Uluslar arası Sevgi Barış Dostluk festivali ilk günü tamamlandı. Atatürk Anıtı önünde O Ses Türkiye Yarışmasının birincisi Mustafa Bozkurt’un konserinin ardından ünlü sanatçı Teoman sahne aldı. Ereğli’de bulunmaktan mutlu olduğunu belirten Teoman yaklaşık 1 saat kaldığı sahnede sevilen şarkılarını seslendirdi. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Teoman’a çiçek ve elpek bezi hediye etti. Teoman yaklaşık 1 saat sahneden kaldıktan sonra, “Hoşçakalın” diyerek hızlı bir şekilde sahneden indi.

 

ÖDÜL HABERAL’A VERİLDİ

Uluslar arası Sevgi Barış Dostluk Ödülü ise CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal adına kardeşi Profesör Doktor Ali Haberal’a Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık tarafından verildi. Mehmet Haberal’ın ödül nedeniyle gönderdiği mektup okundu.

 

HABERAL’IN MEKTUBU OKUNDU

Haberal mektubunda şu ifadelere yer verdi: “Ereğlili hemşerilerimin Karadeniz güzelliğini simgeleyen doğasının yanı sıra gökyüzünde bir zafer madalyası gururu olarak taşıdığı Alemdar Gemisi varlığı ile tarihimizdeki mümtaz yerini canlı tutan, güzellikler ve kahramanlıklar beldesi Karadeniz Ereğli’nin güzel vefakar ve kahraman halkını en içten duygularımla selamlıyorum. Bu güzellikler diyarının dünya ülkelerine bir örnek oluşturan sevgi, barış, dostluk kültür ve sanat festivalinin özel anlamlı 20’nci yıl dönümünde bu büyük olayın büyük ödülün bana verilmesi kararının 5’nci yılını geçirmekte olduğum Silivri cezaevi hücresinde bana gurbette karşılaşılan bir hemşerinin sıcaklığını hissettirdi. Beni çok duygulandırdınız, onurlandırdınız. Değerli belediye başkanımız vefakar dost Halil Posbıyık olmak üzere en içten duygularımla teşekkür ediyorum. Hepinizi selamlıyorum, kucaklıyorum. İçinde bulunduğum karanlıktan en kısa zamanda kurtulup aranızdaki yerimi alarak sizlerle bütünleşmek en içtenlikli deliğim ve umudumdur, o gün görüşmek üzere”

 

5 YILDIR SİLİVRİ ZİNDANLARINDA

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’da konuşmasında Haberal’ı özlediklerini hatırlatarak, Haberal’lara ait Kanal B televizyonunun canlı yayın yaptığını ve Haberal’ın Silivri’den bu etkinliği canlı olarak izlediğini söyledi. Posbıyık konuşmasında şunları söyledi: Zonguldak’ta yaşayan yurttaşlarım adına Mehmet Haberal’a ki bugün aramızda olsun diye çok istedik, çok arzu ettik ama maalesef o 5 yıldır Silivri zindanlarında ve bizi sizi şuanda izliyor. Kanal B kamerasından Tuncay Özkan ile Balbay’lar, Mehmet Haberal’lar izliyor. El sallarmısınız? Silivri’den canlı televizyon bağlantısı ile Prof.Dr.Mehmet Haberal sizleri izliyor lütfen bir alkış.

