Yeni çek kanunu kitapçığını düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklayan MÜSİAD Kdz.Ereğli Şube Başkanı Faruk Yazıcı, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya Gümrük Baş Müdürlüğü'nün Sinop'da olmasından dolayı bölgenin yaşadığı sıkıntıyı da anlattığını açıkladı.

  

Kdz.Ereğli Müstakil İş Adamları Derneği (MÜSİAD) yönetimi tarafından alınan karar doğrultusunda, Yeni Çek Kanunu hakkında üyelerin bilgilendirilmesi amacıyla kitapçık hazırlandı. MÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Avukat Ali Altın tarafından hazırlanan ve üyelere dağıtılacak olan kitapçık, düzenlenen kahvaltılı toplantı ile tanıtıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Ereğli Şube Başkanı Faruk Yazıcı, hazırlanan kitapçık ve dernek faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

 

FİKİR ALIŞVERİŞİNDE

BULUNUYORUZ…

 

Yazıcı konuşmasında Toplumsal sorumluluk ve iş dünyasını bilgilendirme anlayışımız doğrultusunda ortaya çıkan bu düşüncenin hayatiye geçirilmesi konusunda Ali Altın tarafından hazırlanan çalışma kitapçık haline getirildi. Derneğimizin güncel faaliyet ve çalışmaları hakkında kısaca bilgi aktarmaya çalışacağım. Genel Başkanımız Ömer Cihad Vardan başkanlığında Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Şube Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin katılımlarıyla üç ayda bir Genel İdare Kurulu toplantılarımızı farklı şubelerimizin ev sahipliğinde gerçekleştiriyor, toplantılarımıza yerel ve ulusal gündemlerin yanı sıra dernek çalışmalarımız hakkında da fikir alışverişinde bulunuyoruz.

 

BAKANA SORUNU ANLATTI

 

Toplantılarımıza 30 Eylül-01 Ekim tarihlerinde Erzurum Şubemizin ev sahipliğinde gerçekleştirmiş olduğumuz son Genel İdare Kurulu Toplantımıza Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati YAZICI ve müsteşarları da katıldılar ve bakanlığın sorumluluk alanını ilgilendiren konularda kendilerine yöneltilen ulusal ve bölgesel sorunlar hakkında ki soruları cevaplandırdılar. 30 Eylül Cuma günü gerçekleştirilen bu toplantı da söz alarak Sayın Bakanımıza, Gümrük Muhafaza Baş Müdürlüğünün Sinop ilinde bulunmasından kaynaklanan sıkıntılarımız hakkında görüşlerimizi dile getirdik. Sinop iline yılda 20-25 geminin liman için geldiği ve komşu Samsun ilinde de hali hazırda Gümrük Baş Müdürlüğü bulunduğu gerçeğinden hareketle Sinop'ta Gümrük Baş Müdürlüğünün bulunması gümrüklerle olan iş kapasite bakımından ciddi bir potansiyele sahip başta Zonguldak ili olmak üzere Bartın ve Karabük illerinin de bir takım sıkıntılar yaşamasına sebebiyet vermektedir.

 

GERÇEK GÖZLER ÖNÜNDE

 

Gümrük Müdürlüklerine kara, deniz, hava veya demiryoluyla ithalat veya ihracat amacıyla gelen ürünlerin en kısa zamanda yerlerine ulaştırılması milli menfaatlerimiz gereğidir. Çok yoğun evrak trafiğinin yaşanmış olduğu gümrüklerde her zaman olmasa da bazen cezai müeyyidelerin uygulanması gereken durumlarla da karşı karşıya kalınabilmektedir. En küçük bir cezai işlem için bile Gümrük Baş Müdürlüklerinde gidilmesi gerektiğini düşündüğümüzde zaman ve milli kaynak kaybının yaratacağı sıkıntı gerçeği gözler önündedir. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda yapılması gerekenin, hali hazırda gündem de olan bugün Sinop ilimizde bulunan Gümrük Muhafaza Baş Müdürlüğünün Zonguldak ilimize taşınmasını olduğunuz Sayın Bakanımıza arz ettik ve bu konuda bir talepte bulunduk. Sayın Bakanımız konu hakkında Sinop ilinde bulunan Gümrük Muhafaza Baş Müdürlüğünün kapasite ve işleyiş açısından yetersiz olduğunu bildiklerini ve bu sebepten dolayı Gümrük Muhafaza Baş Müdürlüğünün Sinop'tan alınacağını fakat yeni Baş Müdürlüğün nereye kurulacağı konusunda henüz karar vermediklerini beyan ettiler.

