Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Ereğli Şube Başkanı Faruk Yazıcı 14. Uluslararası İş Forumu (IBF) ve 13. MÜSİAD Uluslararası Fuarı'na 65 ülkeden 3 binden fazla işadamının katılacağını söyledi.

MÜSİAD Şube Başkanı Faruk Yazıcı ve Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında MÜSİAD'ın 6–10 Ekim tarihlerinde iki büyük organizasyona ev sahipliği yapacağını belirtti.

2 yılda bir düzenlenen fuarların bu seneki konusunun "İslam Kalkınma Teşkilatı(İKT)'na Üye Ülkelerinin Kalkınmasında teknolojinin Önemi" olduğunu kaydeden Yazıcı, 2008 yılında bu fuara 2 bin 200 iş adamının ve 554 firmanın katıldığını söyledi. Bu yıl gerçekleştirilecek fuara ise 3 binin üzerinde iş adamı ve 550'den fazla firmanın katılacağını kaydetti.

Fuar hakkında bilgi veren Yazıcı, "IBF, Müslüman işadamları arasında global iş ağının kurulması ilkesi üzerine inşa edilen ve dünyadaki Müslüman işadamlarını bir araya getirerek aralarında ticaret, yatırım ve işbirliği imkanlarını canlandıran etkin bir platformdur. Müslüman toplumların ekonomik, sosyal ve siyasi meselelerinin ele alındığı, çözüm yollarının müzakere edildiği platformun 14.'sü İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde, ülkemizden ve yurtdışından çok sayıda devlet başkanı, bürokrat, sivil toplum kuruluşu başkanı, akademisyen, işadamı ve basın mensuplarının katılımı ile gerçekleştirilecek." diye konuştu.

"FUARDA BİRÇOK İLKE İMZA ATILACAK"

Bir yılı aşkın süredir MÜSİAD Genel Merkezi ve şubelerinin yürüttüğü fuar ve forum çalışmalarının son noktaya geldiğini vurgulayan Yazıcı, "MÜSİAD Fuarı ve IBF Kongresi'nde yapılacak ticaret ve yatırım bağlantılarının yükseliş trendine giren ekonomimize bir ivme daha kazandıracağını ümit ediyoruz. MÜSİAD Fuarı'nda birçok ilke de imza atılacak. İslam Bilim Tarihi ve Teknoloji Müzesi fuarda yer alacak. Kongremize paralellik arz edecek birçok sergi ve müze de fuar süresince hizmet verecek. Türk mühendis ve girişimciler tarafından geliştirilen, susuz yangın cihazı, insansız hava aracı, bor ile çalışan nanoteknoloji ürünler gibi yeni teknolojik ürünler sergisi de fuarda yer alacak. Türkiye'de bir ilk gerçekleştirilerek fuar alanının tamamı 360 derecelik kameralarla çekilerek, fuar alanı ve standların sanal olarak gezilmesi sağlanacak. Fuara katılacak işadamı sayısı önceki fuarın yüzde 35 fazlası olacak, 65 ülkeden 3 bini aşkın işadamı fuara katılacak. MÜSİAD Ereğli Şubesi'nden ise Birlik Makine, Çınar Boru ve Mtall firmalarının katılacağı fuar, birçok iş bağlantısına aracılık edecek."

Bir süredir Türkiye'de eksen tartışmalarının sürüp gittiğine dikkat çeken Yazıcı, "Türkiye'nin değil, dünyanın ekseninin bize doğru kaydığını hep birlikte gözlemliyoruz. Türkiye doğunun en batısı ve batının da en doğusu olma hüviyetiyle ticaretin merkezi haline dönüşmeye başladı. Buradan hareketle, 'dünyanın ekseni MÜSİAD Fuarı'nda' diyoruz." ifadelerini kullandı.

KIR: "DEĞİŞİMİ YAKALAMAK GEREK"

Zonguldak Ereğli ve Çevresini Kalkındırma Derneği Başkanı Cevat Kır ise dünyada değişmeyen tek şeyin değişimin kendisi olduğunu dile getirerek şöyle dedi: "Kendimizi değiştirmek ve ileriye yönelik programlarımızı gözden geçirmek lazım.65 ülkeden 3 bin iş adamı gelecek. Bir insanın 65 ülkeyi ziyaret ederek 3 bin işadamını ziyaret etmesinin maliyetini göz önünde bulundurmak gerek. Türkiye gerçekten çok büyük bir ekonomi. Avrupa birliğine girmek için çaba sarf eden Türkiye'ye Avrupa Birliği girmeye çalışıyor.şeklinde konuştu.

İşadamlarının kendilerini değiştirmeleri halinde birçok problemi aşacaklarına inandığını kaydeden Yazıcı, Türkiye'de işadamlarına yardımcı olabilecek TOBB, TÜSİAD, TUSKON, MÜSİAD gibi kuruluşlar var. Fuarlara profesyonelce katılmak gerekiyor. Fuarcılık uzun soluklu bir şey, bugün koyduğunuzu hemen yarın alamazsınız. Ereğli'den bunların çok fazla olacağını ve bu tür fuarlardan daha fazla destek alacaklarına inanıyorum." açıklamasında bulundu.

Toplantıya MÜSİAD Ereğli şubesi yönetim kurulu üyeleri de katıldı.