GMİS Genel Başkanı Muslu, maden işçisine 23. dönem toplu iş sözleşmesi hakkında bilgi verdi. Zamlı maaşları 20 Ağustos, toplu sözleşme farklarını önümüzdeki hafta içinde verileceğini açıklayan Muslu, "Türkiye'nin dört bir yanında işçiler işlerinden olurken, fabrikalar kapanırken, TTK'ya 2009 yılı başında 3 bin işçi alımı yapıldı" dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Gelik İşletmesi ve Kozlu Müessesesi'ni ziyaret ederek 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi hakkında maden işçilerini bilgilendirdi.
SENDİKA İŞÇİYE GİTTİ
Maden işçilerinin sorularını da yanıtlayan Muslu, Türkiye'nin ve TTK'nın içinde bulunduğu zor şartlarda daha iyi bir sözleşme yapma imkanı kalmadığını görerek toplu iş sözleşmesini imzaladıklarını söyledi.
Genel Başkan Yardımcıları İsmet Demirhan ve Dursun Oğuz, Genel Sekreter Taci Alkaya, Genel Mali Sekreter Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Tutkun, Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş, Kozlu ve Karadon Şube Yönetim Kurulları ile diğer şubelerin yöneticilerinin de katıldığı ziyarette Türk-İş ile Hükümet arasında imzalanan çerçeve anlaşmasının sınırlarını zorladıklarını belirten Muslu, Gelik bacaağzı ve Kozlu kuyubaşında yaptığı konuşmalarda özetle şunları söyledi;
KRİZDEN GEÇİYORUZ
"7 aya yakın bir süredir göstermiş olduğunuz kararlılıktan, duruştan dolayı hepinizi tebrik ediyorum. İyi bir toplu sözleşme imzaladık demiyoruz. Sizler de takdir edersiniz ki dünya ekonomik krizden geçiyor. Böyle bir dönemde toplu sözleşme bağıtlamaya çalıştık. Hedefimiz tüm işçi arkadaşlarımızın yoksulluk sınırının üzerinde ücret alması, insanca çalışıp, insanca yaşayabileceği koşulları yaratmaktı. Ama Türkiye'nin ve TTK'nın içinde bulunduğu şartlar, bu kadarına izin verdi. Türkiye'nin dört bir yanında işçiler işlerinden olurken, fabrikalar kapanırken, TTK'ya 2009 yılı başında 3 bin işçi alımı yapıldı. Türk-İş ile Hükümet arasında varılan çerçeve anlaşması 7 Temmuz tarihinde Ankara'da imzalandı.

SINIRLARI ZORLADIK
Çerçeve anlaşması imzalandığında TTK toplu iş sözleşmesinde anlaşamadığımız 11 maddemiz vardı. 7 Temmuz'dan bugüne kadar idari ve ücretlerle ilgili 11 maddeyi sizlerin lehine nasıl çevirebiliriz bunun mücadelesi içinde olduk. Çerçeve anlaşmasının sınırlarını zorladık. Madenci Anıtı'nda düzenlediğimiz kitlesel basın açıklaması ve 1 saat iş bırakma eylemiyle toplu sözleşmenin bu noktaya gelmesinde sizin büyük katkınız oldu. Türkiye işçi sınıfına katkı sağladınız. Başbakanımız, birinci altı ay yüzde 3, ikinci altı ay yüzde 4, üçüncü ve dördüncü aylar için yüzde 2.5'ar, 1000 TL'nin altında çıplak ücretlere iyileştirme olarak ise 25 TL vermişti. Ankara'da verdiğimiz mücadelelerde 25 TL iyileştirmenin yeterli olmadığını, bunun yükseltilmesini ve 1000 TL'nin altında olan iyileştirmenin maden işçisine katkı sağlamayacağını, iyileştirme sınırının 1100 TL'ye çekilerek 2006 muamelesi arkadaşlarımızı da kapsamasını istedik.

KAVGASINI VERDİK
Verdiğimiz mücadele ile iyileştirme rakamı 25 TL'den 60 TL'ye yükseltildi. 1000 liralık sınır 1100 TL'ye çekildi. Böylece 2006 girişli arkadaşlarımız da iyileştirmeden yararlandılar. Ancak 2006 girişli usta işçilerimiz bu kapsam dışında kaldılar. Mücadelesini verdik, 2006 girişli usta arkadaşlarımıza 1-2 puan katkı almaya çalıştık. Yine KPSS'den gelen arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız için de çerçeve anlaşması dışında 1-2 puan daha alabilmenin kavgasını verdik. Biz daha toplu sözleşme masasına oturmadan gündeme ikramiye ve kömür istihkakımız getirildi. Buradan sizlere açıklamıştık, kömür istihkakımız bizim olmazsa olmazımızdır dedik. Dediğimizi de yaptık. Kömür istihkakınızı almaya devam edeceksiniz. Devam ikramiyesi ile ilgili sıkıntı vardı. Bundan da taviz vermedik. 2009 girişli arkadaşlarımız, toplu sözleşmenin 51. maddesine göre ilk primden yararlanamıyorlardı. Bu sorunu da çözdük. Toplu sözleşme farklarını eğer bir aksilik olmazsa önümüzdeki hafta içinde alacaksınız. Genel Müdürümüz çalışmalarını sürdürüyor. Muhasebe Daire Başkanı Ankara'da. Zamlı maaşlarınızı da 20 Ağustos'ta alacaksınız."