Müstakil Sanayici ve işadamları Derneği (MÜSİAD), Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezinde 25. Kuruluş Yıldönümü Özel kutlama Programını bir dizi etkinlikle kutladı. Programa Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, MÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleri, MÜSİAD kurucu üyeleri ile davetliler katıldı.

 

MÜSİAD Zonguldak Şubesi Başkanı Salih Yılmaz ve üyelerin de katıldığı davette MÜSİAD’ın vizyonu bir kez daha ortaya konuldu. MÜSİAD’ın 25. Kuruluş yıldönümünün adına yakışır şekilde kutlandığını ifade eden MÜSİAD Zonguldak Şubesi Başkanı Salih Yılmaz, “Zonguldak’ta bir yıl önce kurduğumuz MÜSİAD’ın 25. Yılını kutlamanın hem onurunu hem de sorumluluğunu yaşıyoruz. Her geçen gün artan sorumluluğumuzun bilinciyle ülkemiz ve bölgemize hizmet edebilmenin heyecanını yaşıyoruz. Bizle aynı heyecanı duyabilecek kişileri aramıza da katarak daha da genişlemek istiyoruz. Bu vesileyle MÜSİAD’ın bugünlere gelmesine vesile olan tüm başkan, yönetim ve üyelere ayrı ayır teşekkür ederiz” dedi.   

 

‘MÜSİAD YENİ LOGOSU İLK DEFA SERGİLENDİ’

25. yılına özel kurumsal kimlik çalışması gerçekleştiren MÜSİAD, yeni logosu ile logosunun hikâyesini hologram teknolojisi kullanarak davetlilere ve basına duyurdu. Yeni logo davetliler tarafından beğenildi.

 

‘MÜSİAD BİR BAŞLANGIÇ DEĞİL, DİRİLİŞ HAREKETİDİR’

MÜSİAD 25. Kuruluş Yıldönümü Özel kutlama Programı’nda açılış konuşması yapan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD'ın kuruluş zamanına işaret ederek, 90'lı yılların siyasal, toplumsal ve iktisadi açıdan, Türkiye'nin türbülanstan geçtiği bir dönem olduğunu söyledi. İş dünyasının o dönemde bir yönüyle, dağınık ve sahipsiz, bir başka yönüyle, tek sesli olduğuna dikkat çeken Olpak, “MÜSİAD, bu dağınıklığı ve tek sesliliği ortadan kaldırmak üzere bir antitez olarak değil, tez olarak, gündeme geldi ve iş âlemine, yeni bir soluk verdi, ufuk çizdi. Hayalleri olmayanlar, başkalarının hayallerinin parçası olur. Başkalarının hayallerinin parçası olmayı reddeden, müstakillik fikrine gönül vermiş 12 işadamı, 25 yıl önce, Türkiye ile sınırlı olmayan bir işbirliğinin çatısını kurdu. Aslında bu, bir başlangıç değil, bir diriliş hareketiydi” dedi.

 

‘MÜSİAD YENİ BİR ZİHNİYET İNŞA ETTİ’

MÜSİAD Başkanı Olpak, MÜSİAD'ın, kendi yağıyla kavrulan Anadolu'ya, "Sadece bir işveren örgütü olarak kalmayacağım" diyerek, müstakil, ümitvar, samimi, idealist, aşık ve dürüst bir anlayışla, ekonomik birlikteliğin ötesinde, milletin değerlerine sahip bir STK olarak, yeni bir zihniyet inşa ettiğini ifade etti. Olpak, “Bu vesileyle, kadim ve gönüllü yürüyüşümüzde, öncelikle, bu yürüyüşü başlatan 12 kişilik kurucu heyetimiz, Erol Yarar, Ali Bayramoğlu, Natık Akyol, Şekip Avdagiç, Abdurrahman Esmerer, Mahmut Ensari, Halil Ayan, Mehmet Gönenç, Cihangir Bayramoğlu, Mehmet Turgut, Ahmet Yıldırım, Arif Gülen ve sonrasında bu bayrağı taşıyan Başkanlarımız, Ömer Bolat ve Cihat Vardan'dan, en yeni üyemize kadar, bize destek veren, gönlünü ve yüreğini koyan herkese, candan teşekkür ediyor, vefat edenlere, Cenab-ı Hak'dan rahmet diliyorum” diye konuştu.

 

‘GERİDE KALAN 25 YILDA ÖNEMLİ BİR BOŞLUĞU DOLDURDUK’

MÜSİAD'ın, geride bıraktığı 25 yılda, hem çok önemli bir boşluğu doldurduğu, hem de zor bir görev ifa ettiği değerlendirmesinde bulunan Olpak, var olan hedef ve hayalleri olduğunu, gerektiğinde "Hayır" demeyi bilip, "Yanlış"ları söylediklerine değindi. Nail Olpak, özellikle kritik dönemlerde ortaya koydukları tavrın, doğru kararlar alınmasında etkili olduğuna işaret ederek, yanlışları söylemenin yanı sıra, doğruya ulaşabilmek için de, istişareyi hep önde tuttuklarını, vurguladı.

