CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, emeği yadsıyan AKP iktidarının tarihin karanlık sayfalarındaki yerini alarak tarih olacağını belirterek, “Biz ise her zaman övünçle ve onurla büyük madenci yürüyüşlerini anacağız” dedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, 4-8 Ocak 1991 tarihinde gerçekleştirilen büyük madenci yürüyüşünün 24. Yıldönümü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu. Emek ve mücadele tarihinin en büyük olaylarından birisi olan büyük madenci yürüyüşünün 24. Yıldönümünü büyük bir onurla andıklarını belirten Köktürk yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

TTK HİSSETTİRMİŞTİ

Başta, bu onurlu yürüyüşün lideri Rahmetli Şemsi Denizer olmak üzere, yürüyüşü gerçekleştiren, katkı sağlayan, emek veren tüm madencileri ve madencilere sahip çıkan tüm halk kesimlerini yürekten sevgi, saygı ve şükranla anıyoruz. Hepimizin bildiği gibi; 12 Eylül Darbesinden sonra yürürlüğe sokulan ekonomide Neo liberal politikalar, ağırlığını tüm ülkemizde olduğu gibi, Zonguldak’ta ve Türkiye Taşkömürü Kurumunda da (TTK) hissettirmişti.

 

“TARİHE KAZIMIŞTIR”

Özellikle 1980’lerin sonlarında maden emekçilerimizin haklı talepleri göz ardı edilmiş, dönemin siyasal lideri ve çevresindekilerin emeği dışlayan söylem ve eylemleri madenciyle bütünleşen bütün bir kentin haklı ve zorlu direnişinin yaşama geçirilmesine neden olmuştu.   Yüz binlerin Ankara yollarına doğru çıktığı kararlı yürüyüş ve hak arama mücadelesi Türk ve dünya emek mücadelesinin eşsiz sayfasında yerini almış, Zonguldaklının madencisiyle, esnafıyla, köylüsüyle, kadınıyla, erkeğiyle birlik ve dayanışmasını, onurlu mücadelesini tarihe kazımıştı.

 

 

ÖFKE VE TEPKİLERE NEDEN OLDU

Bu bağlamda hatırlatmak isteriz ki; bugün de; haklarını demokratik yöntemlerle arayan madencilerimize ve tüm emek kesimlerimize karşı gösterilen vurdumduymaz tavır daha da kötüleşmiştir. Hükümet, hak arayan ya da demokratik tepkisini, uyarısını basın açıklamalarıyla, yürüyüşlerle göstermek isteyen işçilerimize, memurlarımıza, emekçilerimize şiddetle yanıt vermektedir. Madencilik alanında Soma’da, Ermenek’te geçtiğiz aylarda yaşadığımız büyük acılar, işçilerimizin hangi koşullarda çalıştığını ve 1990’lı yıllardaki yöneticilerin emekçilere bakışıyla bugünkü iktidarın bakışı arasında bir fark olmadığını, hatta daha da kötüye gittiğini bir kez daha ortaya koymuş, haklı olarak büyük öfke ve tepkilere neden olmuştur. Ancak şunu da ifade etmeliyiz ki; geçmişte madencinin ve Zonguldak halkının en haklı taleplerine kulak tıkayan anlayış tarih oldu. Bugünkü süreçte de, emeği yadsıyan AKP iktidarı tarihin karanlık sayfalarındaki yerini alacak ve tarih olacaktır. Biz ise, her zaman övünçle ve onurla büyük madenci yürüyüşlerini anacağız”

 

(Haber Merkezi)