Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, orman yangınlarıyla mücadelede gönüllü olmak isteyenlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.  Müdürlük açıklamasında,Orman yangınlarıyla daha bilinçli mücadeleye ve “yangına dirençli ormanlar” oluşturmaya destek vermek için daha da genişliyor. Türkiye’nin ciğerini yakan son orman yangınlarının gösterdi ki; eğitimli ve hazırlıklı söndürme ekiplerinin önemi çok büyük” dedi.

Açıklamada kamuoyuna gönüllü olma çağrısı şöyle yapıldı:

Orman Bölge Müdürlüğümüz bu gerçeklerden yola çıkarak hem Orman Gönüllüleri “dirençli ormanlar” oluşturma yolunda çok önemli bir eylem planını hayata geçiriyor.

Orman Yangın Gönüllüleri, Bölge Müdürlüğümüzün ilgili birimlerinde görevli uzmanlardan alacakları teorik ve pratik eğitimlerin ardından, olası yangınlara profesyonel müdahaleye hazır olacak.

Gönüllüler, yangına dirençli ormanlık alanların oluşturulması, orman ekosisteminin unsurları, önemi ve faydalarının topluma anlatılması, kamuoyunda bu konudaki farkındalığın artırılması çalışmalarında da aktif rol alacak.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Doğanın ve tüm canlıların yaşam hakkını korumak; iyilik, yardımlaşma ve paylaşma dayanışması içinde olmak; şehrimizin ve ülkemizin geleceğine iz bırakmak isteyen herkes, bu önemli mücadelede yerini alabilir. Gönüllülerimiz, çalışmalara katılmadan önce, aşağıdaki konularda öğrenim programına dahil olacaklar:

- Yanma ve Yangın Bilgisi

- Yangın Söndürme Prensipleri ve Müdahale Yöntemleri

- Kentsel ve Trafik Kazalarında Arama Kurtarma

- Temel İlkyardım

- Afet Bilinci

- Afet ve Lojistik Destek

- Gönüllük nedir

- Etkili İletişim

- Zaman ve Stres Yönetimi

- Temel Ekoloji ve Orman Ekolojisi

- Biyocoğrafya

- Ekosistem Yönetimi

- Kırsal Antropoloji