Kdz.Ereğli'de Uzun Mehmet Anıtı önünde, taş kömürünün bulunuşunun 190. yıl dönümü dolayısıyla tören yapıldı."8 Kasım Uzun Mehmet'i Anma ve Kömür Günü" dolayısıyla düzenlenen tören, anıta çelenk sunumuyla başladı. Törende, daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

HERŞEYE RAĞMEN AYAKTA

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) her şeye rağmen ayakta durarak üretime devam ettiğini söyledi.

BİN 500 İŞÇİ HEYECAN GETİRDİ

Kuruma alınan bin 500 maden işçisinin alımının bölgeye yeni bir heyecan getirdiğini aktaran Mutlu, "Ancak çalışan sayısında artış olmadı. Çünkü hemen hemen aynı sayıdaki arkadaşımız emekli oldu. Bugün TTK’da yaklaşık 8 bin maden işçisi arkadaşımız çalışıyor. Üretimi 2 milyon tonlara ulaştırmanın hesabı yapılıyor. Oysa TTK’nın kuruluş kapasitesi yılda 5 milyon ton satılabilir taşkömürü üretmektir. En kısa zamanda bu hedefe ulaşmanın planlamasını yapmak zorundayız. Çünkü Türkiye’nin taşkömürü ithalatı için yılda 4-5 milyar dolar harcayacak lüksü yok" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN KÖMÜRE İHTİYACI VAR"

Ekonomik krizi en kısa zamanda aşmanın yolunun üretmekten ve kendi doğal kaynaklarını değerlendirmekten geçtiğini belirten Mutlu, şunları söyledi: "Türkiye’nin taşkömürüne ihtiyacı var, yeraltında kömürümüz, yerüstünde çalışmaya hazır insanlarımız var. Üretimi en kısa zamanda artırabilecek kurum TTK’dır. Bu gerçeği bilen bölge insanları olarak bu düşüncelerimizi her ortamda anlatalım, işimize, aşımıza, ülkemizin ve milletimizin geleceğine sahip çıkalım"

MUHTAR KONUŞTU, PROTOKOL ŞAŞIRDI

Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve TTK Armutçuk Müessese Müdürü Ali Hekim de yaptıkları konuşmada taş kömürünün önemine vurgu yaptı. Programda Kestaneci Mahalle Muhtarı Yücel Gökmen'in açılış konuşması ise Kaymakam İsmail Çorumluoğlu'nun tepkisini çekti. Muhtar Gökmen, Ereğli Belediyesi dışında Uzun Mehmet'in doğum büyüdüğü ve anıtının bulunduğu mahalleye kimsenin çivi çakmadığını, törene torunlarının yanı sıra mahalle halkının dahi gelmediğini, mahallenin gerek istihdam gerekse yatırım noktasında eksik bırakıldığını anlattı. Kaymakam Çorumluoğlu, törende bu tür konuşmaların doğru olmadığını, GMİS Genel Başkan Yardımcısı Mutlu da muhtarın kendilerini ziyaret etmesi durumunda gerekli desteği sağlamaya hazır olduklarını anlattı.

TATOĞLU'NDA İKİNCİ TÖREN

İkinci program Tatoğlu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Ter, Toz, Kara ve Gurur konulu Yener Çetin'in kişisel sergisinin açılışının ardından, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Pestilci Ortaokul Müdür Yardımcısı Tayfun Öztürk yaptı. Uzun Mehmet belgeseli, geçmişten günümüze kömür konulu söyleşinin ardından resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)