Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi önderliğinde TTK Genel Müdürlüğü önünde toplanan sivil toplum kuruluşları ve dernek yöneticileri ile üyelerinden oluşan grup, maden mühendislerine yönelik saldırılara Zonguldak Adliyesi önüne kadar yürüyerek tepki gösterdiler.
Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı ve beraberindekiler, Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Özbakır'la görüşmelerinin ardından grup, Zonguldak Valiliği önüne kadar yürüyüşünü sürdürdü.
Kaymakçı, yaptığı basın açıklamasında, TTK'da çalışan mühendislere yönelik, devamsızlığı nedeniyle iş akdi idari olarak sona erdirilen kişilerce yapılan sözlü ve fiili saldırıların sürdüğünü söyledi.
İşten çıkarılan kişilerin içinde bulundukları durumun sorumlusu olarak üyelerini gördüğünü, mühendislere sopalı ve bıçaklı saldırılar yapıldığını anlatan Kaymakçı, ''Geçtiğimiz günlerde üyemiz eşinin yanında darp edilmiş, 2 üyemize de bıçaklı saldırı girişiminde bulunulmuştur. Saldırganlar serbestçe aramızda dolaşmaktadır. Kurumda verimli ve güvenli çalışma ortamı ortadan kalkmıştır. İş yerlerinde bu tür örneklerle dolu onlarca olay yaşanmıştır. Sözlü tacizler, yol keserek tehditler, tartaklamalar ve kurum mallarına zarar verme yolları denenmiştir. Üyelerimizin ve meslektaşlarımızın can güvenliğinden endişe etmekteyiz. Daha verimli ve güvenli çalışma ortamı yaratılması ve olayların yaşanmaması için iş kanunları çerçevesinde tüm mevzuatlar çalışanlara uygulanmalıdır. Gelinen noktada yapılan tespitlerde bu konuda herhangi bir düzelme olmadığı gibi yozlaşma devam etmektedir. Bunun sonucunda 3 üyemiz son 2 hafta içinde saldırıya uğramışlardır. Geçmişte, işçi ile nezaretçi veya mühendis, mühendisle yönetici, işçi ile sendikacı, sendikacı ile işveren arasında yaşanan pek çok olay ya örtbas edilmiş ya da hafif cezalarla geçiştirilerek sonuçta bu aşamaya gelinmiştir. Sonuç olarak kurumda verimli ve güvenli bir çalışma ortamı ortadan kalkmıştır. Aynı zamanda üyelerimizin, meslektaşlarımızın can güvenliğinden de endişe etmekteyiz" dedi.
Daha verimli ve güvenli çalışma ortamı oluşturmak ve benzer olayların yaşanmaması için İş Kanunları çerçevesinde ilgili tüm mevzuatların harfiyen ve ayrımsız olarak tüm çalışanlara uygulanması gerektiğini söyleyen Kaymakçı, "Bizler iş yerlerimizde işçilerimiz, nezaretçilerimiz ve teknik elemanlarımızla birlikte adil bir yapı içerisinde sağduyulu, özgürlükçü, demokratik, kademeler arasında birbirlerine güvenen, yapıcı, paylaşımcı ve karşılıklı özgüvene dayalı bir yapı oluşturacak yönetim anlayışıyla çalışmak istiyoruz. Yetkilileri ve ilgilileri şehrin her noktasında emniyet tedbirlerini duyarlılıkla almaları konusunda buradan bir kez daha uyarırken saldırganlar hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi.