Türkiye Cumhuriyeti 97 yaşında. 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilen Cumhuriyetimizin Bayramını kutluyoruz. 100 yıla üç kala Cumhuriyet coşkusu her yıl daha da artarak devam ederken, bayramımızla ilgili gönderilen açıklamalar şöyle:

KDZ. EREĞLİ KAYMAKAMI İSMAİL ÇORUMLUOĞLU:

“Milletimizin bağımsızlık konusundaki azim ve kararlılığı sayesinde kazanılan Kurtuluş Savaşımız, millet, vatan ve istiklâl sevgisini milli irade kavramına dönüştüren, onurlu bir mücadeledir.

Bu mücadele sonucunda 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet ilan edilmiştir. Bizler de bugün Türk Milleti olarak, bu özel günün 97. yıldönümünü kutlamanın gurur ve coşkusunu yaşıyoruz.

Cumhuriyet, bizim için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimizin en büyük çağdaşlaşma adımı, toplumsal ve siyasal değişimdir. Cumhuriyetin ilanı, milletimizin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biridir.

Bu büyük zaferin sonucunda bizlere kahramanlarımız tarafından, geçmişimize gururla, geleceğimize güvenle bakmamızı sağlayacak bir ülke ve hür bir irade bırakmıştır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde gerçekleşen Cumhuriyet Rejimi, getirdiği yenilikler ile bilime, akılcılığa, özgür düşünceye dayalı modern Türkiye’nin temelini oluşturmuş, Türk milletinin ufkunu genişletmiş, ülkemizde; sosyal, eğitim, ekonomik, kültürel alanlarda büyük ilerlemelerin yaşandığı aydınlık bir yol açılmasını sağlamıştır.

Bu anlamlı günde vatanın bağımsızlığı için gözlerini kırpmadan canlarını verenleri daima hatırlayacak, Cumhuriyet’in sağladığı barış ve huzur ortamı sayesinde ülkemizi eğitimden sağlığa, insan haklarından sanayileşmeye, demokratikleşmeden ekonomiye her alanda geliştirerek Dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olma yolunda emin adımlarla ileriye taşıyacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle, tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı’nı yürekten kutluyor, başta milli mücadelemizin önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimizi minnet ve şükranla selamlıyorum.

Değerli Kdz. Ereğli halkı; Covid-19 salgının oluşturduğu hayati riskin ne yazık ki halen devam etmesi nedeni ile, sınırlı sayıda katılımcı ile tören gerçekleştirilecektir. Bu sebeple Kamu kurum/kuruluşlarının yanı sıra, özel işyerlerinin, binaların caddelerin bayrak ve flamalarla donatılmasına önem verilmesi, vatandaşlarımızın evlerinin cam ve balkonlarını Şanlı Türk Bayrağımız ile donatması hususunda gerekli önemin verilmesini rica eder, yaşanan salgının en kısa sürede bitmesi dileğiyle, bayramlarımızı yeniden hep beraber coşkuyla kutlayacağımız günlere kavuşmayı canı gönülden dilerim. “

KDZ. EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI HALİL POSBIYIK:

 “Cumhuriyet Bayramımızı büyük bir coşkuyla, umutla ve heyecanla kutluyoruz.

Bu tarihi günde, bağımsızlık, özgürlük ve demokrasi için hep beraber kenetleneceğiz.

Aşkım Ereğli... Cumhuriyetin ve bağımsızlığın kıymetini her geçen gün daha iyi anlıyoruz.

Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün açtığı yolda, çağdaş uygarlık hedefi doğrultusunda hep beraber yürümeye devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin değerlerine sahip çıkacağız.

Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerini tekrar hatırlayalım: "Türk ulusuna en yaraşır yönetim biçimi kuşku yok ki cumhuriyettir."

Evet, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet, yurttaş olmak, din ve vicdan özgürlüğü demektir; Eşitlik, adalet ve insan hakları demektir; Tam bağımsızlık ve çağdaşlık demektir; En önemlisi akıl ve bilim demektir.

