Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının Zonguldak ziyaretini değerlendiren CHP Milletvekili Ünal Demirtaş yapılan açıklamaları memnuniyetle karşıladığını ve her türlü desteği vermeye hazır olduğunu bildirdi.

 

Demirtaş, Zonguldak ekonomisinin çökmemesi için başta bakanlıklar, TTK ve GMİS yöneticileri, sivil toplum örgütleri ve milletvekillerine büyük görevler düştüğüne de dikkat çektiği açıklamasında  "Tüm Zonguldak bir olalım. Zonguldak’ın kalkınması ve gelişmesi, ekonomik çöküntüden kurtulması, işsizliğin önlenmesi ve göç vermesinin durması için Zonguldak’taki tüm toplumsal kesimlerin birlik içinde mücadele etmesi, olmazsa olmaz koşuldur." dedi.

 

CHP Milletvekili Demirtaş'ın yazılı açıklamasını aynen yayımlıyoruz:

 

ÖNCELİKLE BAKANLARA TEBRİK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu yeni yıla TTK’ya bağlı Kozlu müessesesinde maden işçileri ile birlikte girdiler. Öncelikle kendilerine hiç değilse Kozlu’ya gelerek, maden işçilerinin çalışma koşullarını ve kömür madenciliğinin sorunlarını bizzat görmek ve birinci elden dinlemek için yaptıkları ziyaretten dolayı tebrik ediyorum.

 

TAŞKÖMÜRÜNDE DIŞA BAĞIMLILIK

Ancak, son yıllarda, özellikle 14 yıldır devam eden AKPiktidarında, taş kömürü tüketimi her yıl artmasına rağmen,Zonguldak’taki taşkömürü üretimi de tam tersine olarak azalmıştır. Ağır sanayinin, termik santrallerin ve vatandaşlarımızın bireysel taşkömürü ihtiyacının neredeyse %90’ı ithalat ile sağlanarak, Türkiye taşkömüründe tamamen dışa bağımlı hale getirilmiştir. Bu şekilde, enerjide dışa bağımlılığımız da arttırılmıştır. Zonguldak’taki taşkömürü üretiminin azalmasındaki en büyük sebepler, AKP iktidarı tarafından TTK’da üretimi sağlayacak işçi açıklarının kasten ve bilerek giderilmemesi ve rödevanslı sahalarda üretim yapan özel sektör firmalarının sorunlarının kasten ve bilerek çözülmemesidir.

           

            SORU ÖNERGELERİ VERDİM

            Geçtiğimiz hafta iki soru önergesi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı sn. Berat Albayrak’ahem Zonguldak ekonomisinin belkemiği olan TTK’daki işçi açıklarının giderilip giderilmeyeceğini,  hem de tamamen kapanma noktasına getirilen Rödevanslı sahalarda üretim yapan özel sektör firmalarının sorunlarının çözülüp çözülmeyeceğini sormuştum.

           

            ÖZEL SEKTÖR FİRMALARININ SORUNLARINI ÇÖZECEKLERİNİ VAAT ETTİLER

            Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yılbaşı gecesi ocak çıkışı yapmış olduğu açıklamaya baktığımızda, bu ay içerisinde özellikle özel sektör madenciliği noktasında iyi bir çalışma hazırladıklarını, maden sektörünün büyümesi, istihdamın genişlemesi ve en önemlisi çıkarma maliyetleriyle birlikte rekabetçi olabilmesi için ithalata daha az bağımlı olmamız noktasında bir çalışma yürüttüklerini,enerjiyle de ilişkili olduğu için kömürün kendileri için hayati önem addettiğini, önümüzdeki 4 yıllık süreçte madencilik özelinde kömürü ayrı bir yere koyduklarını belirtmekle birlikte, sadece rödevanslı sahalardaki üretim yapan özel sektör firmalarının sorunlarını bu ay içinde çözeceklerini ifade etmişlerdir. Öncelikle sayın bakanın rödevanslı sahalarda üretim yapan özel sektör firmalarının sorunlarının bu ay içinde çözeceklerini vaat etmesini olumlu bulduğumu, önemsediğimi ve desteklediğimi ifade etmek istiyorum.İşverene olan maliyetin istihdamı sekteye uğratmaması ve hatta durma noktasına getirmemesi için, bu maliyetlere devletin de kısmen ortak olması, sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir. Bu sebeple,rödevanslı sahalarda üretim yapan özel sektör firmalarının sorunlarının bu ay içinde çözülmesini memnuniyet ile karşılıyor ve gereken desteği kendilerine muhalefet olarak vereceğimizi ifade etmek istiyorum.

