Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlattığı milli mücadelenin yıldönümü kutlanıyor. 1. Dünya Savaşı sonrasında işgal edilen ülkemizi kurtarmak için Bandırma Vapuru ile Samsun’a 19 Mayıs 1919’da giden ve bu andan itibaren ülkemizin dört bir yanında uzun yıllardır savaşmaktan bunalan halkımızın özgür olma heyecanını ateşleyerek büyük kurtuluş savaşımızı başlatan Eşsiz Komutan Mustafa Kemal ve ulusal kahramanlarımız, 22 Temmuz 1922’de başlayan büyük taarruz ile 9 Eylül 1922’de düşmanın İzmir’den denize dökmüşlerdi. İşte bu kahramanlığın destanı 19 Mayıs’ta Anadolu’da, yani Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışı ile başlamıştı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk Gençliğine” armağan ettiği 19 Mayıs’ın yıldönümü, “Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanıyor.

*

19 MAYIS 2022 PERŞEMBE ATATÜRK ANITI ÖNÜ PROGRAM

09:30 Anıt Önü

Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü Çelenginin Atatürk Anıtına Sunulması

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı

10:00 Amfi Tiyatro

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı

Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğünün günün anlam ve önemini belirten konuşması

Spor ve Halkoyunları gösterileri

*

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yayımlanan kutlama mesajları şöyle sıralanıyor.

VALİ MUSTAFA TUTULMAZ:

19 Mayıs 1919,  büyük önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Samsun’a çıkışıyla birlikte Anadolu’da özgürlük ve bağımsızlık ateşinin yakıldığı, Kurtuluş Savaşımızın başladığı gün, ilk adım ve bizleri Cumhuriyetle buluşturan, tarihin akışını değiştiren şanlı tarihimizin önemli bir dönüm noktasıdır.

ATATÜRK’ün önderliğinde asil milletimiz ve kahraman ordumuzca milli birlik ve beraberlik ruhu ile binlerce şehit verilerek, büyük bedeller ödenerek yürütülen ve bizleri zaferle buluşturan Kurtuluş Savaşında, her türlü yokluk ve imkansızlığa rağmen vatansever bir milletin neleri başarabileceği tüm dünyaya ilan edilmiştir.

ATATÜRK’ün Samsun’da istiklal meşalesini yakarak başlattığı, asil bir milletin hür ve bağımsız yaşama iradesini, azim ve kararlılığını tüm dünyaya gösterdiği, her safhası kahramanlıklarla dolu milli mücadele büyük bir inançla yürütülmüş, zaferle taçlanan bu destansı mücadele sonucunda büyük ve güçlü Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temelleri atılmıştır.

Büyük önder ATATÜRK büyük zorluklara kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletini geleceğimizin mimarları, aydınlık yarınlarımızın güvencesi, umudumuz Türk gençliğine emanet ederek onlara verdiği değeri, duyduğu güveni, inancını ve sevgisini göstermiştir.

Geleceğimize yön verecek erdemli Türk Gençliği; bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendisine emanet edilen bu aziz vatana, Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkacak, koruyacak, kollayacak, gözetecek, hep daha ileriye taşıyarak gelecek nesillere aktaracak, üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirecektir. Onlara güveniyor, yürekten inanıyoruz.

Yarınlarımızın güvencesi, yüksek ideallere sahip sevgili gençlerimiz, milli ve manevi değerlere gönülden bağlı, temel hak ve özgürlüklere saygılı, kişilikli, çok çalışan, araştıran, üreten, sorgulayan, donanımlı, teknolojiyi kullanan, kendini yenileyen ve geliştiren bireyler olarak ülkemizi geleceğe güvenle taşıyacak, milli birlik ve beraberliğimizi, bütünlüğümüzü bozmak isteyenlere asla fırsat vermeyecektir.

ATATÜRK’ün liderliğinde asil milletimizin kahraman ordumuzla birlikte Kurtuluş Savaşında tek vücut halinde sergilediği azim, inanç ve kararlılığın unutulmaması, ülkemizin hep daha ileriye gitmesinde, başarıya ulaşmasında, büyük ve güçlü olmasında en önemli örnek ve etken olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle; Başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere aziz vatanımız için canını feda eden tüm şehitliklerimize, kahraman gazilerimize rahmet, minnet ve şükranla anıyor, aziz milletimizin saygıdeğer halkımızın ve sevgili gençlerimizin 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI’nı kutluyorum.

