*Kdz. Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne kendini bakanlık müfettişi olarak tanıtan Özlem Kural'ın müfettiş olmadığı ortaya çıkmadan önce okul müdürleriyle yaptığı toplantı tutanaklarını ele geçirdik.

*Kdz. Ereğli ilçe Milli Eğitim Müdürü Abdüsselam Aksoy,  konuyu doğrulayıp olayı Cumhuriyet Başsavcılığına yaptıkları suç duyurusu ile intikal ettirdiklerini ifade etti.

*Özlem Kural, konunun  'Film gibi olay' başlığıyla yayımlanmasının ardından gazetemiz merkezini aradı. Özlem Kural kendisinin Ankara'da olduğunu ve ertesi gün dönerek konuyla ilgili açıklama yapacağını bize bildirdi. Kural'a konuyla ilgili tüm açıklamalarını yayımlama sözü verdik ve beklediğimizi ifade ettik. 

Kdz. Ereğli'de bir skandal yaşanıyor. Olay, 27 yaşında bir kadının kendini Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişi olarak tanıtıp, eğitim konusunda ilçede yaptığı çalışmalarla ilgili. Bakanlıktan isimleri ilçe milli eğitim müdürlüğüne bildirilerek gönderilen iki müfettişin ilçeye gelmesi ile ortaya çıkan olay, gündemde tartışılmaya devam ediliyor. Yaklaşık üç ay boyunca Kdz. Ereğli'de müfettiş olarak bilinen Özlem Kural'ın müfettişliğinin gerçek olmadığının, bakanlık müfettişleri tarafından ortaya çıkarılması ile yaşanan skandal ile ilgili, ilçe Milli Eğitim Müdürü Abdüsselam Aksoy,  konuyu doğrulayıp olayı Cumhuriyet Başsavcılığına yaptıkları suç duyurusu ile intikal ettirdiklerini ifade ederken, 1 Haziran 2012 tarihinde ilçedeki tüm okul müdürleriyle yapılan toplantının tutanaklarına ulaştık.

Bu arada olayda adı geçen Özlem Kural'a 10 günden bu yana çeşitli defalar telefon ve telefon mesajı ile ulaşarak kendisiyle görüşmek istedik. Haberin tek yanlı olmaması adına gösterdiğimiz bu duyarlılığı ifade ettik.  Bizimle görüşeceğini söylemesine rağmen, görüşmekten kaçınan Özlem Kural konunun Film gibi olay başlığıyla yayımlanmasının ardından gazetemiz merkezini aradı. Özlem Kural kendisinin Ankara'da olduğunu ve ertesi gün dönerek konuyla ilgili açıklama yapacağını bize bildirdi. Kural'a konuyla ilgili tüm açıklamalarını yayımlama sözü verdik ve beklediğimizi ifade ettik.  Ancak, dün (3 Ekim 2012) aradığımız ve Ankara'dan dönüş yolunda olduğunu bize telefonla açıklayan Özlem Kural bu sözünü gazetemiz yayına hazırladığı saate kadar yerine getirmedi. Özlem Kural'ın yanıt hakkı bulunduğunu ve bu hakkını kullandırmaya hazır olduğumuzu kendisine ve kamuoyuna buradan vurgulamak istiyoruz.

Bu bilgiyi de Önder'in değerli okurları ile paylaştıktan sonra 1 Haziran tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı Özlem Kural başkanlığında Kdz. Ereğli Lisesi'nde yapılan toplantının tutanaklarını aynen yayımlıyoruz.

TOPLANTI TUTANAĞI

Kdz. Ereğli'İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İhsan Dağlı ve 8 sınıflı Resmi-Özel İlköğretim Okulları Müdürleri 1 Haziran 2012 Cuma günü saat 10:30'da 4+4+4=12 yıllık zorunlu eğitim uygulaması bilgilendirme toplantısı ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı Özlem Kural başkanlığında Ereğli Lisesi Konferans Salonunda toplandı.

Şube Müdürü İhsan Dağlı, Bakanlığımız Müfettiş Yardımcısı Özlem Kural Hanımefendi tarafından 4+4+4=12 Yıllık Zorunlu Eğitim Uygulaması hakkında yapılacak bilgilendirmeye yönelik olarak toplantının düzenlendiğini belirtip 30 Mart 2012 tarihinde kabul edilen 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun- MEB Özel Kalem Müdürlüğünün 09/05/2012 tarihli ve B.08.0.ÖKM.0.00.00.00/401 sayılı 12 Yıllık Zorunlu Eğitime Yönelik Uygulamalar konulu 2012/20 nolu Genelgeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Kanun gereği kaymakamlık makamının 03/05/2012 tarihli ve B.08.4.MEM.0.67.43.05.100.99/5937 sayılı onaylarıyla teşkil edilen 1. Kademe İlkokul (4)+2. Kademe Ortaokul (4)+3. Kademe Lise (4) 4+4+4=12 Yıllık Zorunlu Eğitimi Planlama Komisyonunun 08.15.21 Mayıs 2012 tarihli çalışmaları hakkında kurulu bilgilendirerek konuya Bakanlığımızca el konulduğunu belirtip sözü Milli Eğitim Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı Özlem Kural'a bıraktı.

