GMİS Genel Başkanı Alabaş nezaretçi  (başçavuş) kursuna katılanlara hitap ederken nezaretçisiz üretim olamayacağına dikkat çekti.

TTK'nın küçültülmesine  izin vermeyeceklerini de söyleyen Alabaş, işçi açıklarının giderilmesinin hem kurum hem de Zonguldak için çok önemli olduğunu söyledi. 

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ile yönetim kurulu üyeleri kamuoyunun bildiği şekilde adı başçavuş olan nezaretçi kursuna katılan madencilere yaptığı ziyaret sırasında çeşitli konulara ilişkin görüşlerini açıkladı.
TTK'daki işçi açıklarının had safhaya ulaştığını ve iş sağlığı ve güvenliğini de tehdit ettiğini belirten Alabaş Arkadaşlarımızın moral ve motivasyonları, üretimi olumsuz etkiliyor. İşçi alınması herkesin sorumluluğudur, sadece GMİS'in değil. Zonguldak'ta siyaset yapan, ticaret yapan, Zonguldak'ta nefes alan herkesin sorumluluğu ve sorunudur dedi.

Eyüp Alabaş konuşmasında şunları söyledi:

NEZARETÇİDEN VAZGEÇİLEMEZ
Kurumun işleyişinde çalışanların iş kazasına maruz kalmadan sağlıklı şekilde yukarıdan aldığı teknik bilgileri aşağıda uygulayacak nezaretçi arkadaşlar olarak bu dönem sizler seçildiniz. Hepinize hayırlı uğurlu olsun diyorum.
Bildiğiniz gibi TTK, 2003 yılında nezaretçilik sisteminden vazgeçtiğini, nezaretçilik sistemi yerine tekniker ve mühendislerle bu işi yürütme kararı aldığını açıklamıştı. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak bu işin nezaretçisiz olmayacağını bu bölgenin 160 yılı aşan bir üretim kültürü olduğunu, nezaretçi sistemini kaldırmanın Kuruma hiçbir yarar getirmeyeceğini anlattık. 7-8 yıllık mücadele ve deneyim sonucu bu işin nezaretçisiz olmayacağı görüldü. Gerek GMİS'in gerekse Maden Nezaretçileri Derneği'nin girişimleri sonucu Nisan 2012 tarihinde nezaretçilik ile ilgili bir protokol yaptık.

BİZİM GÜCÜMÜZ ÖRGÜTLÜLÜĞÜMÜZ
Bildiğiniz gibi toplu iş sözleşmesi dönemindeyiz. Her iki yılda bir olduğu gibi Toplu İş Sözleşmesi Komisyonumuz, 20 günlük bir çalışmayla TİS Taslak çalışmalarını hafta başında bitirdi. Ücretlerle ilgili konular, son 20 yıldır olduğu gibi, Türk-İş Kamu Toplu İş Sözleşmesi Koordinasyon Kurulu tarafından belirlenecek. Ücretlerle ilgili konuları tüm kamu işçileri adına Türk-iş Koordinasyon Kurulu yürütüyor. Bu konu dışında TTK TİS Taslağımızda diğer tüm konular tamamlandı.
Toplu İş Sözleşmesi süreci uzun ve zorlu bir süreç… Mücadele isteyen, bilgi, birikim isteyen bir süreç. Bizim gücümüz örgütlülüğümüz. Biz ne kadar birlik ve beraberlik içinde olursak, Hükümetler ve işverenler üzerinde o kadar baskı unsunu olabiliriz. Toplu iş sözleşmesi sürecindeki tüm bilgileri en doğru şekilde, gerek temsilci arkadaşlarımız, gerek şube yöneticisi arkadaşlarımız, gerekse yönetim kurulu olarak bölge ziyaretlerinde bizlerden, gerek internet sitemiz ve gazetemiz aracılığıyla bizden alabilirsiniz. Sizleri süreç ve gelişmeler hakkında sürekli bilgilendirecek ve görüşlerinizi alacağız.