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÜNAL DEMİRTAŞ:

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 19 Mayıs 1919 Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. CHP’li Demirtaş mesajında; “Bugün, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün Kurtuluş Savaşımızı başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 103'üncü yıl dönümünü kutlamanın coşku ve mutluluğunu yaşıyoruz. “19 Mayıs 1919” tarihi, bağımsız ve özgür Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolda verilen destansı mücadelelerin başlangıcı, bağımsız ve aydınlık Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk adımıdır” ifadelerine yer verdi.

Bu önemli günün gençlere armağan edilmesinin de ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Ünal Demirtaş, “19 Mayıs; azmi, cesareti ,mücadeleyi, zorluklarla baş etme yeteneğini, başarıyı ve geleceği ifade eder. Tam da bu nedenle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs’ı, ülkemizin geleceği olan gençlere armağan etmiştir” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş mesajında şunları ifade etti:

“Ulusal kurtuluş mücadelesinin ilk meşalesi, 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basması ile yakılmıştır. Atılan bu adım, esir yaşamaktansa ölmeyi tercih eden onurlu bir milletin yeniden uyanışı, esarete boyun eğmeyen büyük Türk milletinin bağımsızlık mücadelesidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk ulusunun onurlu ve şerefli bir şekilde yaşaması hedefine ulaşmak için büyük bir cesaret ve inançla başlattığı mücadele, milletimizin umudu olmuştur. Atatürk’ün askeri ve siyasi dehasının, halkın inanç ve azmi ile verdiği kurtuluş mücadelesi tüm dünyaya örnek olmuştur.

19 Mayıs'ta atılan adımla başlayan ve zaferle taçlanan büyük kurtuluş mücadelesi, devrimlerle güçlenen kuruluş dönemi, gençlerimiz için yol göstericidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Anadolu’yu aydınlatan, bağımsız yaşamamızı sağlayan önderliği ve çağdaş bakış açısı bugün hala daha geleceğimizi aydınlatmaktadır. Atatürk ilke ve devrimleri, Türk gençliğinin rehberidir.  “Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz” sözleri ile Mustafa Kemal Atatürk, Türk gençliğine olan güven inancını ifade etmiştir.

Cumhuriyet'in emanet edildiği milyonlarca gencimizin, Cumhuriyeti, demokrasiyi, özgürlük ve bağımsızlığımızı sonsuza kadar koruyacağına olan inancımla, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere bu vatan için canlarını feda eden tüm şehit ve gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum”

KDZ. EREĞLİ KAYMAKAMI MEHMET YAPICI:

Kdz. Ereğli Kaymakamı Sayın Mehmet YAPICI’ nın “ 19 Mayıs Atatürk’ ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı ” dolayısıyla yayınlamış olduğu mesaj aşağıda yer almaktadır.

Mustafa Kemal Atatürk'ün işgal altındaki vatan topraklarımızı kurtarmak ve bağımsızlığımızı ilan etmek için Samsun'a ayak bastığı ve Kurtuluş Mücadelesini başlattığı 19 Mayıs 1919'un 103. Yıldönümünü büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak imkânsızlıklar içinde başlattığı bağımsızlık mücadelesi, aziz milletimizin hiçbir şart ve durumda bağımsızlığından vazgeçmediğinin açık bir delilidir. Eşine az rastlanır bu kahramanlık destanı, Türk Milletinin hep birlikte savaşarak bu toprakları yeniden vatan yapma mücadelesidir.   

Sevgili Gençler,

İstiklal mücadelemizin başladığı 19 Mayıs gününün sizlere armağan edilmesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sizlere verdiği değerin ve duyduğu güvenin bir göstergesidir.

Şehitlerimizin canları pahasına savunduğu bu vatanın geleceği sizlere emanet edildi. Hiç kuşkusuz ki geleceğimizin teminatı olan sizler, içinizde taşıdığınız sevgi ve heyecanla ülkemizin kalkınmasına katkı verecek en önemli hazinelerimizsiniz.

Başta bu anlamlı günü gençliğimize emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum.

KDZ. EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI HALİL POSBIYIK:

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle kutlama mesajı yayımladı.

