Devrek Engelli Vatandaşlara Yardım ve Dayanışma Derneği,  Engelliler Haftası  nedeniyle tören düzenledi. Devrek Cumhuriyet Alanı’nda düzenlenen Engelliler Haftası programına, Devrekli vatandaşlar da yoğun bir ilgi göstererek, engellileri ve ailelerini bu önemli günlerinde yalnız bırakmadılar. Programa; Kaymakam Orhan Yalınız, Devrek Engelli Vatandaşlara Yardım ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Türkiye Zihinsel Özürlüler Federasyonu Genel Sekreteri Songül Malkoç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdullah Turan, Şube Müdürleri Oğuz Bölge ve Mustafa Güldemir, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mahmut Uzar, CHP Belediye Meclis üyeleri Fatih Kıycı ve Faik Mekik, İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Necla Esen, Sosyal Hizmetler Derneği Başkanı Nigar Ilıksu ve çok sayıda duyarlı vatandaş katıldı. Engelliler Haftası programı, engelli çocukların hep beraber Engelliler Derneği’nin çelengini Atatürk büstüne sunup, Atatürk’e selam durmaları ile başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Dernek Başkanı Songül Malkoç yaptı. Malkoç, şunları söyledi:

 

“ÇOK DAHA ZOR”
“Kurulduğu günden bu yana, Devrek Engelli Vatandaşlara Yardım ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu olarak, bu haftayı ilçemizde bir festival havasında kutlamaya özen gösterdik. Bizleri kah eğlendiren, kah duygulandıran etkinliklerimizin tek amacı, engellilerimizi yapamadıklarıyla değil, yapabildikleri ve bizlere benzeyen yapılarıyla topluma göstermekti. Ticaretten siyasete bir çok alanda verdiğim bütün mücadelelerin sonunda anacak başarılı olduğumda mutlu oldum. Çünkü çalışmanın mükafatı başarıdır. Ama sizlerle beraber bu dernek çatısı altında yaptığım her çalışma bana bütün başarılarımın ötesinde büyük mutluluk verdi. Bir ebeveynin en büyük mutluluğu çocuklarının ayaklarının üstünde durabildiğini görmektir. Anne olarak derin bir ‘oh’ çekersiniz. Ama bence bir yılın değil, bütün yılların annesi olarak gördüğüm sizlerin sorumluluğu Allah sizlere ömür verdiği sürece devam edecektir. Bizlerde bu anlamdaki sorumluğunuzu ne yaparsak yapalım azalmayacağı bilinciyle en azından sizlerin yükünü biraz olsun azaltabilmek için var gücümüzle uğraşıyoruz. Ben iki çocuk annesiyim, en azından 4 yıl öncesine kadar sorumlu olduğum iki evladım var sanıyordum. Onların dışında dünyam yoktu, ama bugün sizler benim için hayat kaynağı oldunuz. ‘Engelli’ denildiğinde benim için artık akan sular durur oldu. Sizlerle hüzünlenip sizlerle eğlenmek hayatımın bir parçası haline geldi. İşin aslı sizlere katkı vermek için başladığımız çalışmalarımızda sizlerin bizlere kattığı çok daha fazla oldu. 

 

“BUGÜN UMUDA DÖNÜŞTÜ”
Kendi evlatlarımızdan ayırt etmeden, ilk günler sizler için duyduğumuz kaygılar, çözülen her problemin sonucunda, bugün umuda dönüşmüş durumda. Bu umutta, bizlerin inancını her daim artırmaktadır. Toplumun her kesimini kucaklayan dünya görüşümüz, hayat anlayışımızla; yazgılarının kader olduğunu düşünüp evlerinden çıkmayan ailelerimizin; haklarını arar pozisyona gelmeleri sonucu da çok farklı bir onur yaşadık. Yılın bir haftasında yaşadıkları farkındalığı, bütün bir yıla yayan çalışmalarımıza, hemşehrilerimizin verdikleri katkıda, komşuluk ilişkilerinin bile zayıfladığı günümüzde toplum dayanışmasına örnek olması anlamında bizler için başka bir umut kaynağı olmuştur. Sorunlarımızın ve bunların çözümleri 7 gün içerisinde dile getirilemeyecek kadar büyük ve önemlidir. Çıkarılan yasalar, yapılan uygulamalar muhakkak ki sevindiricidir, ama yeterli değildir. Biliyor ve yaşıyoruz ki, toplumsal engellerle baş etmek, engellilerin sorunlarıyla baş etmekten çok daha zor. Belki yasalar ve yönetmenlikler kolayca değişiyor, ama insanların içlerindeki engelleri değiştirmek sanıldığı kadar kolay olmuyor. Ama Devrek'in bu anlamda farklı bir ilçe olduğunu düşünüyorum. Hemşehrilerimizin bu konudaki hassasiyetine yıllardır tanık oluyoruz. Bu anlamda öncelikle bu haftaki etkinliklerimize katkı veren Devrek Kaymakamlığı ve İlçe Eğitim Araştırma Sağlık Grup Başkanlığı olmak üzere Devrek Belediyesi’ne, Özel İnci Tanesi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ile Özel Yeni Hayat Özel Eğitim Merkezi’ne ve tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum”

 

GÖSTERİLERİYLE KENDİLERİNE HAYRAN BIRAKTILAR 
Kaymakam Orhan Yalınız’ın da bir selamlama konuşması yapmasının ardından Özel İnci Tanesi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ile Özel Yeni Hayat Özel Eğitim Merkezi’nde eğitim gören öğrenciler, şiirler okuyup, şarkılar söyleyip, dans gösterilerini sundular. Öğrencilerin gösterileri, izleyiciler tarafından bol bol alkış alırken, programın sonunda ellerde Atatürklü Türk Bayrakları ile Cumhuriyet Alanı’nda engelli çocuklar, anneleri, öğretmenleri ve protokol üyeleriyle beraber “Hayat Bayram Olsa” ve “Ankara’nın Bağları” şarkıları eşliğinde doyasıya oynayarak, eğlendiler.                   

(Haber Merkezi)