Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;
Ocak 2012'de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 1 oranında arttı. Ocak ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre yaklaşık 8 TL artış ile 809,16 TL oldu. Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 9,03 oranında gerçekleşti. 2011 Ocak ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.76 oranında artmış, Aralık ayı itibarıyla mutfakta yıllık artış yüzde 4.45 oranında gerçekleşmişti.
Ocak 2012 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
Süt ve süt ürünleri grubunda; bu grupta Ocak ayında pastörize süt ve taze kaşar yüzde 1, beyaz peynir yüzde 5, yoğurt yüzde 2 arttı.  Et ürünleri grubu; kırmızı et ürünlerinde ve tavukta artış görülmedi. Kırmızı et ürünlerinden sakatatlarda bir önceki aya göre yüzde 5.5 artış meydana geldi. Balık grubunda Ocak ayında yüzde 28 oranında artış görüldü.
Bakliyat ve tahıllar grubu; Bakliyat grubunda bir önceki aya göre sadece kırmızı ve yeşil mercimek fiyatı yüzde 9 arttı.  Tahıllar grubunda önemli bir değişim olmadı.
Sebze ve meyve grubu; Ocak ayında sebze fiyatlarında ki istikrarsızlık devam etti.
Bazı ürünlerin fiyatı artarken bazı ürünlerin fiyatı yükseldi. Bu grupta en fazla fiyatı gerileyen ürün yüzde 40 gerileme ile karnabahar oldu. En fazla artış ise yüzde 25 artış ile kuru soğanda görüldü. Sebze fiyatları toplamda ortalama yüzde 2 arttı. Meyve fiyatları aynı dönemde genel toplamda ortalama yüzde 2.5 arttı. En yüksek artış oranı ise yüzde 33 ile ayva ve nar da meydana geldi.
Ocak ayında, yağlar grubunda önemli bir artış görülmedi. Çaylar grubunda rize çayı ortalama yüzde 2, kamelya çay ise yüzde 1 arttı.  Konserve grubunda ise bir önceki aya göre, domates salçası yüzde 8, biber salçası yüzde 4, türlü yüzde 15, bezelye yüzde 30, ton balığı konservesi yüzde ve sardalye konservesi yüzde 33 arttı.
Ocak 2012'de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 40 TL artış ile 2.286,48 TL oldu.