GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, TTK Armutçuk Müessesesi’nde çalışan maden işçilerini ziyaret etti. Muslu’nun ziyaretine GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsmet Demirhan, Genel Sekreter Taci Alkaya, Genel Mali Sekreter Muharrem Sarıçam, Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş ile Armutçuk Şube Başkan ve yöneticileri katıldı. Muslu işçilere hitaben yaptığı konuşmasında, “17 Mayıs’ta Karadon’da taşeron şirkette çalışan 30 arkadaşımızı kaybettik. Bakanlarımız, Başbakanımız, parti genel başkanlarımız, milletvekillerimiz, sendikalarımızın yöneticileri Zonguldak’a gelerek bu acıyı bizlerle paylaştılar. Yine 11 Haziran’da Üzülmez’de bir arkadaşımızı şehit verdik. Tüm maden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

 

HAZIRLIK, TTK’NIN ASLİ İŞİDİR

Hazırlık işi, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun asli işidir. Biz bunu 2004-2005 yıllarında TTK yönetimine defalarca söyledik. Karadon’da meydana gelen kaza gibi kazaların olabileceği konusunda yetkilileri, kamuoyunu, siyasileri uyardık. TTK’nın 160 yıllık geçmişi var. Bu hazırlıkları, bu kuyuları dışarıdan birileri gelip sürmedi.  Dedelerimiz, büyüklerimiz yaptı. Biz yaptık. Ama Kurumu köşeye sıkıştırdılar, işçi sayısını azaltmak için çalışanları emekli ettiler, işçi almadılar. 2004-5005 yılından başlayarak da Kurumdaki hazırlık ihalelerini taşeron şirketlere verdiler. Karadon’da 19 gün eylem yaptık. Yapıtek şirketinin ocaklara girmemesi için mücadele ettik. Ama polisiye tedbirler alarak taşeron şirketi ocağa soktular. Biz, Armutçuk’ta, Kozlu’da, Karadon’da, Amasra’da, Üzülmez’de Merkez Servislerinde, MTA’da bir arkadaşımızın dahi parmağının bile kanamasını istemiyoruz. Armutçuk’ta bir kartiye yangın nedeniyle kapatıldı. Elbette kapatılacak. Havalandırma yolları açılmazsa, havalandırma yollarında tahkimat, bakım, onarım yapılmazsa işçi arkadaşlarımızın hayatı tehlikeye girer. Göz yumamayız.

 

TAŞERON ŞİRKETLER VERİMSİZ ÇALIŞIYOR

Buradan sesleniyorum; Havzada hazırlık işi yapan 3 taşeron firma var. Aldıkları işi süresinde bitiremediler. Oysa bir arında 70-80 metre ilerleme yapmayı taahhüt etmişlerdi. Ama 5 arında bile 80 metre ilerlemeyi bulamadılar. Aynı imkanlar sizlere tanınsın, tek arında 30-40 metre ilerleme yapabileceğimizi gösterdik. Karadon’da 72 metre ilerleme yapan Kurumumuzun çalışanlarıydı. Oysa taşeron şirketler verimsiz çalışıyor. Taahhütlerini yerine getiremedikleri gibi iki kez süre uzatımı istediler. Bu şekilde işlerini bitirmeye çalıştılar. Üstelik denetimsiz ve kontrolsüz çalıştılar. Süreleri bittiği andan itibaren taşeron şirketlerin işine son verilmesini ve orada çalışan işçi arkadaşlarımızın da Kuruma alınmasını istiyoruz.

 

2006-2009 MUAMELESİ ARKADAŞLARIMIZIN SORUNLARINI ÇÖZECEĞİZ

2006 ve 2009 yılında gruplu işe giren arkadaşlarımız var. Gruplu çalışmadan ve ücret farklılıklarından kaynaklanan sorunlarınızı biliyoruz. Sorunlarınızı bize ilettiniz. Bizler de müessese ve genel müdürlük düzeyinde bu sorunların çözümünü sağlayarak sizlere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sizin 12 ay, daimi çalışmanızı en önce biz istiyoruz. Bunun için de mücadele veriyoruz. İşe girerken A-B grubu sisteminde işe alındınız. Ama biz ogünkü Kurum yönetimiyle görüşerek üç gruba çıkardık. 2 ay çalışıp bir ay dinlenmenizin önünü açtık. Arkadaşlarımızı bu şekilde çalıştırabiliriz dedik. Bu konudaki sıkıntıları her fırsatta yetkililere iletiyoruz. 2006 ve 2009 muamelesi arkadaşlarımızın daimiye geçmesini istiyoruz. Enerji Bakanımız önümüzdeki günlerde yeniden Zonguldak’a gelerek Karadon’daki kaza yerini bizzat incelemek istediğini iletti. Bizler de kendisine eşlik edeceğiz ve bu sorunlarınızı ve çözümü için taleplerimizi bir kez de yerinde anlatacağız.

