Uzun Mehmet’i efsane olarak değerlendirenlere “sokak arasında konuşmayın, açıkça ortaya çıkın da sizi bilelim” diye seslenen muhtarlar, Köseağzı değirmeninin de restore edilerek turizme kazandırılması gerektiğine vurgu yaptılar.

 

Köseağzı’na giderek değirmenin kalıntılarını ortaya çıkaran ve Uzun Mehmet’in kömürü bularak canından olduğunu da  belirten muhtarlar “ilk maden şehidi de Uzun Mehmet’tir” dediler.

 

 

Eyüp Bektaş’ın haberi:  Kimi zaman bazı çevreler tarafından yayılan “Uzun Mehmet’in kömürü bulduğu konu efsanelere dayalıdır” iddiaları yöre halkının büyük tepkisini yol açıyor. Bu konuda yapılan her türlü spekülasyonlara öteden bu yana en başta Kdz. Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği karşı dururken, bu kez aynı derneğin yeni yöneticilerinin derin sessizliği dikkatlerden kaçmazken, hareketlenme ise Kestaneci ve Balı Mahallelerinden geldi. Kestaneci Mahallesi’nde biraraya gelen eski ve yeni muhtarlar, bu iddiaları fısıltıyla konuşanlara hodri meydan çekerken, “sokak arasında konuşmayın, açıkça ortaya çıkın da sizi bilelim” sözleriyle seslendiler.

 


Uzun Mehmet’in Köseağzı’na un öğütmeye gidip sıra beklediği bir sırada, Neyrendere yatağında bulduğu siyah taş parçalarını merakla değirmendeki ocağa attığını ve yandığını gördüğünü belirten Kestaneci ve Balı Mahalle Muhtarları “Uzun Mehmet taşkömürünü bulmanın bedelini hayatıyla ödemiştir. İlk maden şehidi de olan Uzun Mehmet’in kömürü buluşunu efsane olarak değerlendirmeye kalkanlar tarihsel gerçekleri saptırmaktadırlar. Son palavraları da neymiş efendim Uzun Mehmet neden Köseağzı’na gitmiş. Daha yakında değirmen varmış. Bilmedikleri ise Köseağzı değirmeninin su debisinin yüksekliği nedeniyle kaliteli un öğüttüğü ve mesafenin uzaklığı  nedeniyle de fazla sıra olmamasıdır” diyerek, bu tür saçma iddia bulunanları ispata davet ettiler.

 


Uzun Mehmet’in doğup büyüdüğü köyde biraraya gelen eski ve yeni muhtarlar ve Uzun Mehmet’in torunları topluca Köseağzı’na giderek, değirmeni aradılar.

Kestaneci Muhtarı Ahmet Özen ile Balı Mahallesi Muhtarı Hüseyin Yılmaz, Araştırmacı Recep Çetin ile beraberindekiler, değirmenin kalıntılarına ulaştılar. Değirmenin su arklarını  ortaya çıkardıktan sonra bir açıklama yapan  Muhtar Özer, "Uzunmehmet'in hurafe olduğu iddialarıyla toplandık. Sivil toplum örgütlerimizle birlikte konuyu masaya yatırdık. Uzunmehmet için birlikte mücadele etme ve çalışma kararı aldık. Uzunmehmet'e sahip çıkacağız. Kömürü bulduğu Neyrendere mevkisindeki Köseağzı Değirmeni bakımsızlıktan yıkıldı. Bu değirmeni yeniden orijinal hale getirebilmek ve yeni bir değirmen yaparak kültürün yaşatılmasını istiyoruz. Muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar olarak bu işin peşini bırakmayacağız" diye konuştu.

 


Balı Mahallesi Muhtarı Hüseyin Yılmaz da Kestaneci Mahallesi'nde doğup büyüyen ve Neyrendere mevkisinde de taşkömürünü bulanarak ülke ekonomisine kazandıran Uzunmehmet'e sahip çıkacaklarını belirterek, "Kömürün bulunduğu alan, tarih açısından önemli. Kömürün ilk yandığı değirmen bakımsızlıktan ve ilgisizlikten yıkıldı. Bu alan artık ormanlığa dönüştü. Değirmenin orijinal halde yeniden yapılmasını ve kültürümüze sahip çıkılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu. 

Grup, daha sonra kalıntılarını bulduğu değirmen çevresinde temizlik çalışması yaptı.