 

TÜRK HALKININ KALBİNDESİN

Seni seviyoruz Profesör Doktor Mehmet Haberal, kapalı yerlerde olabilirsin ama sen Zonguldak halkının Türk halkının kalbindesin, dimdik ayaktasın, en yakın zamanda sizinle görüşmek en büyük dilediğimiz diyoruz. Karadeniz Ereğli halkının kararı ile bu yıl ki Sevgi, Barış, Dostluk ödülünü kardeşiniz Ali Haberal’a takdim etmekten büyük onur duyuyorum”

“AMA ARAMIZDA DUVARLAR VAR”

Ali Haberal’da ağabeyi Mehmet Haberal’ın Silivri zindanlarında esaret altında kaldığını hatırlattığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Gönül isterdi ki bu akşam bu ödülün sahibi Prof.Dr.Mehmet Haberal, Belediye Başkanımız Halil Posbıyık’ın elinden sizler adına alsın ama aramızda duvarlar var. Silivri zindanları, Silivri’deki esaret. Umarım ki bu ayrılık kısa sürede sona erer. Prof.Dr.Mehmet Haberal kimdir? Biraz önce bahsedildi Türkiye’nin dünyadaki bilim adamlarının en önemli temsilcisi. Türkiye’de 3 Kasım 1975 tarihinde başlayan organ naklinin kurucusu ve onun açtığı yolda öğrencileri bilim adamları bugün Türkiye’nin dört bir yanında hastalara şifa dağıtıyorlar organ naklini gerçekleştiriyorlar.

 

10 BİN ÇALIŞAN 10 BİN ÖĞRENCİ

Prof.Dr.Mehmet Haberal, 1993 yılında Başkent üniversitesini kurdu, Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi sağlık alanında. O üniversite 10 bine yakın çalışanı ve 10 bine yakın öğrencisi ile bilim hayatına devam ediyor. Türkiye’nin değişik yerlerindeki sağlık kuruluşları ile ülkemiz insanlarına sağlık hizmeti veriyor. Mehmet Haberal, 2011 tarihinde siz Zonguldak7lı hemşehrilerimizin teveccühü ile Zonguldak milletvekili olarak Zonguldak’ı temsilen millet meclisinde görevlendirildi ancak geçen 2 senelik süre içerisinde milli iradeye saygı mitingleri yapanların bu milletvekillerinin esaretini bir türlü ortadan kaldıramadılar. Şuanda 8 milletvekili maalesef zindanlarda, umuyorum ki milli irade en kısa zamanda gerçekleşir. 20 Yıldan beri sevgi barış ve dostluk adına yapılan bu festivaller gerçek olur ülkemizin her yerinde sevgi, barış, dostluk olur. Özgürlükler ve demokrasi ülkemizin her yerinde gerçekleşir. Beklentimiz bu yönde. İnşallah Silivri zindanlarındaki esaret son bulacak Mehmet Haberal buraya kendi adına gelip sizlere teşekkürünü sunacaktır”

 

“MURAT BOZ SAHNEYE ÇIKACAK”

Ödül töreninin ardından sahneye Sibel Can çıktı. Can seslendirdiği birbirinden güzel eserler ile kalabalığa müzik ziyafeti sundu. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Can’a çiçek ve elpek bezi hediye etti. Posbıyık konuşmasında, “2005’de Sibel Can buraya geldiğinde Hadise ile göbek atmışlardı magazin basınında da geniş yer almıştı. Sibel’i özledik dedi Ereğli halkı kendisini buraya davet ettik. Burada parantez açmak istiyorum. Murat Boz gelmeyecekmiş gibi laflar var. Olur mu ya, Murat Boz bu memlekette doğdu, suyumuzu içti, Murat Boz ne bileyim ben ses ışık düzeni ile arasında mesele varmış, ses ışık olmasa dahi Murat Boz’un öğretmeni benim eşim yetiştirdi. Murat Boz buraya gelecek” dedi.

Sibel Can’ın konserinin ardından atılan havai fişek ile festivalin ilk günü sona erdi.

 

KAVGALAR ÇIKTI

Festival boyunca ufak tefek çıkan kavgalar konser alanının dağılması ile pek çok noktada yaşandı. Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler kısa sürede kavgalara büyümeden müdahale etti. Ereğli İlçe Emniyet Müdürü Niyazi Koçak, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Burak Bal’da festivalin başlamasından sonuna kadar gelişmeleri takip etti.