 

MÜSİAD ŞUBELERİ BÖLGESEL

DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

 

MÜSİAD Sakarya, Kocaeli, Kdz. Ereğli, Düzce ve Gebze Şube üyelerinin katılımıyla ilki gerçekleştirilen Bölgesel İstişare Toplantısı, 24 Eylül Cumartesi günü Hendek Bayraktepe Sosyal Tesisleri'nde düzenlendi. Şubemizden 5 üyenin katıldığı toplantıya MÜSİAD'ın Sakarya Şube Başkanı Halit İnci, Kocaeli Şube Başkanı Bilal Şengün, Düzce Şube Başkanı Nazım Topkara, Gebze Şubesi eski başkanlarından Ahmet Demir, Sakarya Şubesi eski başkanlarından Ahmet İşgüzar, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, MÜSİAD Şube Yönetim Kurulu ve dernek üyelerinden oluşan yaklaşık 50 kişi katıldı. Toplantımızın ana amacı, üyelerimizin birbirlerini daha iyi tanımalarına ve birbirleriyle ticaret yapmalarına olanak sağlamanın yanı sıra bölgesel iş birlikleri ve yatırım imkânlarının da değerlendirilmesiydi.  Toplantıya katılan tüm üyelerimiz toplantı sonucunda programdan memnun ayrıldıklarını beyan ettiler. İlkini gerçekleştirdiğimiz toplantının bundan sonraki ayağı Kocaeli Şubemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Şubemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek programa sizleri de davet edeceğiz.

 

ALİ ALTIN TANITTI

 

MÜSİAD Ereğli Şube Başkanı Faruk Yazıcı'nın ardından kitabı hazırlayan MÜSİAD üyesi Avukat Ali Altın, kitapçığın iki bölümden oluştuğunu ve amaçlarının 20.12.2009 yılında çıkarılan Çek Kanunu hakkında Ticari İlişkilerde karşılaşılan sorunların yanıtlarının anlatıldığını söyledi. Ali Altın toplantıda yaptığı konuşmasında Kitapçığımızda öncelikle 5941 sayılı yeni çek kanunumuzun 20/12/2009 tarihinde yürürlüğe giren tam metni verilecek olup hemen akabinde kitapçığı düzenleme amacımız olan çek, senet(bono) ve fatura ilişkisine dayanan ticari işlerde ticaretle uğraşan tüm tacir, tüccar ve esnafların bilmesi gereken uygulamaya yönelik ve fiiliyatta karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik pratik bilgiler verilecektir. Özellikle kitapçığımızın ikinci bölümünde verilecek pratik bilgiler tamamen kendi kanaatimiz olup akademik bir çalışma niteliğinde olmadığı gibi bir avukatın notları niteliğinden olup ticari hayat açısından dikkat edilmesi gereken faydalı bilgilerdir. Bunların değişik biçimini düşünüp farklı şekillerde de ifade etmek mümkün olup amacımız kanuna aykırı zorlayıcı düzenlemeler yapmak olmayıp bilgilerin tamamı tavsiye niteliğindedir. Şahsıma böyle bir çalışmayı hazırlama fırsatı veren öncelikle MÜSİAD Kdz.Ereğli Şube Başkanımız ve Yönetim Kurulu Üyeleri olmak üzere tüm MÜSİAD ailesine teşekkürlerimi sunarım. Yapılan konuşmaların ardından MÜSİAD Ereğli Şube Başkanı Faruk Yazıcı, kitabın hazırlamasında büyük emeği Avukat Ali Altın'a teşekkür beratı verdi.