Ereğli Vergi Dairesi Müdür Vekili Osman Günay, 2012 yılı kira geliri elde eden mükelleflerin beyannamelerini 25 Mart akşamına kadar vermeleri gerektiğini söyledi.

2012 Yılında uygulamaya konulan önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile beyannamelerin internet ortamında da ulaştırılabileceğini açıklayan Günay, düzenlediği basın toplantısında beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi halinde 2 kat birinci derece usulsüzlük cezası da verileceğine vurgu yapan Günay şunları söyledi:
Hazırlanan sistem ile vergi dairesine gitmeden internetin olduğu her yerde 7 gün 24 saat masrafsız bu hizmetten yararlanabilmektedir. Yine kira beyannameyi vergi dairesine de giderek elden verebilirsiniz. Yine bu kapsamda sadece kira geliri olan 60 yaş üstü mükelleflerimiz ile engelli, yaşlı, vergi dairemize gelemeyecek olanların talepleri halinde beyannameleri evlerinden alınmaları da sağlanmaktadır. Müdürlüğümüzce yüksek kalitede hizmet sunabilmek için yardım masaları kurulmuştur. Mükelleflerimizin vergi yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için idaremizce tüm kolaylıklar sağlanacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile kurumlar arası elektronik bilgi akışı sağlanabilmektedir bu kapsamda banka, ptt, tapu müdürlüğü, belediye emlak müdürlüğünden her bir vatandaşımızın bilgileri ile beyannameleri karşılaştırılacağını vurgulamak istiyorum.
Yapılacak denetimlerle de kira tespitleri yapılacaktır. Konutlardan elde edilen kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan edilirse 2012 yılı için 3 bin TL'lik istisnadan yararlanamaz. Beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi halinde mükellef adına 2 kat birinci derece usulsüzlük cezası kesilir ve gelir takdir komisyonunda takdir edilir.
Mükelleflerimiz mağdur duruma düşmemek herhangi bir cezai işleme maruz kalmamaları için 25 Mart tarihine kadar beyannameleri vermeleri gerekir. Kira geliri elde eden vatandaşlarımız vergisel yükümlülüklerini yerine getirirken faydalanmaları amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanmış kira gelirleri elde edenler için beyanname düzenleme rehberinde yer almaktadır.