Mart 2012'de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 9,75 TL artış ile 2.332,59 TL oldu.

Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;
Mart 2012'de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,42 oranında arttı. Mat ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre yaklaşık 3,50 TL artış ile 825,53 TL oldu. Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 10,58 oranında gerçekleşti.
2011 Mart ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,50 oranında artmış, yıllık enflasyon 2,65 oranında gerçekleşmişti.
Mart 2012 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
Süt ve süt ürünleri grubunda; bu grupta ortalama artış yüzde 4 civarında gerçekleşti. Pastörize süt yüzde 4, taze kaşar yüzde 3 gerilerken, yoğurt yüzde 13, tam yağlı beyaz peynir yüzde 14 arttı.
Et ürünleri grubu; kırmızı et ürünlerinde ailelerin en fazla kullandığı kıyma yüzde 1.5, haşlamalık kemikli et yüzde 1 arttı. Kuşbaşı ette artış olmazken, kuzu pirzola yüzde 3, dana biftek yüzde 3 arttı. Sakatat grubunda ise bir önceki aya göre değişim olmadı.
Balık grubunda da Mart ayında bir önce ki aya göre yüzde 4 artış meydana geldi. Tavuk fiyatları bir önceki aya göre yüzde 2 arttı. Ailelerin en çok tükettiği ana ürünlerin başında gelen yumurta fiyatlarında bu ayda artış tespit edilmedi.
Bakliyat ve tahıllar grubu; Bu grup ürünleri Mart ayında istikrarsız bir görünüm sergiledi.  Kuru fasulye yüzde 9, kırmızı mercimek yüzde 22 gerilerken, barbunya yüzde 3, nohut yüzde 11 arttı. Şubat ayında tahıllar grubunda da önemli değişim görülmedi.
Sebze ve meyve grubu; Mart ayında sebze ve meyve fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlar mutfak giderlerini en fazla etkileyen grup oldu.  Aylık bazda en yüksek artış yüzde 20 artış ile dolmalık biberde meydana geldi. Onu yüzde 18 artış ile yeşilbiber, yüzde 11 ile taze fasulye izledi.
Mevsim sonu ürünleri olan pırasa, lahana gibi ürünlerde ise yüzde 2 ila5 arası düşüşler tespit edildi. Mart ayında meyve fiyatlarında da artışlar tespit edildi. Elma yüzde 5, mandalina yüzde 10, armut yüzde 12.5, ayva yüzde 12.5, muz yüzde 5 arttı. Gıda harcamasındaki artışta mart ayında en yüksek pay yüzde 2,10 artış ile sebze ve meyve grubunda oldu.
Mart ayında, Yağlar ve yağlı tohum ürünleri grubunda önemli bir değişim olmadı.
Şekerli ürünler, kabuklu yiyecekler, çaylar ve konserve grubunda bir önceki aya göre yüzde 2 artış tespit edildi. Bu grupta özellikle konserve ürünlerinde yüksek oranlı artışlar tespit edildi.
Mart 2012'de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 9,75 TL artış ile 2.332,59 TL oldu.