 

TTK’NIN 1500 İŞÇİ TALEBİ VAR.

500’DE HAZIRLIK İŞÇİSİ ALINMALI

Diğer yandan TTK’nın 1500 işçi talebi var. Biz, bu rakama 500 hazırlık işçisinin de eklenmesini istiyoruz. Kurumda 600 taşeron hazırlık işçisi var ama biz 500 hazırlık işçisiyle hazırlık, tamir ve tarama işlerini verimli şekilde yapabiliriz. Yeterki imkan tanınsın”.

GMİS Genel Başkanı Muslu, konuşmasının ardından maden işçilerinin sorularını yanıtladı. 2006 ve 2009 yıllarında işe girenlerin ücret farklılıklarının sorun yarattığı yönündeki bir soruya Muslu, “Türkiye’deki toplu pazarlık sistemi yanlış. Bu sistemi değiştirmek zorundayız. Çünkü Hükümet ile yapılan çerçeve anlaşması elimizi kolumuzu bağlıyor. 2011 toplu sözleşmesi görüşme sürecimiz. 2006 yılında işbaşı yapanlar 1450 TL, 2009 yılında işe girenler 1250 TL alıyor. Üstelik iki ya da üç grup halinde çalışıyorlar. Yani bir ya da iki ay çalışıyor, 1 ay evinde, köyünde dinleniyorlar. Yıllık kazanç bölündüğünde madenci arkadaşlarımızın aldığı aylık ücret açlık sınırının bile altında kalıyor. Sendika olarak işe göre ücret politikası belirlemek durumundayız. Önümüzdeki toplu sözleşme döneminde bu anlayışı hayata geçireceğiz. 3-4 dönemdir çerçeve anlaşmasının dışına çıkamıyoruz. Biz dünyanın en ağır ve riskli iş kolunda çalışıyoruz. Bizler, sizlerin sorunlarıyla yatıp-kalkıyoruz. Önümüzdeki dönem aynı işe farklı ücret uygulamasını ortadan kaldırmak için mücadele vereceğiz. Biz fedakarlıkta bulunduk. Biz TTK yaşasın, insanımız iş sahibi olsun diye şartları zorlayarak bu uygulamayı kabul etmiştik. Sizlerle bugün burada bunları konuyabiliyorsak bunu o fedakarlığa borçluyuz. Ama dünyanın en zor ve en riskli işini yapan biz madenciler, artık hakkımızı alabilmenin mücadelesi içindeyiz. Önümüzdeki toplu sözleşme döneminde kararlılıkla bunu anlatacağız. İçiniz rahat olsun, biz bu sorunu çözmekte kararlıyız. Bu sorunu Başbakanımıza, bakanlarımıza anlattık. Yaptığımız işin özelliklerini onlar da biliyor. 20 yıl önce yapılması gereken mali genel kurulu, Sendikamızda arkadaşlarımızla birlikte yaptık. 40-50 bin üyeye göre kurumsallaşmış olan sendikamızda daha güçlü olabilmek için bu kararları aldık. Bunlar cesaret, yürek isteyen işler. Herkes elini taşın altına koyarsa çözülmeyecek sorun olmaz. Biz bu cesareti, bu yüreği sizler için gösterdik ve göstermeye de devam edeceğiz” şeklinde cevapladı. Muslu, 2006 ve 2009 yıllarında işe giren işçilerin ücret farklılıklarının giderilmesinin ancak toplu sözleşme ile mümkün olduğunu, başka bir yöntemle bu farklılığın giderilemeyeceğini belirtti. Muslu ve beraberindekiler, geçtiğimiz haftalarda Armutçuk’ta kaza geçiren ve bir kolunu kaybeden İsmail Ünlü’ye evinde geçmiş olsun ziyaretinde bulundular. Muslu ve GMİS Yöneticileri, Kandilli Belediye Başkanı Nihat Saral ile Gökçeler Belediye Başkanı Bekir Çolak’ı makamlarında ziyaret ettiler. Muslu, Saral ve Çolak’a üzerinde madenci ve kömür vagonu figürü bulunan masa isimliği hediye etti.