Köseağzı’na termik santral kurmaya kararlı Hema, 17 muhtarı davet etti ve muhtarların tümü de bu toplantıya katıldı. Hema’nın adını Karaelmaslar A.Ş olarak değiştirdiğinin ortaya çıktığı toplantının amacı, termik santral kurulma girişimine taraftar toplamak.  Muhtarların ise bu toplantıya katılmalarına rağmen termik santrale karşı direnmeye devam edecekleri öğrenildi.

 

Hattat Holding Enerji grubu’na bağlı  Karaelmaslar Kandilli A.Ş. misafirhanesinde Köseağzı’na kurmak istediği termik santral projesinde  çevre köy ve mahalle muhtarlarını ağırladı.

 

YAZILI AÇIKLAMA YAPTILAR

 

Bu konuda yazılı bir açıklama yapan şirket; Kandilli - Gökçeler ve civar köylerden olmak üzere 17 muhtarın katıldığı toplantıda,  Çevre ve Orman Bakanlığı’nın düzenlediği Halkı bilgilendirme toplantısının taraflı ve halkı kışkırtmaya yönelik olduğunu öne sürdü. Daha önce adı Hema olan şirketin Karaelmaslar Kandilli A.Ş. olduğunun da yeni ortaya çıktığı toplantıda konuşan Bölge Müdürü Nuh Baş’ın dünyada ki teknolojik gelişmelerden örnekler sunarak, akıllardaki soru işaretlerini aydınlattığını vurguladı.  Nuh Baş, “Hattat Holding ve bünyesindeki 17 şirketi anlattık, düzenlenen toplantı sonrasında muhtarlarımız daha bilinçli ve memnuniyetlerini belirterek ayrılmışlardır” sözleriyle toplantının başarılı geçtiğine dikkat çekti.

 

KATILAN MUHTARLAR!

 

Toplantıya; Sücüllü, Bayat, Terzi, Tepeören, Cemaller, Elmacı, Ballıca köy muhtarları ile Kandilli ve Gökçeler Beldelerindeki; Pazaryeri, Açıkhava, Merkez, Yenimahalle, Geyikbeli, Yayla, Kızılsu ve Şehitlik mahalle muhtarları katıldığı bildirildi. 

 

İSTİHDAMA DİKKAT ÇEKTİ

 

Nuh Baş’ın termik santralı övdüğü ve bölgede istihdamın artacağını dile getirerek görüşlerini şöyle ifade ettiği anlatıldı:

“Burası madenci şehridir kömür buradan çıkartılacak, burada değerlendirilecek hem ülke ekonomisine katkıda bulunacak hem enerji açısından dışa bağımlılığımızın önüne geçecek hem de istihdam yaratarak bir ekmek kapısı olacaktır. Bugün tüm dünya elektrik üretiminde kömüre yönelmektedir. En yakın örneği komşumuz Yunanistan toplam elektrik üretiminin %64 ünü kömürden karşılamaktadır. Polonya ya bakacak olursak bu oran %94 tür. Almanya ve ABD de %51’dir. Bugün Türkiye’nin kömürden elektrik üretimi sadece %25.5 dir ve dışa bağımlıdır. Rusya vanayı kapattı, doğalgaza zam geliyor, elektrik zamlanacak… ve bunun gibi haberlerden ancak kendi elektriğimizi kendi yer altı zenginliklerimizle üretirsek kurtulabiliriz.”

 

DİRENMEYE DEVAM

 

Toplantıya katılan bazı muhtarlarla yaptığımız görüşmede ise, “biz toplantıya bir muhtar sorumluluğu içinde gittik. Davettir gidilir. Bu demek değil ki biz termik santrale evet diyeceğiz. Bizim çocuklarımız ve torunlarımız mezarımıza gelir ve hesap sorar. Köseağzı’nda termik santral kurulmasına yandaş olduğumuz anda toplum bize “satılmışlar” der. Onur diye bir kavramın farkındayız” dediler.