Türkiye Muhtarlar Derneği Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Devrek Şube Başkanı Mustafa Taşçı, muhtarlara yapılan zam dolayısıyla AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar ve AK Parti hükümetine teşekkür etti. Başkan Taşçı, “Başbakanımız, ‘Seçilmişi atanmışa ezdirmeyeceğiz” diyerek icraatlarına bir yenisini daha ekledi. Muhtarlarımızın yaşam standardını üst seviyeye çekerek, bizleri mutlu etti” dedi.
Taşçı, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Muhtarların özlük haklarının Torba Kanun Teklifi’ne dahil edilmesinde Başta Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve Kanun teklifine imzasını atarak Torba Yasası’na girmesini sağlayan Milletvekilimiz Sayın Özcan Ulupınar'a çok teşekkür ediyoruz” dedi.
“Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasası Kabul Tarihi: 29/8/1977. Madde 1-(Değişik: 5/2/1998 - 4336/1 md.) Köy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına, 3000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ödenek verilir.(Değişik ikinci cümle:21/4/2005-5335/9 md.) Bu gösterge rakamını, muhtarlıkların bulunduğu yerleşim biriminin idarî yapısı ve nüfusu gibi kriterleri ayrı ayrı veya birlikte dikkate almak suretiyle İçişleri Bakanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine bir katına kadar farklı olarak belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir” hatırlatmasını yapan Taşçı, şöyle konuştu:
“MUHTARLARIMIZIN AKLINI KİMSE ÇELMEYE KALKIŞMASIN”
“Bazıları, ‘Seçimlere 5 kala ağzımıza 1 parmak bal çalmak için güya önerge verip kabul ediyorlar. Yasa zaten 1977’de çıkmış. Bunun için Torba Yasa gerekmezdi’ diyerek, muhtarlarımızın kafasını karıştırmaya çalışıyorlar. ‘Bu önerge neden Torba Yasa’ya girdi?’ diyenlere nedenini açıklıyorum. Muhtar aylıkları 2108 sayılı Kanunun 1’inci maddesi gereğince belirlenmektedir. Bu maddede yer alan hükme göre muhtarlara, 3000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ödenek verilmektedir. Maddede geçen gösterge rakamının bir katına kadar uygulanması konusunda Bakanlar Kurulu yetkilidir.2005/8870 Karar Sayısı BKK gereğince maddede yer alan (3.000) gösterge rakamı (6.000) olarak uygulanmaktadır. Bu ise muhtarlara şuan için 460 lira verilmesini öngörmektedir. Meclis Genel Kurulu, maddede geçen 3000 gösterge rakamının 5.700'e çıkarılmasını öngören düzenlemeyi, 12 Temmuz 2013 tarihinde kabul etmiştir. Eğer Kanun Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra Bakanlar Kurulu bu rakamı bir katına kadar arttırırsa, muhtarlara verilecek ödeneceğe uygulanacak gösterge 11.400 olacaktır. Bu ise 11.400x0,076791=875 lira anlamına gelmektedir. Yani 3000 bin göstergeyi 5700’e çıkartılması için Torba Yasa’ya girmiştir. Bu tasarının Torba Yasa’ya girmesinde imzası ve büyük emeği olan Milletvekilimiz Sayın Özcan Ulupınar’a çok teşekkür ediyoruz.”