Köseler İbrahim İzmirlioğlu İlköğretim Okul Müdürü Ruhi Koç; söz alarak içinde bulunduğu 4+4+4=12 yıllık zorunlu eğitim planlama komisyonunun sağlıklı bir şekilde çalışma yaptığını belirtti.

Kayabaşı Alemdar İlköğretim Okul Müdürü Burhan Akçadağ; söz alarak komisyon çalışmalarında objektiflik ilkesi çerçevesinde planlamaya esas teşkil edecek verileri bizzat okulları gezerek ya da konumunu iyi bildiği okullardan e-okul sisteminden bilgileri derleyerek yürüttüğünü belirtti.

Köseler İbrahim İzmirlioğlu İlköğretim Okulu Müdürü Ruhi Koç; planlamanın bir süreç olduğunu, sürecin ilk basamağında ilçe planlama komisyonunun ikinci basamağında il Milli Eğitim Müdürlüğünün –son onay- basamağında ise Milli Eğitim Bakanlığını bulunduğunu belirtti.

Kestaneci İbrahim İzmirlioğlu İlköğretim Okulu Müdürü Nuri Yılmaz; söz alarak 4+4+4=12 yıllık zorunlu eğitimi planlaması için bir hazırlık yapılması gerektiği konusunda tavsiyelerini İlçe Milli Eğitim Müdürüne ilettiğini 4+4+4=12 yıllık zorunlu eğitimi planlama komisyonunun kuruluşunun hatalı olduğunu, komisyonun Eğitim Bölgeleri Koordinatör Müdürleriyle onların belirleyeceği okul müdürlerinden oluşturulması gerektiğini ve komisyonun kendisinden bilgi almadığının, okul müdürlerinin görüşünün alınmadığını belirtti. Okulun fiziki şartlarının 2. Kademe –ortaokul- olmaya uygun olmadığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı Özlem Kural; köylerde bulunan okulların fiziki-ulaşım şartlarının olumsuz olmasına karşın eğitim-öğretimin aksamadan sürdürüldüğünü söyledi.

Kestaneci İbrahim İzmirlioğlu İlköğretim Okulu Müdürü Nuri Yılmaz; söz alarak okulunun görülmesini talep etti.

Milli Eğitim Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı Özlem Kural; öğleden sonra okullarını ziyaret edebileceklerini söyledi.

Kızılcapınar İlköğretim Okulu Müdürü İsmail Aykılıç; söz alarak köylerde bulunan okulların konumlarını-fiziki-ulaşım şartlarını bildiğini, sıkıntıların büyük olduğunu ve sıkıntıların meselelerin ferdi düşünülmesinden kaynaklandığını belirterek, taşıma merkezi olan Ormanlı-Sinitli İlköğretim Okullarının dönüştürülmelerinin doğru olmayacağını, ulaşım yapılan yolun yoğun taşıma yapmaya müsait olmadığı, yolun tek şerit olmasının kazalara sebebiyet verebileceğini, bu nedenle Ormanlı Beldesinde bulunan Ormanlı-Sinitli İlköğretim Okullarının mevcut durumlarının devam etmesinin uygun olacağını söyledi.

Ormanlı İlköğretim Okulu Müdürü Üçler Sarıkaya; ilçedeki okulların derslik sayısının yetersiz olmasından dolayı sıkıntıların yaşandığını söyledi.

Gazi İlköğretim Okulu Müdürü Abdurrahman Tülüce; 4+4+4=12 Yıllık Zorunlu Eğitim konusunda yönetici öğretmen-veli öğrencilerin yeterli bilgiye sahip olmamalarının sıkıntı yarattığını konunun yeterince anlaşılmadığı belirsizlik bulunduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı İlköğretim Okulu Müdür Vekili İsmet Kalıçlı; Komisyonun gereği gibi çalıştığına inandığını taşıma merkezi olan okullarının A-B blokları olmak üzere iki binadan meydana geldiğini fiziki şartlarının iyi olduğunu ancak taşımalı eğitim merkezi olmaları nedeniyle başarılarının arzulanan düzeyde olmadığını belirtti.

