Zonguldak'ta yoksulluk sınırı 2 bin 263 TL oldu

Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;
Aralık 2011'de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 1,79 oranında arttı. Aralık ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre yaklaşık 14 TL artış ile 801,16 TL oldu. Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 7,97 oranında gerçekleşti.
2010 Aralık ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.76 oranında artmış, Aralık ayı itibarıyla mutfakta yıllık artış yüzde 4.45 oranında gerçekleşmişti.
Aralık 2011 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
Süt ve süt ürünleri grubunda; bu grupta Aralık ayında önemli değişim görülmedi.  Et ürünleri grubu; kırmızı et ürünlerinde artış görülmedi. Tavuk fiyatlarındaki gerileme Aralık ayında da devam etti. Tavuk fiyatları bir önceki aya göre yüzde 8 geriledi. Balık grubunda Aralık ayında önemli artışlar meydana geldi. Bu grupta balık fiyatları ortalama yüzde 9 oranında arttı.
Bakliyat ve tahıllar grubu; Bakliyat grubunda bir önceki aya göre önemli artışlar yaşandı. Kurufasulye yüzde 19, nohut yüzde 13 oranında arttı. Tahıllar grubunda da Aralık ayında önemli bir değişim olmadı.
Sebze ve meyve grubu; Aralık ayında sebze fiyatlarında artış görülürken meyvede ise gerileme oldu. Sebze fiyatları ortalama yüzde 2 artarken meyve fiyatları yüzde 7 geriledi.
Aralık ayında, yağlar grubundaki artışlar devam etti. Bu gurupta özellikle yağlı tohum ve kabuklu yiyeceklerdeki yüzde 50'ye varan artışlar dikkat çekti.
Şeker, baharat, çay, konserve grubunda ise bir önceki aya göre önemli bir değişim görülmedi.
Aralık 2011'de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle yoksulluk sınırı 40 TL artış ile 2 bin 263,84 TL oldu.