Cumhuriyet, bu topraklarda demokrasinin, insan haklarının, kadın haklarının güvencesi oldu ve olmaya devam edecek. 

Cumhuriyet, bağımsızlığın, özgürlüğün ve Atatürk’ün çizdiği çağdaş uygarlık yolunun teminatıdır. Atalarımızın Cumhuriyeti kurmak için verdiği mücadeleyi hiçbir zaman unutmayacağız. Cumhuriyetimizi korumak ve geliştirmek için pusulamız Atatürk ilkeleri ve devrimleridir.

Atatürk, en zor koşullarda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açarak, halkın temsilcileri eliyle kendi kendini yönetmesinin temelini oluşturmuştur. Cumhuriyete sahip çıkmak bu nedenle milli iradeye de sahip çıkmak demektir.

Bugün bu topraklarda özgürce yaşayan herkesin Mustafa Kemal Atatürk'e ve onun silah arkadaşlarına, Cumhuriyeti kuranlara sonsuz saygı ve vefa borcu vardır. Önlerinde saygıyla eğiliyor, rahmetle, minnetle anıyoruz.

Cumhuriyeti korumak ve yaşatmak bizlerin en büyük sorumluluğudur.

Bu büyük günde “Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi”ni bir kez daha hatırlayalım:

“Ey Türk Gençliği birinci vazifen Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegane temeli buldur. Bu temel senin en kıymetli hazinendir...

Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur.”

ÇAYCUMA BELEDİYE BAŞKANI BÜLENT KANTARCI:

 “Ulusal Kurtuluş Savaşımızın zaferle sonuçlanıp, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak yegâne idare biçim olan Cumhuriyetin ilanının 97. yılını kutluyoruz. Ulu Önder Atatürk ve arkadaşları, Cumhuriyet’i tam bağımsızlık ilkesinin yanı sıra hakkı, hukuku, adaleti temel alan bir anlayışla kurdu. Hiçbir zümre ayrımı gözetmeden toplumun tüm kesimlerinin eşit haklı yurttaş konumuna yükselten Cumhuriyet, herkesin tasada ve kıvançta bir olduğu ortak duygunun adıdır. Egemenliğin kayıtsız şartsız millette olduğu Cumhuriyet, aynı zamanda eşitlik, özgürlük, kardeşlik de demektir.

Bunun için laikliğe ve yükselen nesli her türlü hurafeden kurtaracak eğitime büyük önem verildi. Eğitim sistemi tepeden tırnağa değiştirildi, çağın bilgisiyle donanmış, yeni tekniklerle eğitim yapan okullar açıldı. Çağdaş dünya ile entegrasyonu sağlayabilmek için alfabeden ölçü sistemine, takvimden kılık kıyafete birçok alanda devrimler yapıldı. Çıkarılan Medeni Kanun’la kadınlar erkeklerle aynı haklara kavuşturuldu. Kadınlara, Avrupa’daki birçok ülkeden bile önce seçme, seçilme hakkı verilerek dünyaya örnek olundu. Şunu açıklıkla söylemek isterim ki, Cumhuriyet bu ülke topraklarında, aydınlık geleceğe, çağdaşlığa doğru atılmış en büyük adımdır”

Kantarcı mesajını, “Yine aynı kararlılıkla ifade ediyorum ki, Türkiye’nin anayasamızda da ifadesini bulan laik, sosyal ve hukuk devleti ilkelerinden asla ödün vermeyeceğiz. Ülkemizi hukukun her şeyin üstünde olduğu, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla eksiksiz olarak işlediği gerçek bir demokrasi ülkesi yapacağız. Zaman zaman bu hedeflerden şaşılıyormuş gibi olsa, birileri üstünlerin hukukunu kurma hevesine kapılsa da kimse umutsuzluğa kapılmasın, Cumhuriyetin kazanımlarını mutlaka koruyacağız. Çağdaş dünyayla kucaklaşıp, insanlık ailesi içindeki yerimizi en onurlu şekilde alabilmemizin yolunun, Cumhuriyetin kurucu kadrosunun hedefleriyle çakıştığını biliyoruz. Onların gösterdiği hedeflere büyük bir coşkuyla yürüyeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle 97. yaşını kutladığımız Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve yol arkadaşlarını rahmetle anıyorum. Bu uğurda yaşamını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, tüm yurttaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum.