 

ZONGULDAK İKİNCİ SOMA OLMASIN

Ancak sayın bakanlar ocak çıkışında yaptıkları basın açıklamasında;   170 yıllık kurum olan TTK’nın Kozlu müessesesinde, TTK işçileri ile yılbaşını geçirdikleri halde; maalesef  TTK hakkında, kamu madenciliği hakkında, hele hele kendilerinin Zonguldak’a davet edilme sebeplerinden en önemlilerinden birisi olan TTK’daki 5022 olan norm kadro işçi açığının giderilmesi ile ilgili tek kelime etmediler. Yine sayın Bakanlar, 1,5 yıl önce Soma’da 301 işçimizin yaşamını yitirdiği ve Türkiye Cumhuriyetinin en fazla ölümlü iş cinayetinin yaşandığı kazasına ve Türkiye’de yaşanan iş cinayetlerini nasıl önleyeceklerine dair hiçbir açıklama yapmadılar. Sayın Bakanların, TTK’nın Kozlu müessesesindeki ocakta, TTK işçileri ile yılbaşını geçirmelerine ve işçi açıkları kendilerine anlatılmasına rağmen; TTK’daki norm kadro işçi açıklarını gidereceklerine yönelikve sorunu nasıl çözecekleri yönünde tek bir cümle etmemeleri, sadece rödevanslı sahalarda üretim yapan özel sektör firmalarının sorunlarını gidereceklerine yönelik açıklama yapmaları, TTK’nın AKP iktidarı tarafından gözden çıkarıldığını, tamamen kapatılacağını göstermektedir. TTK’nın kapatılması ile taşkömürü üretimini tamamen özel sektöre devir edecekleri ve AKP’NİN ZONGULDAK’I İKİNCİ BİR SOMA’YA ÇEVİRECEĞİ ANLAŞILMAKTADIR. Bakanların bu açıklamalarından sonra Zonguldaklı,  Bakanların arkasından adeta “bakakalmıştır”.

 

TAŞKÖMÜRÜ ÜRETİMİ YANDAŞ ÖZEL SEKTÖRE BIRAKILMAMALI

TTK’yı kapatarak stratejik enerji girdisi olan taşkömürüüretimini, tamamen yandaş özel sektör şirketlerine bırakmak; ithalata tamamen bağımlı hale gelmek,maalesef Zonguldak ekonomisini tamamen çökertmek, Zonguldaklı’yı işsiz bırakmak, aç bırakmak, namerde muhtaç bırakmak, göçe zorlamak demektir. Seçim döneminde AKP’nin TTK’yı kapatacağını,  iktidara gelmemiz halinde üreten bir Türkiye’den yana olduğumuzu, TTK’daki 5.000 norm kadro işçi açığını kapatmak için 5.000 işçi alacağımızı, yerli kömür üretimini arttıracağımızı ve taşkömüründe Türkiye’yi ithalata bağımlılıktan kurtaracağımızı vaat etmiştik. Bu sebeple CHP olarak TTK’daki norm kadro işçi açıklarının giderilmesi ile ilgili sorumluluğumuzun bilinci ile hareket ediyoruz. Bundan sonra da aynı sorumluluk bilinci ile devam edeceğiz.

 

ZONGULDAK'I GÖZDEN ÇIKARMIŞ İKTİDARA KARŞI

Ancak buradan tüm Zonguldak’a, GMİS yöneticilerine, TTK yöneticilerine, Ticaret odalarına, Zonguldak’ın sivil toplum örgütlerine, diğer muhalefet partilerinin yetkililerine ve özellikle bu sorunun çözümünde birinci dereceden sorumlu olan iktidardaki AKP milletvekillerine sesleniyorum. TTK kapanırsa, Zonguldak tamamen çöker. TTK’nın kapanmaması için Zonguldak’taki herkese büyük bir görev ve sorumluluk düşmektedir.Tüm Zonguldak bir olalım. Zonguldak’ın kalkınması ve gelişmesi, ekonomik çöküntüden kurtulması, işsizliğin önlenmesi ve göç vermesinin durması için Zonguldak’taki tüm toplumsal kesimlerin birlik içinde mücadele etmesi, olmazsa olmaz koşuldur. Bu sorunu Zonguldak’ı gözden çıkarmış iktidara karşı ancak birlikte olursak çözebiliriz.