İsmet İnönü İlköğretim Okulu Müdürü Mehmet Kılıç; söz alarak İsmet İnönü İlköğretim Okulunun bölgesinde tek okul olduğunu, taşıma merkezi okullarda başarının arzulanan düzeyde gerçekleştirilmemesinin mümkün olmadığını ifade etti.

İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İhsan Dağlı; 4+4+4=12 yıllık zorunlu eğitim komisyonu ve açıklanmamış toplantı kararları konusunda bilgi kirliliği olduğunu,  konunun Bakanlığımız Müfettişlerine geçmesi nedeniyle Komisyonun devre dışı olduğunu ve alınmış kabul görmüş kamuoyuna açıklanmış bir kararların bulunmadığını buna yetkilerinin de olmadığını zira komisyon marifetiyle yapılan planlamanın İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bakanlıkça onaylanmadıkça geçerli olmayacağını belirtti.

Nimet İlköğretim Okulu Müdürü Hüseyin Atıf Budak; 4+4+4=12 yıllık zorunlu eğitim planlamasında okulların 1. Kademe ilkokul/ 2. Kademe ortaokul7a dönüştürülmesinde başarı ya da başarısızlığın kriter olamayacağını öğrenciler arasında ayrımcılık yapılmaması gerektiğini, kişisel görüş ve anlayışın değil, eğitimde Ereğli'nin geleceğinin düşünülmesi gerektiğini söyledi.

İhsan Yılmaz İlköğretim Okulu Müdürü İbrahim Şen; okullarının hayırsever vatandaş tarafından yapıldığını 4+4+4=12 yıllık zorunlu eğitim planlaması sonucu öğretmenlerin bazılarının norm fazlası olacağı gerçeğinin göz önüne alınması gerektiğini belirtti. Bu durumun veli-öğretmen-öğrenci açısından sıkıntı yaratacağını belirtti.

İzmirlioğlu İlköğretim Okulu Müdürü Orhan Köse; 4+4+4=12 yıllık zorunlu eğitim planlamasında kamu yararının dikkate alınması gerektiğini, okulların sorunlarının ortak olduğunu, eğitimde fırsat eşitliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İhsan Dağlı;4+4+4=12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasına geçişte, kanunun geçici 11. Maddesinin ifade edildiği şekilde ve bakanlığımızın konuya hassasiyeti çerçevesinde imkanlar ölçüsünde olabildiğince yumuşak (yönetici-öğretmen-öğrenci-velileri rahatsız etmeyecek şekilde) geçiş yapılmasının önemini vurgulayarak planlama yapılırken okulların derslik-şube öğrenci-öğretmen durumları fiziki yapıları öğrenim şekilleri ulaşım durumlarının objektif olarak değerlendirildiğini ifade etti.

Gülüç Vesile Dikmen İlköğretim Okulu Müdürü Hüseyin Kocakaya; 4+4+4=12 yıllık zorunlu eğitim uygulaması planlamasının objektif ilkelerine uygun olarak yapılacağına inandığını ancak velilerin bu konuda baskı grupları oluşturmalarının muhtemel olduğunu, şikayet mekanizmasının daha faal olabileceğini söyledi.

Cumhuriyet İlköğretim Okulu Müdürü Kenan Özkan; 4+4+4=12 yıllık zorunlu eğitim planlaması komisyonu üyelerinin bilgileri dışında görevlendirildiklerini bu tür çalışmalarda kimsenin memnun olmadığını ve olmayacağını komisyona 2 gün çalışma süresi verildiğini ancak 5 gün çalıştıklarını komisyon kararlarına saygı duyduğunu ifade etti.

Turgut Reis İlköğretim Okulu Müdürü Peder Selim; komisyonda herkesin görev alabileceğini planlamada komisyonun objektiflik ilkeleri ve kriterleri doğrultusunda çalışarak gereğini yaptığını düşündüğünü, zaten konunun Bakanlığımız müfettişlerinin incelemesine/değerlendirmesine geçtiğini ifade etti.

Erdemir İlköğretim Okulu Müdürü Yaşar Ciğer; 4+4+4=12 yıllık zorunlu eğitim planlaması yapılırken okulların kayıt bölgelerine olan mesafelerine-öğrenci sayılarına dikkat edilmesi gerektiğini, belirtti. Okullara öğrenci alımı sınırlarına bakıldığında alanın geniş olduğu bu sınırlar ile ilgili çalışma yapılması ve Ereğli'de eğitimin kalitesini yükseltmek için karşılıklı değerlendirmeler yapılması gerektiğini belirtti.

