Atıl durumda bulunan ve satışı gündeme gelen köydeki ilköğretim okullarının satış kararına tepki gösteren CHP İl Başkanı Osman Yayla, bu karar ile köylerin okullardan yoksun kalacağını söyledi. Beraberinde İl Genel Meclis Üyelerinden İsmet Korkmaz, Seyfettin Ceylan, Umut Başoğlu, Bekir Kayaltı ve Enver Haydar Gümüş ile basın toplantısı düzenleyen CHP İl Başkanı Yayla, "Ülkemizde ve ilimizde öğrencileri taşımacılık ilköğretim kapsamına alınan köylerimizde ilköğretim okulları kapatılmıştır. Gerekli alt yapı ve proje hazırlanmadan, belli merkezlere okullar tesis edilerek ilköğretim sağlanmaya çalışılmıştır. Mevcut hali ile genelde de ilköğretim okulları; belde, ilçe ve şehirlere kurulmuştur. Bu şekilde yüzde 90'ları aşan oranda köylerimiz okullardan yoksun bırakılmıştır. Şimdi de bu okullar atıl durumdadır gerekçesi ile satılması gündeme konmuştur. Bu konuda pilot iller seçilerek ilk uygulama başlamıştır. Zonguldak ilimizde bu 5 pilot illerden birisidir ve konu İl Genel Meclis önüne getirilmiştir. Satılması ve devredilmesi işleminin Zonguldak'tan başlaması düşündürücüdür." Dedi.

 

İSTEMİYORUZ

"Biz okulların satılmasını dolayısıyla özel mülk haline getirilmesini istemiyoruz. Buna karşıyız" diyen CHP İl Başkanı Osman Yayla,  Demokratik yollardan mücadele ile satışa müsaade etmeyeceklerini, kaydederek AK parti İl teşkilatını da bu konuda duyarlı olmaya çağırdı. Yayla, "Köy okullarımızın kapatılması o mahalde çok önemli değerleri alıp götürmüştür. O köyde artık bayrak dalgalanmamaktadır. O köyde aydınlık meşalesi yanmamaktadır. Aileler ve öğrenciler göç etmek zorunda bırakılmıştır. O köyde çocukların cıvıltıları,  istiklal marşı sesleri, okul şarkıları, artık duyulmamaktadır."

 

DEVREDİLEBİLİR

CHP İl Başkanı Osman Yayla, Atıl durumdaki okulların satılma yerine yine eskiden olduğu gibi ilk sahipleri olan köy tüzel kişiliğine (muhtarlığa) devredilmesi gerektiğini kaydederek çeşitli öneriler sundu. Osman Yayla'nın önerileri ise şu şekilde "Taşımalı sisteme göre okul noktaları yeniden gözden geçirilmelidir, 3-4 mahallesi olan köylerde bir ilköğretim okulu faal hale getirilmelidir, Eğitim ve öğretim açısından faal hale getirilemeyen okullar mutlaka köy tüzel kişiliğine (muhtarlığa) devredilmelidir. Okullar tamir edilerek etrafı çevrilmeli ve köy konağı, kültür evleri olarak kullanılmalıdır."

 

430 KÖY OKULUNUN SATIŞI VE DEVRİ GÜNDEMDE

Öte yandan Taşımalı öğretim sistemi ile atıl durumda kalan ve satışı ve devri düşünülen Zonguldak genelinde Devrek 109, Çaycuma 49, merkez ilçe 45 Gökçebey 1, Alaplı 14 olmak üzere toplam 218 okulun satışı ve devri gündemde olduğunu belirten Osman yayla bu sayıya Kdz. Ereğli ilçesi de dahil olduğunda bu rakamın 430 aştığını söyledi.