 

‘MÜSİAD İLKLERİN UYGULAYICISI OLDU’

Doğru ve güzel yapılan her işin, arkasında durup, teşekkür ettiklerini bildiren Olpak, “Türkiye'de, ekonominin ve ticaretin gelişmesinde, etkin rol oynadık. Kurulduğumuz günden beri, hür düşünceyi savunduk. Ülkemizin ekonomi politikalarının, dünya ekonomisiyle bütünleşmiş bir şekilde oluşturulmasına katkı sağladık. MÜSİAD, ilklerin uygulayıcısı oldu. Sosyal hayattan ekonomiye, ticaretten uluslararası politikaya kadar, geniş bir yelpazede, milletimize hizmet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Ticari itibara sahip üyelerinin ve entelektüel altyapılarını oluşturan raporlarının daima iftihar ettikleri 2 temel direkleri olduğuna dikkati çeken Olpak, "Şimdi, kibirden Allah'a sığınarak diyoruz ki, ilk çeyrek yüzyılımız, ahlak ve erdeme dayalı ekonomik zihniyet için bir geçiş süreciydi. İkinci 25 yılımız, ideal ekonomik zihniyet için yoğunlaşma dönemi olacaktır” dedi.

 

‘MÜSİAD YÖNETİCİLERİ 25 YILIN YORGUNLUĞUNU DEĞİL 250 YILIN ENERJİSİNİ TAŞIYOR’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cevahir Kongre Merkezi'ndeki Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) 25. kuruluş yıl dönümü programına katıldı. Başbakan Davutoğlu, MÜSİAD'ın 25 yılına bakıldığında çok ciddi gayretlerin ortaya konulduğunun görüldüğünü ancak ileriye doğru bakıldığında aslında daha başlangıç aşamasında olunduğunu belirtti. En çok heyecanlandığım hususun, kutlamanın yapıldığı salondaki MÜSİAD yöneticilerinin, 25 yılın yorgunluğunu değil önümüzdeki 250 yılın enerjisini taşıdığını belirten Davutoğlu, “Yine daha yakın dönemlere baktığımızda hep Türkiye'deki toplumsal dönüşümle ekonomik atılımlar arasında, dünyadaki dönüşümlerle birlikte bir irtibat olmuştur” dedi.

 

‘MÜSİAD BİR ZİHNİYETİN ADIDIR’

“MÜSİAD'la niye gurur duyuyoruz? Çünkü MÜSİAD bunu siyasal alanda da en vakur şekilde temsil etti” diyen Davutoğlu, “25 yıl içinde her türlü baskıyla karşı karşıya kalındı, özellikle 28 Şubat'ta. Ama MÜSİAD çizgisini hiç değiştirmedi. Küçük menfaatler ve hesaplar için siyasal alanla iş birliği yapabilmek adına o medeniyet çizgisi dediğimiz değerlere dayalı çizgiyi hiç terk etmedi” diye konuştu.

 

‘MÜSİAD BİR DERNEK VEYA HUKUKİ SİSTEM İÇİNDEKİ BİR KURUM ADI DEĞİLDİR’

“Anadolu sermayesi, gücünü Anadolu'nun bereketinden, zihninden aldı” diyen Davutoğlu, “Gücünüz eğer buna dayanırsa emin olunuz MÜSİAD 250 yıl da sürer, 2 bin 500 yıl da sürer. MÜSİAD sadece bir dernek veya hukuki sistem içindeki bir kurum adı değildir. MÜSİAD, bir zihniyetin adıdır ve bu zihniyeti de şu ana kadar onurla tarih içinde temsil etmiştir. Devletten beslenerek ya da devleti kullanarak sermaye oluşturmaya çalışanlar, 28 Şubat'ta hani o beşli çete manzaralarını ve birçok şeyi hatırlarsınız, onlar o resmin içinde yer alırken MÜSİAD tarihi resim içinde milletin yanında yer aldı" ifadelerini kullandı. Davutoğlu, "Başka bazı yapılar iş adamları adına, Türkiye’deki her müspet harekete eleştiri getirirken, Türkiye'deki her vesayet çabasına ise meşruiyet kılıfı bulmaya çalışırken MÜSİAD hiçbir vesayetin, hiçbir darbenin, hiçbir örtülü ya da örtüsüz milli iradeyi dışlayan çabanın içinde yer almadı. Hep demokrasinin, özgürlüklerin ve kendi emeğiyle, alnının teriyle inşa edici bir iktisadi faaliyet içinde bulunan o geniş kitlelerin yanında yer aldı" diye konuştu.