Çevre… çevre… çevre diyoruz da… Çevreyi koruma konusunda direkt sorumluluğu olan kurum ve kuruluşlar ne kadar görevini yapıyor ya da yapabiliyoruz. İşte halen daha bir çok konuda dikkat çektiğimiz sanayi kuruluşları kadar, soba ve kaloriferlerin çevreye verdiği zararları kim denetliyor?

Sorduk ve soruşturduk ki, belediyelerin bu çevre konusunda yapabilecekleri pek yokmuş. Belediyeler kullanılan kömürün kaçak olup olmadığının dışında, “senin bacandan çok duman çıkıyor” diye herhangi bir işlerine müdahalede bulunamıyormuş. Evet evet aynen öyle.

Kdz. Ereğli sahil bandında yürüyüş yapanlar özellikle günün ilk saatlerinde yakılan fırınlardan yayılan dumanların rüzgarında etkisi ile yürüyüş bantlarını ve çevresi üzerinde yoğunlaşması üzerine belediyeye başvurduklarında “Bizim yetkimiz yok. Duman konusunda tek yetkili olan il Çevre Müdürlüğüdür” yanıtını alıyorlar.

 Vatandaşlar “peki zabıtanın görevi ne?” sorusuna da “zabıta, yakılan kömürün kaçak olup olmadığına bakabiliyor ancak. Bu nedenle, denetim konusundaki eksiklikler, çevre kirleten işletmelerin de işine geliyor ve çevreyi düşünmeden istedikleri gibi fırın, soba ve kalorifer yakımı yapıyorlar” açıklaması ile bilgilenirken, il çevre müdürlüğünün sorumluluğundaki konuda çözüm bulmak ise adeta olanaksız hale geliyor.

Denetimin olmadığı yerde de, insanın sağlıklı yaşam ortamına kavuşması da, tesadüflere kalıyor ki, örnekleri de bunları gösteriyor. 

Haber: Eyüp Bektaş