklamasında, Sağlık-Sen’in kamuoyu araştırmasında kendilerini mutlu edecek ve iş motivasyonlarını yükseltecek en etkin hizmetin ne olacağı sorusuna hemşire ve ebelerin yüzde 59’u “kreş hizmeti” şeklinde cevap verdiğini Ereğli Devlet Hastanesinde daha önceleri defalarca dile getirildiği halde sorunun devam ettiğini, 80’den fazla çalışan annenin probleminin çözülemediğini belirtti.

 

YÖNETİCİ BASKISI YÜZDE 28

 

Sağlık-Sen’in yaptığı araştırmaya göre: Ankete katılanların tamamı çalışma nedenini geçim olarak açıklarken, %61’i kazançlarının giderlerini karşılamadığını belirtiyor. Ankete katılanların yüzde 60’ı gelir kaybı yaşamamak için yıllık izninin tamamını kullanmamakta. (Sağlık çalışanları izin dönemlerinde ek ödeme alamamakta) Ankete katılanların yüzde 22 si düzensiz nöbetlerden, yüzde 28’i yöneticilerin baskısından yakınmakta. Bu problemlerin çözümlene-bilmesi için personeli ile empati kuran, çözüm için çaba sarf eden bir anlayış ile hareket edilmesi gerektiğini belirten Kabaş, Türkiye’deki hemşire sayısının, Avrupa ülkelerinde 100 bin kişiye düşen hemşire ortalamasının en az 7 kat altında kaldığına dikkat çekerek sağlıklı çalışma koşulları ve hizmet kalitesinin artması için hemşire istihdamının artırılmasının şart olduğunu, Ereğli Devlet Hastanesi’nde ise doluluk oranının %84 olduğunu, fazla iş yükünün hafifletilmesi için ivedilikle personel ihtiyacının karşılanması gerektiğini söyledi.

MÜCADELE SÜRECEK

Kabaş, Sağlık-Sen olarak tabip dışı personele yönelik döner sermaye adaletsizliğini ortadan kaldırılması, farklı özlük ve ekonomik haklar getiren istihdam şekillerine son verilmesi, lisans tamamlama hakkı gibi konularda ciddi ve kararlı mücadeleler verdiklerini ve bu çerçevede olumlu nitelikle önemli gelişmeler kaydettiklerini belirterek şöyle dedi: “Sağlık-Sen’in döner sermaye adaletsizliğinin giderilmesi, normal çalışma sürelerinin 40 saate düşürülmesi, nöbet ücretlerinin artırılması için verdiği mücadele sonucu Tam Gün Yasa Tasarısı’nda düzenlemelere gidilmiştir. Hemşirelerimizin beklediği lisans tamamlama hakkı konusundaki girişimlerimiz de sonuç vermiş ve önümüzdeki öğretim döneminde program açılması kararlaştırılmıştır. Sağlık-Sen; önümüzdeki süreçte, yetkili sendika olarak başta vekil ebe ve hemşire uygulamasının ortadan kaldırılması, hemşirelikte branşlaşma konusunda gereken eğitim formasyonunun yeterli düzeyde sağlanması, özlük hakları, ekonomik ve sosyal haklarda sözleşmeli-kadrolu farkını ortadan kaldırırken, tüm personelin daha üst düzey haklarda eşitleneceği bir mevzuat yapısının oluşturulması için mücadelesini sürdürecektir.”