GENEL MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI YÖNETİM KURULU:

“Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının emperyalist devletlerin Anadolu’yu işgaline karşı Kurtuluş Savaşı ile başlattıkları bağımsızlık mücadelesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılmasıyla milletimizle bütünleşmiş ve güçlenmiştir.

TBMM’nin 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyeti kabul etmesiyle ülkemizin ve milletimizin bağımsızlığı tüm dünyaya ilan edilmiştir.

Türk milletinin karakterinin bağımsızlık gücüne inanan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Türkiye’nin çağdaş medeniyete ulaşma ve bir dünya devleti olma hedefini tüm dünyaya ilan etmişlerdir.

Sadece bulunduğu coğrafyada değil tüm dünyada mazlum milletlerin örnek aldığı bir ülke olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, “Tam bağımsızlık için ekonomik bağımsızlığı” hedef gösteren Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yolda hızla ilerlemiştir.

Ülkemizin bağımsızlığını hazmedemeyen emperyalist devletler 1980 ve özellikle 1990 sonrasında öncelikle Mustafa Kemal Atatürk’ü ve ülke ekonomisini hedef aldılar.

Bu süreç tekrar göstermiştir ki Türkiye; en kısa sürede “Tam bağımsızlık için ekonomik bağımsızlık şarttır” diyen, “Yurtta barış dünyada barış” anlayışını savunan Büyük Öndemiz Atatürk’ün gösterdiği hedeflere yönelmek mecburiyetindedir.

Cumhuriyetimize ve onun temel kurumlarına sahip çıkarak geleceğimizin daha aydınlık olacağına inanıyor, tüm halkımızın Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyoruz.”

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÜNAL DEMİRTAŞ:

Bugün, bağımsız ve özgür bir devlet olarak yeniden ayağa kalktığımız, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinin kurulduğu, Cumhuriyetin ilan edildiği gündür. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesi ile "En büyük bayram günü"dür.

Cumhuriyet, Atatürk’ün önderliğinde milletimizin azim ve kararlılığıyla kurulmuş büyük bir eserdir. Üstün bir özveri ve yurt sevgisi ile kurulan Cumhuriyet, Türk ulusunun istiklali için mücadele eden şehit ve gazilerimizin bize armağanıdır. Cumhuriyetimizin temel değerlerine, kuruluş felsefesine, Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkmak bugün daha da anlamlı hale gelmiştir.

Atatürk'ün, "Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesidir" dediği Cumhuriyet bize emanettir. Bu emanete güçlü biçimde sahip çıkmak da en büyük sorumluluğumuzdur.  

CHP’li Ünal Demirtaş: “Türkiye'yi borç batağına sürüklenmiş, parasız, itibarsız, yalnız, maskesiz, aşısız bıraktılar. Biz, Türkiye'ye 1923'teki itibarını yeniden kazandıracağız.”

İçinden geçmekte olduğumuz süreçte kurucu ilkelerimize, Cumhuriyetin kazanımlarına sistemli ve yaygın saldırılar yapılmaktadır. Büyük Önder Atatürk'e ve Cumhuriyeti kuran kadrolara yönelik saygı sınırlarını aşan, hakarete varan sözler söylenmektedir. Devletin gelenekleri yıkılmakta, laik eğitim sistemi çökertilmeye çalışılmakta, emekçilerin alın terinin hakkı olan kazanımlar ellerinden alınmaktadır. 