Cumhuriyet İlköğretim Okulu Müdürü Kenan Özkan; Ereğli'yi çok iyi bildiğini velilerin kendi istekleriyle öğrencilerinin servislerle geldiklerini söyledi.

Gülüç Vesile Dikmen İlköğretim Okulu Müdürü Hüseyin Kocakaya; 4+4+4=12 yıllık zorunlu eğitim planlaması çerçevesinde okulların 1. Kademe ilkokul, 2. Kademe ortaokul'a dönüştürülmesinin objektiflik ilkesi kriterler çerçevesinde yapılması gerektiğini ifade etti.

Kışla Mahmut Likoğlu ilköğretim Okulu Müdürü Enver Uğurlu; taşıma merkezi olan okullarının MİT.O tipinde yapıldığını fiziki şartlarının iyi olduğunu ancak taşıma araçlarının park etme sorunu bulunduğunu taşımalı eğitim merkezi olmaları nedeniyle başarılarının arzulanan düzeyde olmadığını belirtti.

Kızılcapınar İlköğretim Okulu Müdürü İsmail Aykılıç; Kdz. Ereğli'de her yıl öğrenci sayısının arttığını buna bağlı olarak yapılaşmada okul sayısında bir artış olmadığını belirterek 14 okulda ikili eğitim yapıldığını bu sayının Zonguldak ilinde yüksek bir rakam olduğunu, okulların kapasitelerinin üzerinde öğrenci sayısıyla eğitim yaptıklarını 4+4+4 sisteminin uygulanmasında yaşanacak muhtemel sıkıntının kriterlere uygun okul sayısı yetersizliğinden kaynaklanacağını belirterek, yeterli öğrencisi olan Çiğdemli köyünde İlköğretim Okulunun bulunmamasının tezat teşkil ettiğini söyledi.

Kayabaşı Alemdar İlköğretim Okulu Müdürü Burhan Akçadağ; söz alarak ülkemizde hak aramanın yeni yeni geliştiğini fakat bunun nasıl yapılacağının bilinmediğini belirtti.

Köseler İbrahim İzmirlioğlu İlköğretim Okulu Müdürü Ruhi Koç; Korubaşı Toki İlköğretim Okulunun kapasitesinin bin öğrenci civarında olduğunu fakata 180 civarında öğrencisi olduğunu belirterek, okulların ihtiyacı olan yerleşim yerlerine yapılmasının gerektiğini belirtti.

İzmirlioğlu İlköğretim Okulu Müdürü Orhan Köse; Okullar arası geçişlerde yapılan sınavlar nedeniyle öğrencilerin devamsızlık yaptığı devamsızlık sorununun yaşanmaması için sınavların kaldırılması gerektiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı Özlem Kural; okullarının durumunun henüz belirlenmediğini bu nedenle velilerin bilgilendirilmelerinin söz konusu olmadığını söyledi. Velileri bilgilendirecek bir şeyin olmadığını belirtti.

Kestaneci İbrahim İzmirlioğlu İlköğretim Okulu Müdürü Nuri Yılmaz; Velilerin öğrencilerini merkez okullara gönderdiklerini 4+4+4=12 yıllık zorunlu eğitim planlaması yapılırken verilere göre hareket edilmesi gerektiğini, komisyonu eleştirmediğinin bilinmesini istedi.

Sinitli İlköğretim Okulu Müdürü Reşat Tatar; Ormanlı beldesinde bir YİBO yapılmasının öğrenci velilerini-öğrencileri-taşıma merkezi okulları rahatlatacağını ifade ile ormanlı beldesindeki okulların normal eğitime geçebileceklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı Özlem Kural; Okul Müdürlerinin tespitleri-talepleri, yerinde yapılan okul denetimleri- e-okul verileri kamu kurum ve kuruluşlarından alınan bilgiler-belgeler doğrultusunda tarafımızda hazırlanacak rapor çerçevesinde Kdz. Ereğli İlçe Merkezindeki okullarla-belde ve köylerinde bulunan okulların 4+4+4=12 yıllık zorunlu eğitim planlaması yapılarak Bakanlığımızın onayına sunulacak; kabul görmesi halinde 2012-2013 eğitim öğretim yılında uygulamaya geçileceğini belirterek katılımcılara teşekkür edip toplantıyı sonlandırdı.

Kurul Yazmanları

Orhan Yorulmaz/Armutçuk Madenci İ.ÖO Müdür V.

Metin Bozkurt/Şehit Madenciler İ.Ö.O. Müdürü