Kdz. Ereğli’de SMMM Enis Kıran, elektronik ortamda fatura döneminin başladığını belitti.
1 Eylül 2013 tarihinde başlatılması zorunlu kılındığının altını çizen Kıran, “Mükelleflerin beyanname ve bildirimlerini elektronik ortamda gönderdiği, mevcut durumun doğal sonucu olarak faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesinin mükelleflere kolaylıklar sağlayacağı açıktır” dedi.

 

1 EYLÜL ZORUNLU TARİH
Kıran, “Ticari hayatın genişlemesi ve teknolojik gelişmeler, Vergi Usul Kanunu'nun 421 No.lu Tebliğince e-fatura uygulamasının 1 Eylül 2013 tarihinde başlatılmasını zorunlu kılmıştır. Mükelleflerin beyanname ve bildirimlerini elektronik ortamda gönderdiği, mevcut durumun doğal sonucu olarak faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesinin mükelleflere kolaylıklar sağlayacağı açıktır. Elektronik fatura uygulaması 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlarla ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına olanlar ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükelleflerden ( Alkollü içecekler, Kolalı gazozlar ve tütün mamulleri) 32.12.2011 tarih itibariyle asgari 10 Milyon TL Brüt satış hasılatına sahip olanlar ile isteğe bağlı olarak elektronik fatura uygulamasına geçen mükellefler 01 Eylül 2013 tarihinden itibaren aralarındaki alım ve satımlarında elektronik fatura almak ve vermek zorundadır. 

 

HUKUKİ SONUÇLAR AYNI
Sisteme geçiş sürecinde mükelleflerin öncelikle e- fatura kapsamında olup olmadıklarını tespit etmeleri, düzenleme ve alma zorunlulukları doğmuş ise bilgi işlem sistemlerini belirtilen şekilde fatura alıp vermeye elverişli hale getirmeleri gerekmektedir. Elektronik fatura yeni bir belge olmadığından kağıt fatura ile aynı hukuki sonuçları doğurmaktadır. 
Elektronik fatura düzenleme ve alma mecburiyeti olduğu halde bu yükümlülüğe uymayan mükelleflere uygulanacak cezai yaptırımlar her bir belge için 190 TL den aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağının veya meblağ farkının % 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilecektir. 
Bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak tespit olunan özel usulsüzlük cezasını toplamı 422 No.lu V.U.K Genel Tebliğ gereği 01.01.2013 tarihinden itibaren 94.000 TL fazla olmayacaktır. Bu kapsamdaki uygulamaya çok kısa bir süre kaldığından firmaların sisteme entegrasyon çalışmalarını bir an önce tamamlamasında fayda olacağı kanaatinde olup, Eylül 2014 tarihinde de başlayacak olan e-defter tutma yükümlülüğünün ve e fatura düzenleme zorunluluğunun ertelenmesinin bu kapsama girmiş olan firmalara hazırlık aşamasında kolaylık sağlaması bakımında önemli olacaktır” dedi.