Türkiye'yi parasız, itibarsız, yanlız, maskesiz, aşısız bırakan, borç batağına sürükleyen, liyakatsız, bilgisiz, öngörüsüz saray rejimine karşı halkımızı çaresiz bırakmayacağız ve ülkemizi içine düşürüldüğü bu açmazdan yine Cumhuriyet Halk Partisi kadroları olarak biz kurtaracağız ve halkımızı aydınlık yarınlara taşıyacağız. İktidara geldiğimiz de Türkiye'ye 1923'teki itibarını yeniden kazandıracak, muasır medeniyetler seviyesine taşıyacak adımları hızlı bir şekilde atacağız. İlkelerimizi, örgütlü toplumsal dayanışmayla ve bitmez bir enerjiyle savunmayı sürdüreceğiz. Ülkemize ve Cumhuriyetimize yönelik her tür dış tehdidi “ yurtta sulh, cihanda sulh” anlayışıyla, akılla, diplomasiyle, dostlukla ve barışla bertaraf edeceğiz.

Pandemi süreci bahane edilerek Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına sınırlama getiren ama bazı grupların sokak eylemlerine, bazı siyasi partilerin miting, kongre ve toplantılarına sınırsız izin veren zihniyete, Cumhuriyete sahip çıkan büyük kitlenin yanıtı da sandıkta, çok sert ve etkili olacaktır.    

CHP KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI EYLEM ERTUĞRUL:

Cumhuriyet’in ilanının 97. yıldönümüne ulaşmanın haklı gurur ve coşkusunu yaşıyoruz.

Üç kıtaya altı yüz boyunca hükmetmiş dünya tarihinin en büyük imparatorluğunun toprakları üzerinde, 1900’lü yılların başlamasıyla birlikte işgal planları yapan ve o toprakları kana bulayan emperyalist unsurlara karşı, bu büyük milletin hep birlikte gösterdiği direnişle kazanılan cephe zaferlerinin ardından, dünya tarihinin görüp görebileceği en büyük askerî deha olarak kabul edilen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan Cumhuriyet’imiz, bugün de, ezilen ve sömürülmek istenen ülke ve milletler için en güzel örnek ve rehberdir.

1919’un 19 Mayıs’ında Samsun’da yakılan bağımsızlık ateşinin aydınlattığı ve misak-ı milli sınırları ile belirlenen bu vatan topraklarında, tarihini bilen; geçmişini ve bugününü, Ata’sını ve ülkesini seven her Türk insanı için 29 Ekim’ler gurur ile kutlanan bayramlardır. Bayramımız kutlu olsun!

97 yıl boyunca, Cumhuriyet’i ve onun değerlerini yok etmek; Büyük Ata’nın temel ülküsü olan yurtta ve dünyada barışı baltalamak için didinen mihraklara karşı o Cumhuriyet’i koruduk. Korumaya devam edeceğiz. Özellikle, milletimizin tarihinin her safhasında da kendilerine rastlanan iç mihrakların, bu vatanın bütünlüğünü ve milletin birliğini bozmaya yeltenen kirli emellerine karşı, milletimizin en büyük dayanağı Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin ve onun liderinin ellerinde kurulan ve savaşlarla yorgun düşmüş milletin de desteğiyle ayağa kaldırılan şanlı Cumhuriyet’imizin tüm dünya milletlerine ilelebet ışık olması için her birimiz yılmadan ve tek bir gün dahi hayıflanmadan çalışacağız. Ulu Önder’imizin işaret ettiği gibi, iktidarın içinde bulunabileceği her türlü gaflet ve dalalet karşısında, bundan önce nasıl susmadıysak, bundan önce nasıl çaresizce beklemediysek, yarınlarda da bu gafletin karşısında dimdik duracağız.

Cumhuriyet, bu milletin tek limandır. O limanın feneri de Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Bağımsızlığı, milletinin karakteri olarak kabul etmiş Ata’mızın açtığı ufku geniş yolda bir adım dahi duraklamadan geleceğe uzanacağız.