Başkan Posbıyık’ın mesajı şu şekilde:

“Kdz. Ereğli “Emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı verilen destansı mücadelenin ilk adımı olan 19 Mayıs 1919, millet egemenliğine dayanan tam bağımsız Türkiye meşalesinin ilk ateşinin yakıldığı tarihi gündür.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları bu tarihi günde Samsun’a ayak basmış ve Cumhuriyeti kurma mücadelesini başlatmıştır.

‘Sizler, yeni Türkiye’nin geç evlatları, yorulsanız da beni izleyeceksiniz. Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler asla ve asla yorulmazlar. Türk gençliği amaca, bizim yüksek ülkümüze durmadan, yorulmadan yürüyecektir’ diyen Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün tam bağımsızlık ve çağdaş uygarlık hedefini, halk egemenliğine dayalı cumhuriyeti koruma, güçlendirme ve geliştirme sorumluluğu bütün cumhuriyet evlatlarınındır.

Sevgili Gençler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sizlere emanet ettiği  Cumhuriyete ve değerlerine sonuna kadar sahip çıkacağınıza ve Gençliğe Hitabe’sini tekrar tekrar okuyarak, özüyle hareket edeceğinize inanıyorum.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı kutluyor, Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, bu vatan için bugüne kadar canlarını ortaya koyan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum."

DEVREK BELEDİYE BAŞKANI ÇETİN BOZKURT:

Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, 19 Mayıs 1919’un Türkiye'nin siyasal tarihinde bir dönüm noktası olduğunu, söyledi. Bozkurt, günümüzde demokrasiye ve Cumhuriyete yapılan saldırıların, 19 Mayıs’ta başlatılan değişim ateşine karşı olduğunu; gençleri durumun önemini kavramaya ve Cumhuriyetin kazanımlarını sahiplenmeye çağırdığını belirtti.

Başkan Çetin Bozkurt, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Bozkurt’un mesajı şöyle:

“19 Mayıs 1919 siyasal tarihimizin dönüm noktasıdır. Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919’da Samsun'a çıkarken, Türkiye'yi ve bölgemizi çok derinden etkileyen bir sayfa açmış, mevcut egemenlik teorilerinin tümüne meydan okumuş, ırk, din, dil, mezhep farkı gözetmeden özgürlüğü ve bağımsızlığı için mücadele edeceğine inandığı halka güvenmiş ve kazanmıştı.

Çünkü, 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal'in başlattığı yeni siyasetin temelinde insan vardı. 19 Mayıs, Türk Milleti’nin bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, kurtuluş ateşinin yakıldığı ve aydınlık bir geleceğe olan inancın kuvvetlendiği günün adıdır.

Günümüzde laik Cumhuriyetimize, demokrasimize, birliğimize, dirliğimize ve bağımsız yargımıza yönelik saldırılar, özünde Mustafa Kemal'in açtığı bu tarih sayfasına karşıdır.

Bu nedenle, Gençlik ve Spor Bayramımızın 103. yıldönümünü kutlarken, başta gençlerimiz olmak üzere herkesi bu tarihi günün anlamını, önemini kavramaya, Cumhuriyetin kazanımlarını kararlılıkla sahiplenmeye ve savunmaya çağırıyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarını saygıyla, şükranla selamlıyorum.”

GENEL MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI:

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, yönetim kurulu adına bir mesaj yayınlayarak 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı.

Yeşil’in mesajı şöyle;

“Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 141. yılında, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 103. yılını kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.

19 Mayıs 1919 tarihi, Mustafa Kemal Atatürk'ün, şanlı kurtuluş mücadelemizin ateşini yaktığı ve özgürlük bayrağımızı Anadolu'da dalgalandırdığı tarihtir.

19 Mayıs 1919 tarihi ulusal egemenliğe dayanan, tam bağımsız, çağdaş, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına uzanan sürecin ilk adımıdır.

Elinde ulusuna olan güveninden başka hiçbir şey olmayan Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’dan başlattığı bağımsızlık mücadelesi dalga dalga tüm vatana yayılarak tarihte eşine az rastlanır bir destan yazılmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştır.

Türk gençliğine olan güvenini ve inancını “Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz” sözleriyle ifade eden Atatürk,  ulusumuzun varolma, bağımsızlık ve özgürlük meşalesinin ateşlendiği 19 Mayıs tarihini bayram olarak gençlere armağan etmiştir.

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi saygı, şükran ve rahmetle anıyor, tüm gençlerimizin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyoruz.”