ENERJİ BAKANI ZONGULDAK'A GELECEK
Bizim için en önemli konulardan biri de Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun yaşatılmasıdır. Kurumun önünü görebilmesi, yaşayabilmesi için 1.5 yıldır işçi alımı konusunda girişimlerimiz var. Bunu zaman zaman kamuoyuna duyurduk. Zaman siyasetçiler de işçi alımı konusunda girişimler olduğunu ifade ettiler. En son iktidar partisi milletvekili ve il başkanı Sayın Enerji Bakanının Zonguldak'a gelerek bu müjdeyi kendisinin vereceğini açıkladılar.
İşçi açıklarının giderilmesi kurumun yaşaması ve Zonguldak için çok önemli. Zonguldak'ın 164 yıllık üretim kültürü var. Türkiye'de sanayi yokken Osmanlı döneminde bizim atalarımız burada kömür üretiyordu. Ülkemiz sanayileşirken de bu sanayileşmeye bizim atalarımız ve bizler katkı veriyorduk. Ülkemizin sanayileşmesine en büyük katkıyı maden işçileri vermiştir. Ülkemizin bu anlamda maden işçisine borcu var.
Türkiye bugün taşkömürü ithalatı için yurt dışına 5 milyar dolar para ödüyor. Türkiye'nin yıllık taşkömürü tüketimi 25 milyon ton. Bu tüketim her yıl artıyor.
Bölgemizden üretebildiğimiz taşkömürü ise kamu ve özel sektör birlikte yıllık 3 milyon ton.
Yıllık 5 milyon ton üretim kapasitesine göre planlanmış ayak açıklığı olan, havalandırması olan, kuyu sistemi olan, elektrik tertibatı olan, genel müdürlüğü, daire başkanlıkları olan bir kurumun 5 milyon ton üretecek hazırlık ve üretim işçisi çalıştırmaması durumunda zarar etmesi kaçınılmazdır.
Biz şunu söylüyoruz, iktidar partisinin görevi TTK'nın zararını dillendirmek değildir. Ya da siyasetin görevi Zonguldak'ın, Türkiye'nin gözbebeği olan TTK'nın zararını dillendirmek değil. Onların görevi kurumun ihtiyaçlarını gidermek, kurulu kapasitesi olan yıllık 5 milyon üretebilmesi adına gerekli olan tedbirleri almaktır. Biz bu yönde uyarılarda bulunduk.

HAZİNEYİ BAKAN İKNA EDECEK
1.5 yıldır gerek bölge milletvekilleriyle, gerekse Enerji Bakanımızla yaptığımız görüşmelerde hep bir olumlu hava estirildi. İşçi alımı konusunda bir sorun yok. Enerji Bakanı Zonguldak'a gelecek, müjdeyi kendisi verecek denildi. Türk-İş'te toplantı yaptığımızda bir milletvekilimiz Enerji Bakanımıza, TTK ve GMİS'in ücret konusunda anlaşmasının yeterli olmadığını biliyoruz. Bunun bir de Hazine ayağı var. Haziye'yi ikna konusunda nasıl bir yönteminiz olacak? diye sorduğunda Enerji Bakanımız, Hazine'yi ben ikna edeceğim cevabını verdiğine toplantıya katılanlar şahittir.
Bizim son günlerde yaptığımız basın toplantıları ve açıklamalarımızda hatırlattığımız konu budur.
Biz bize verilen sözlerin tutulmasını bekliyoruz.
Artık TTK'daki işçi açıkları had safhaya ulaştı ve iş sağlığı ve güvenliğini de tehdit eder hale geldi. Arkadaşlarımızın moral ve motivasyonları, üretimi olumsuz etkiliyor. İşçi alınması herkesin sorumluluğudur, sadece GMİS'in değil. Zonguldak'ta siyaset yapan, ticaret yapan, Zonguldak'ta nefes alan herkesin sorumluluğu ve sorunudur.

KURUMU KÜÇÜLTEMEZLER
İşçi alımının gecikmesi özellikle Üzülmez bölgemizde, özellikle bir milletvekilinin, kurumda özelleştirme ya da kapatma olmayacağı ancak verimsiz alanların rödevans usulüyle kiraya verileceği yönünde bir tv konuşmasının ardından Acaba kurumda bir küçülmeye mi gidiliyor? endişesi ve söylentileri aldı yürüdü.
TTK, hiç kimsenin malı değil. Alalım şunu şu filanca şirkete verelim deme hakkına hiçkimse sahip değildir. En sıradan satışın bile bir prosedürü vardır. Ve mutlaka bizin her gelişmeden haberimiz olur.
Genel Maden-İş Sendikası ve Zonguldak halkı bunun mücadelesini geçmişte verdi, bugün de verebilecek güçtedir. Bundan hiç kimsenin en küçük bir şüphesi dahi olmasın.
Buna Zonguldak halkı ve maden işçisi müsaade etmez. Maden işçisi geçmişinden aldığı mücadele genleriyle, bu kurumun kimsenin babasının malı olmadığını hatırlatır.
Hiç kimsenin, TTK'nın bir bölgesine ya da çalıştığı yerlere göz dikmesine müsaade etmeyiz. Buna kimsenin cesaret edebileceğini sanmıyorum, kimse de cesaret etmeye kalkmasın.
Bu tür dönemlerde üyesiyle sendikasının arasını açmak isteyenlerin ortaya attıkları söylentiler olur.
GMİS, kurumsal bir kimliktir. Yöneticiler gelir geçer ama aslolan maden işçisi ve GMİS'in kurumsal kimliğidir.
Söylentilere, bu tür oyunlara kulak asmayın. En doğru bilgiyi sendikanızdan alabilirsiniz. Hepimize ulaşma imkanınız var.
Özellikle 1980 sonrasında TTK'nın kapatılacağı, özelleştirileceği yönünde bir kamuoyu oluşturulmaya çalıştırıldı. Siyaset çöplüğü, bu çabaları harcayan siyasi partilerle doludur. Ama GMİS burada, maden işçisi burada.
Biz TTK ve maden işçisi için hiçbir mücadeleden geri kalmayız.